هوش هیجانی چیست+مقاله | نشانه های هوش هیجانی بالا
هوش هیجانی رابطه مستقیم با موفقیت های افراد در زندگی دارد ، هوش هیجانی بالا می تواند به پیشبرد زندگی عاطفی گرفته تا کسب و کار به کمک فرد بیاید.افرادی کــــه هوش هیجانی بالایی دارند از عواطف و احساسات خود برای پیشبرد بهتر کارهایشان اســتفاده میکنند و احساسات را مانعی برای خواســتهها و اهدافشان نمیدانند.در طول سالهای اخیر مقوله هوش هیجانی در محیطهای کاری و سازمانی از اهمیت رو به افزونی برخوردار شده اســت.بر اساس مقالهای کــــه در سال ۲۰۱۶ در مجله مدیریتی هاروارد به انتشار رسید، کسانی کــــه هوش هیجانی بالاتری داشته باشند از تواناییهای مدیریتی بهتری برخوردار هستند. در قسمتی از این مقاله آمده اســت: «ما در طی تحقیقات به این نتیجه رسیدیم افرادی کــــه توانایی درک و مدیریت احساسات خود و دیگران را دارند، رهبران بهتری هستند. این افراد بهتر میتوانند اســترس را مدیریت کنند، از موانع عبور کرده و دیگران را برای یک هدف مشترک تشویق به همکاری کنند.»
هوش هیجانی چیست؟
هوش هیجانی زمانی وارد کلمات روانشناسان شد کــــه تحقیقاتی پیرامون این کــــه علاوه بر بهره هوشی آیا میتوان انواع دیگری از هوش را تعریف کرد یا خیر.دکتر جان مایر، محقق هوش هیجانی و اســتاد روانشناسی دانشگاه نیوهمپشایر معتقد اســت هوش هیجانی به معنی عملکرد اجتماعی مفیدتری اســت چرا کــــه افرادی با هوش هیجانی بالا راحتتر میتوانند با احساسات دیگران درگیر شوند و نقطه نظرات آنها را درک کنند. این افراد در ارتباط برقرار کردن و مدیریت رفتارشان قویتر هستند.
دکتر مایر به شبکــــه خبری انبیسی میگوید: «من قصد داشتم بفهمم کــــه احساسات افراد در حل کردن مشکلات چه نقشی دارند و آیا هوش هیجانی برای سنجش و اعتبار دادن به احساسات انسان، کاربرد درستی دارد یا خیر؟ به نظر میرسد افرادی کــــه از بهره هوشی خوبی برخوردار باشند، از توانایی اســتدلال اجتماعی نیز برخوردار هستند. افرادی کــــه از هوش هیجانی بهتری برخوردار هستند، از توانایی بهتری برای برقراری ارتباط بهرهمند هستند و مشکلات و درگیری کمتری با دیگران دارند. بر اساس این یافتهها، محققان معتقدند باید مقولهای با نام هوش اجتماعی هم وجود داشته باشد ولی هنوز راهی برای اندازهگیری آن وجود ندارد.»
هوش هیجانی در تصمیمگیری به شما یاری میرساند
دانستن اینکــــه نسبت به موقعیتی چه احساسی داریم و همزمان از درک احساسات دیگران نسبت به آن برخوردار باشیم، میتوانیم بهتر تصمیم بگیریم و رفتارمان را نسبت به آن تنظیم کنیم.جاســتین باریسو، نویسنده کتاب «هوش هیجانی: راهنمای کاربردی در دنیای واقعی» میگوید: «احساسات و هیجانات انسان در همه زمینهها در زندگی افراد تاثیر میگذارند از انتخاب شغل گرفته تا محیط کار و انتخاب همسر. بنابراین ترکیب هوش هیجانی با عوامل دیگر میتواند برای ما زندگی بهتری به ارمغان بیاورد.»
هوش هیجانی را میتوان افزایش داد
دکتر مایر و آقای باریسو هر دو معتقدند کــــه هوش هیجانی را میتوان آموخت و تقویت کرد. جاســتین باریسو به شبکــــه خبری انبیسی میگوید: «ما بیشتر بر اساس عادت نسبت به موقعیتها واکنش نشان میدهیم. پس اولین قدم دقت کردن به احساساتمان در مواقع مختلف و شناختن عادتها اســت. با گذر زمان و تمرین میتوان عادتها را تغییر داد و احساسات را مدیریت کرد. این همان تقویت هوش هیجانی اســت.»
هوش هیجانی در زندگی روزمره انسانها چه شکلی اســت؟
هوش احساسی یا همان هوش هیجانی مهارتی اســت کــــه به واسطه آن میتوانید احساسات خود را شناسایی و مدیریت کنید و بر اساس آن به هیجانات دیگران واکنش نشان دهید. EI از همدردی، همدلی، خودآگاهی و خلقوخوی خوب تشکیل شده اســت کــــه به شما اجازه میدهد در زمانهای بحران و تحت فشار اســترس و اضطراب زیاد، روی رفتار خود و تیم کاری خود کنترل بهتری داشته باشد.بهره داشتن از چنین هوشی برای بهبود وضعیت زندگی بسیار ضروری اســت. از این رو، در زیر ۱۹ کاری را معرفی کردهایم کــــه افراد با هوش احساسی بسیار بالا در طول روز انجام میدهند. برای آشنایی با این موارد تا انتهای مطلب همراهمان باشید.
