چگونه مزاج خود را بشناسیم؟ سرد و گرم مزاج در طب سنتی
چگونه مزاج خود را بشناسیم؟ سرد و گرم مزاج در طب سنتی
اگر آدم خونسردی باشید طبع سردی دارید. اگر حرارتی و آتشین مزاج و عصبانی مزاجی هستید، طبع گرمی دارید.
اگر از هوای سرد و خنک زمستان خوشتان می آید آدم گرم مزاجی هستید و اگر گرم و تابستان خوشتان می آید آدم سرد مزاجی هستید.
اگر پیوسته دوست دارید آب بسیار سرد، تگری،آبی که از روی یخ بیاید بخورید، آدم گرم مزاجی هستید و اگر دوست دارید آب را معمولی و خنک بخورید آدم سرد مزاجی هستیدو
اگر بعد از خوردن غذاهای با طبع سرد ، دل و روده تان بهم پیچیده و به سختی آن را هضم می کنید آدم سرد مزاجی هستید و اگر بعد از خوردن مواد خنک و سرد و غذاهایی با طبع سرد احساس راحتی و آرامش می کنید آدم گرم مزاجی هستید.
اگر وقتی خوراکی هایی با طبع گرم بخورید مثلا عسل بخورید سرو صورتتان پر از جوش می شود طبع گرمی دارید. ولی اگر بعد از خوردن این مواد اندکی سرحال تر شده و پر انرژی می شوید و سر و صورتتان هم جوش نمی زند و حال بهتری پیدا می کنید ، آدم سرد مزاجی هستید.
اگر تمایل به یکجا ماندن دارید و اهل سفر نیستید آدم سرد مزاجی هستیدو و اگر از یک جا ماندن و پیوسته دوست دارید بگردید و آرام و قرار ندارید و بی تابید آدم گرم مزاجی هستید.
پس می توانید به یکی از روش های فوق طبع و مزاج خود را بشناسید و بر اساس آن غذاهای سازگار با طبع و مزاج خودتان را بیشتر مصرف کنید و از غذاهای دیگر پرهیز کنید.
البته حالت تعادل و مزاج تعادل هم داریم.حالت تعادل را شما می توانید نتیجه بگیریدو مزاج هم متغیر است هم در یک روز و هم در فصلهای مختلف تغییر می کند،به ویژه با غذاهای مختلف تغییر می کند و می توان مزاج را با اختیار به تعادل رسانید.
اگر به این نکات توجه شود و پیوسته به کار گرفته شوند ، افراد حال بهتری داشته و احساس راحتی و آرامش بیشتری کرده و نیاز کمتری به دکتر دارند و خواهند داشت.
یک مثال:
اگر دقت کنید می بینید همه غذاها بر اساس سردی و گرمیشان درست می شوند. یعنی عناصر و مواد تشکیل دهنده یک غذا طوری کنار هم قرار می گیرند که اثر همدیگر را خنثی کرده و غذای متعادلی درست می کنند.
مثلا به غذای باقالی پلو با شیویت توجه کنید.
* برنج طبع سردی دارد.
* شیویت طبع گرمی دارد.
* باقلا طبع سردی دارد.
* سیر طبع گرمی دارد.
برنج و باقلا که سرشار از نشاسته است و به راحتی تبدیل به چربی می شود و ذخیره گردد. برای اینکه سردی آن شکسته شود و به طبع متعادل برسد به آن شیویت و سیر اضافه می کنند تا غذا طبع متعادلی پیدا کند از طرفی بعد از ورود به بدن هضم و جذب آن آسانتر باشد چرا که آنزیم هایی که موجود در سیر است باعث خرد کردن و شکستن چربیها و مواد موجود می شود و سوخت و ساز را بالا می برد.
پس نیاکان ما با توجه به طبع مواد در یک غذا آن را درست کرده اند.
طبقه بندی در طبایع مختلف:
(خنک، سرد، یخ) ( گرم، آتشی) ، نه گرم و نه سرد یا معتدل.
به نظر می رسد بین طبع خنک و سرد تفاوتهایی باشد اگر چه همگی از یک خانواده باشد، اما خنک یعنی کمی سرد و یخ یعنی خیلی سرد.
همچنین بین طبع گرم و آتشی هم تفاوت هایی هست.طبع آتشی از گرمی گرمتر است ، یعنی خیلی خیلی گرم است. مردم مزاج و طبع معتدل را معمولا (نه سرد، نه گرم) می گویند.
خنکی ، سردی؟
به نظر می رسد واژه خنکی وقتی بکار می رود یعنی طبعی که زیر مجموعه طبع سرد است اما از آن کمتر است.
نقدی بر پزشکی امروز
وقتی طبع غذاها را ندانیم و از روش قدیمی ها استفاده نکنیم و آن را به باد فراموشی بسپاریم و روش های سنتی و قدیم را نقد کنیم و حتی مسخره کنیم و انجامشان ندهیم. این می شود که امروزه بیماری های زیادی چون دیابت(قند) و چربی خون بطوری پیدا می شده که در هر خانه ای یک نفر به قند خون و یا چربی خون مبتلاست یافت می شود.
تکنولوژی طب جدید هنوز تعریف درستی از گرمی و سردی ارائه نداده و یا از آن بی اطلاع است و یا با ناآگاهی آن را رد می کند.و متاسفانه با تکبر و غرور علمی آرا را رد می کند.چیزی که جزء لاینفک حیات آدمی است و به هیچ وجه نمی توان آن را نادیده گرفت.
وقتی با پزشکی از طبع گرم و سرد با او سخن به میان می آوریم به زودی با پرستیژی عالمانه می گوید:( ما در پزشکی چیزی به نام طبع سرد و گرم نداریم).
اما ای دریغ و افسوس علم پزشکی امروز مگر چقدر قدمت دارد.طب سنتی تمام پایه های خود را بر چهار مزاج اصلی نهاده و درمانش نیز با برنامه ریزی بر همانها بوده. اما طب جدید به طور کلی رابطه خود را با مزاج قطع کرده است و به قول خودش آن را زیر میکروسکوپ نمی بیند.
اگر چه امروزه بعضی از پزشکان به طب سنتی روی آورده اند و کار خود را تلفیقی انجام می دهند که موفق هم بوده اند.پزشکان چون دکتر ملک آسا، دکتر مسعود قطب … در خوزستان از جمله آنها بوده اند که در کارشان بسیار موفق نیز بوده اند.
البته در رشته های جدید پزشکی چون پزشکی هومیوپاتی نیز اصول طب سنتی و توجه به مسائل غیر از دارو و همچنین توجه به ماسئل روحی برای مداوای بیمار به چشم می خورد که البته هم موفق بوده است.
نتیجه گیری: شناخت طبع و مزاج هر فرد از اهمیت زیادی برخوردار است. و سعی کنید مزاج خود را بشناسید تا بتوانید سالم تر زندگی کنید.دوستان گرامی این مقاله همچنان ادامه دارد تا مطلب به طور کامل بیان شود. تا شما عزیزان بتوانید مزاج و طبع خود را بشناسید.با در ادامه همراه باشید.
مطالب بیشتر:
مزاج شناسی ، بررسی طبع سرد و گرم از نظر علمی