علائم سرطان ریه در مراحل اولیه ،مهم ترین نشانه سرطان ریه
علایم اولیه سرطان ریه ممکن است سرفه خفیف یا تنگی نفس و خس خس سینه باشد که بسته به آن،بخشی از ریه را تحتتاثیر قرار میدهد . در صورت تشخیص در مراحل ابتدایی، امید به درمان آن بسیار بیشتر خواهد بود. با گسترش سرطان ، این علایم ممکن است جدیتر و شدیدتر شوند . همانند بسیاری از انواع دیگر سرطان , سرطان ریه نیز ممکن است موجب علائم سیستمیک مانند از دست دادن اشتها یا خستگی عمومی شود. سرطان ریه در اکثر افراد هیچ علائم قابل توجهی را در مراحل اولیه نشان نمیدهد،به این دلیل که ششها، پایانههای عصبی کمی دارند و فقط برخی افراد مبتلا به این بیماری، دارای علائمی هستند.بنابراین در این نوشته به بررسی 7 علائم اولیه این بیماری مهلک میپردازیم:
سرفه دائمی و تغییرات در سرفه
سرفه همراه با عفونت تنفسی و ناشی از بیماری های فصلی در یک یا دو هفته برطرف میشود، اما سرفه های مداوم میتواند از نشانه های سرطان ریه باشد.افراد سیگاری و کسانی که از بیماری سرفه مزمن رنج میبرند،در صورت تشدید سرفه و همراه شدن سرفه با لکه های خون و یا مقدار غیر عادی خلط ،حتما به پزشک متخصص مراجعه کنند.
تغییرات تنفسی و تنگی نفس
تنگی نفس نیز میتواند نشانه سرطان ریه باشد . اگر یک تومور سرطانی ریه ، راه هوایی اصلی را مسدود کند ،میتواند موجب تنگی نفس شود . گاهی مایع تولید شده از یک تومور سرطانی در ریهها میتواند نفس کشیدن را مشکل کند و این میتواند نشانه سرطان ریه باشد. اگر اخیرا در هنگام پیاده روی،ورزش های سبک،بالا رفتن از پله ها،دچار تنگی نفس میشوید و یا در انجام فعالیت هایی که قبلا برایتان آسان بوده دچار مشکل شده اید،باید به پزشک مراجعه کنید.
کاهش وزن
انجمن آمریکایی انکولوژی بالینی گزارش میدهد که کاهش وزن اغلب اولین نشانه قابلتوجه سرطان است. آنها تخمین میزنند که ۹۰ % از افرادی که تشخیص سرطان را دریافت میکنند , کاهش وزن غیرقابل توضیح را طی آن زمان تجربه میکنند. این کاهش وزن میتواند به این علت باشد که انرژی بدن توسط سلول های سرطانی مصرف میشود و یا اینکه بدن آن انرژی حاصل از مواد غذایی را به نحوی دیگر استفاده میکند.
احساس خستگی
سرطان ریه میتواند باعث کاهش تعداد گلبولهای قرمز خون شود . اصطلاح پزشکی این مساله کمخونی است .از آنجا که گلبولهای قرمز اکسیژن را حمل میکنند ، فرد مبتلا به کمخونی ، ممکن است اکسیژن کافی برای تامین نیازهای بدن خود نداشته باشد . این میتواند منجر به خستگی شود.
درد قفسه سینه و شانه
درد میتواند زمانی رخ دهد که سرطان ریه به دیواره سینه ، دندهها ، فقرات و یا اعصاب ویژهای حمله میکند . اگر درد در سینه دارید،میتواند نشان دهد که انسداد در ریهها،مانند تومورها،گسترش غدد لنفاوی و یا تجمع مایعات وجود دارد . توجه کنید که درد قفسهسینه در هنگام تنفس عمیق،سرفه یا خندیدن بدتر است . باید بررسی کنید که آیا درد، شدید،کسلکننده، ثابت یا متناوب است یا نه؟ برای مثال تومور Pancoast که در بالای ریه ها شکل میگیرد اغلب به بافت های اطراف حمله میکند و باعث درد شانه میشود.
دورگه شدن صدا
آیا صدای شما تغییرکرده است؟صدای شما گرفته است؟ آیا کسی ب شما گفته است که صدایتان دورگه و یا گوشخراش شده است؟ گاهی تغییرات ایجاد شده در صدا میتواند به علت سرماخوردگی و یا حساسیت باشد اما این گرفتگی و تغییرات دوره کمی دارد و اگر طولانی شود میتواند نشانه سرطان ریه باشد. این اتفاق زمانی رخ میدهد که یک تومور به عصب های حنجره ای فشار وارد کند و یک سیم صوتی را فلج و باعث تغییر صدا شود.
برونشیت مزمن , ذاتالریه و یا آمفیزم
برونشیت مزمن , ذاتالریه و یا آمفیزم باعث سرطان ریه میشود و طبق مطالعات کسانی که دچار بیماری های برونشیت و یا ذاتالریه هستند و علائمی از قبیل سرفه , تنگی نفس , تب خفیف و ناراحتی قفسهسینه دارند باید بسیار بیشتر از افراد سالم،مراقبت کنند و مرتب به پزشک خود مراجعه کنند.
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به سرطان ریه هستند؟
بیشترین شمار مبتلایان از بین افراد سیگاری است.در این میان،با توجه به آمار ارائه شده از سوی سازمان بهداشت جهانی،در مورد افرادی که سیگار نمیکشند از جمله کودکان،در معرض دود دستدوم قرار دارند . این امر خطر گسترش بیماری را افزایش میدهد . ترک سیگار در هر سنی میتواند خطر ابتلا به سرطان ریه را کاهش دهد. همینطور کسانی که در شهرها و خیابان های شلوغ و پرتردد سکونت دارند به علت سطح بالای الودگی هوا و وجود ذرات مضر، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان ریه هستند. افرادی ک دچار بیماری های ریوی مزمن هستند، باید بیشتر مراقبت کنند چرا که خطر ابتلا در انها،بیشتراز افراد سالم است. داشتن پیشینه خانوادگی سرطان ریه هم، از علل ابتلا به این بیماری به شمار میرود.
سخن نهایی
تشخیص سرطان ریه در مراحل اولیه کمک بزرگی به درمان این بیماری دارد هرچند تشخیص آن در مراحل ابتدایی دشوار است ،اما با مراجعه به موقع و انجام آزمایش هایی نظیر سی تی اسکن شانس درمان بیمار،بسیار بیشتر از زمانی است که بیماری پیشرفت کرده است.
نظرتان را بنویسید