۱- آن ها به احساسات خود فکر میکنند
افرادی کــــه هوش هیجانی بالایی دارند قابلیت شناخت و درک احساسات را دارند و میدانند عواطف در افکار، جملات و فعالیتهای یک فرد تا چه اندازه اثر دارد.آن ها علاوه بر شناخت و توجه به احساسات خود، عواطف دیگران را نیز زیر ذرهبین میبرند و بر اساس مشاهدات خود نتیجهگیری میکنند. در چنین حالتی آن ها میتوانند «آنچه در زیر ظاهر» در حال روی دادن اســت را درک کنند و دلیل اصلی رفتار اطرافیان را تشخیص دهند.
۲- آن ها قبل از هر واکنش چند ثانیه مکث میکنند
افرادی کــــه هوش احساسی بالایی دارند به خوبی میدانند احساسات گذرا هستند. همچنین به خوبی میدانند تصمیمگیری هیجانی و ناگهانی پشیمانی به بار میآورد. به همین خاطر قبل از نشان دادن هر واکنشی چند دقیقهای مکث میکنند تا از شدت هیجانشان کاســته شود و پس از اینکــــه متوجه حالت روحی خود شدند، رفتار مناسب را نشان میدهند.به طور خلاصه، افراد دارای هوش هیجانی بالا هرگز بر اساس احساسات ناگهانی و ناپایدار، تصمیمات همیشگی نمیگیرند.
۳- آن ها روی افکار خود کنترل دارند
بسیاری از عواطف و احساسات انسانها ذاتی و غیرارادی هستند، یعنی شما نمیتوانید روی آن ها کنترل داشته باشید. اما کسانی کــــه هوش عاطفی بالایی دارند، میدانند چگونه به چنین حسهایی واکنش نشان دهند – و این کار را با فوکوس کردن روی افکار خود انجام میدهند. در چنین حالتی اســت کــــه اسیر احساسات خود نمیشوند و میتوانند در موقعیتهای بحرانی واکنش صحیح و مناسب نشان دهند.
۴- آن ها از اشتباهات خود درس میگیرند
واقعیت این اســت کــــه هیچ کدام از ما نمیتوانیم به درستی احساسات خود را کنترل کنیم. همه ما اشتباه میکنیم و این امری عادی در زندگی همه انسانهاســت. تقریبا هیچ کسی در دنیا نیست کــــه در مواقع خاص کنترل احساسات خود را از دست نداده باشد. اما کسانی کــــه هوش هیجانی بالایی دارند به این درجه از ذکاوت رسیدهاند کــــه از اشتباهات خود درس بگیرند. آن ها از رفتارها، اشتباههای خود عبرت میگیرند و دفعه بعد میتوانند محرکهای عصبانیت، خشم یا هیجان را تشخیص دهند. به این ترتیب میتوانند احساسات خود را در حالت متعادل نگه دارند.
۵- آن ها فروتنی و تواضع زیادی دارند
فروتنی و تواضع در دنیای مدرن امروز بعضا به منزلهی ضعف اســت. اما خوب اســت بدانید افرادی کــــه هوش هیجانی بسیار بالایی دارند، آموختهاند با فروتنی میتوانند موفقیت بیشتری برای خود رقم بزنند. آن ها کاملا انتقادپذیر هستند و از نقد دیگران برای رشد شخصیت خود بهره میگیرند.افراد با هوش هیجانی بالا میدانند فروتنی به معنای عدم اعتمادبهنفس نیست و به همین خاطر روی عقاید و قواعد خود پافشاری کورکورانه ندارند.بعلاوه، این نشان میدهد این افراد به خوبی میدانند کامل نیستند و از هر فرصتی برای یادگیری اســتفاده میکنند.
۶- آن ها همیشه رفتار کاملا صادقانه را تمرین میکنند
کسانی کــــه هوش احساسی بالایی دارند همیشه تلاششان این اســت کــــه صادقانه و بیریا رفتار کنند. همچنین میدانند گاهی باید برای پیشگیری از سوءتفاهم توضیحات اضافه دهند.
۷- آن ها واقعی، اصیل و قابل اعتماد هستند
کسانی کــــه هوش عاطفی بالایی دارند به خوبی میدانند صادق بودن به این معنی نیست کــــه همه مسایل مربوط به خود و کارهایشان را با دیگران به اشتراک بگذارند. در عوض تلاش میکنند مفهوم اصلی حرفهای خود را به زبان بیاورند و بر اساس اصول و عقاید انساندوستانه خود رفتار کنند.
۸- آن ها با دیگران همدلی میکنند
افرادی کــــه هوش هیجانی بالایی دارند به جای برچسب زدن به دیگران یا محدود کردن آن ها در زمان، سعی میکنند اتفاقها و رفتارها را از چشم دیگران ببینند. آن ها به حرف دیگران گوش میدهند اما آن ها را قضاوت نمیکنند. در عوض سعی میکنند تا ارتباط عمیق و همدلانه با دیگران داشته باشند.
۹- از دیگران تعریف میکنند
کسانی کــــه هوش هیجانی بالایی دارند همیشه نگاه خوب و مثبت نسبت به بقیه دارند. این افراد اغلب مواقع خوبیها، اســتعدادها و زیبایی دیگران را میبینند و این موضوع را با خود فرد در میان میگذارند.
۱۰- آن ها عذرخواهی میکنند
افرادی کــــه هوش عاطفی بالایی دارند میدانند کــــه معذرت خواهی کردن نه سخت اســت و نه نشانهی ضعف. این افراد به خوبی معجزهی این عبارت را درک کردهاند و در مواقعی کــــه باید از آن اســتفاده میکنند.
تقویت هوش هیجانی،هوش هیجانی pdf،هوش هیجانی کودکان،هوش هیجانی به انگلیسی،تعریف هوش هیجانی با ذکر منبع
مطالب بیشتر:
خصوصیات افراد با هوش هیجانی EQ بالا را بدانیم
هوش هیجانی EQ موثر در پیشرفت شغلی افراد