قیمت روکش دندان سال 1401 | هزینه انواع روکش دندان
قیمت روکش دندان سال 1401 | هزینه انواع روکش دندان
روکش دندان به منظور کامل و استاندارد کردن شکل دندان ها استفاده می شوند که انواع و هزینه های مختلفی دارد. در حقیقت روکش دندان نوعی ترمیم دندانپزشکی اسـت که به طور کامل روی دندان یا ایمپلنت دندانی را پوشش می دهد. روکش دندانی معمولا برای افرادی کاربرد دارد که دندان هایی دارند که به صورت گسترده ای تخریب شده اند. روکش ها معمولا با موادی به نام سمان به دندان چسبانده می شوند. روکش دندان که از انواع پروتز ثابت دندان هستند از مواد مختلفی (فلزی سرامیکی یا ترکیبی از هردو) با روش غیر مستقیم ساخته می شوند. روکش باعث افزایش استحکام و همچنین زیبایی دندان ها می شود.
(روکش دندان به انگلیسی dental crown یا dental cap)
جنس روکش دندان
پروتز دندان ثابت که به آن روکش نیز گفته می شود یک کلاهک از جنس سرامیک یا فلز است (در برخی موارد ترکیبی از این دو ماده می باشد). روکش دندان با تخریب بسیار زیاد روی دندان ها قرار می گیرد. روکش هنگامی که روی دندان قرار می گیرد از دندان در برابر شکستگی محافظت می کند و باعث زیبایی بیشتر آن ها می شود.
چه کسانی باید روکش دندان انجام دهند؟
- دندانهایی که به علت پرکردگی وسیع شکننده هستند
- دندانهایی که تاجشان شکسته باشد یا نسج باقیمانده دندان توانایی نگهداشتن پرکردگی را نداشته باشد
- در دندانهایی که معالجه عصب شدهاند
- در ترمیم زیبایی دندانهای بدرنگ یا بدشکل
- برای ترکهای دندانی
- بازسازی سطوح جونده دندان
مزایای روکش کردن دندان
درمان با روکش، در مواردی که تاج دندان دچار تخریبهای ناشی از پوسیدگی وسیع، ضربات، شکستگی یا تضعیف ساختار دندان پس از درمان ریشه شده باشد، ضروری است. قضاوت و تشخیص دندانپزشک در روکشگذاری دندان پس از درمان ریشه، نقش اصلی را دارد. مهمترین مزیت روکش حفظ ساختار دندان در برابر شکستگی و نیز حفظ سلامت بافتهای اطراف دندان است، اما به هر حال 1 تا 1.5 میلیمتر از نسج دندان، طی فرآیند ترمیم تراش میخورد و اهمیت مراقبت از آن را برای جلوگیری از پوسیدگی مجدد چند برابر میکند.
مضرات و عوارض روکش کردن دندان
مهمترین عارضه روکش کردن دندانها این است که دندان شما تراش می خورد و اگر از آن به خوبی مراقبت نکنید بعد از چند سال پوسیده شده و از بین میرود.در روش ترمیم دندان، ماده بازسازیکننده بین دیوارههای باقیمانده دندان قرار میگیرد و به حفظ ساختار و یکپارچگی دندان در برابر شکستگی کمک میکند و همین طور ظاهری زیبا به دندان میبخشد.اما نکته اینجاست که درمانهای ترمیمی نهتنها ضرورت مراقبت از دندانها را برای جلوگیری از پوسیدگی مجدد چندبرابر میکنند، بلکه تصمیم برای روکشگذاری و درمانهای ترمیمی نیز در برخی موارد تحت تاثیر تشخیصهای اشتباه دندانپزشک به وارد آمدن آسیبهای جدی بهتنها عضو التیامناپذیر بدن منجر میشود.
گرچه در برخی موارد، پس از درمان ریشه جهت حفظ ساختار تاج دندان، روکشگذاری ضروری میشود، اما متاسفانه برخی پزشکان حتی نسوج سالم را نیز پس از درمان ریشه به سمت روکشگذاری هدایت میکنند و با تراشدادن غیرضروری دندان، عمر مفید آن را کوتاه میکنند.
دندان پزشکان تاکید میکنند این تصور که همیشه برای استحکام بیشتر دندان باید سراغ روکش برویم، اشتباه است.
معایب روکش دندان
بزرگترین عیب روکش، تراش دندان است و با توجه به اینکه عمر متوسط روکشهای معمولی بین هشت تا ده سال است، در درازمدت طول عمر دندان کاهش خواهد یافت. پس روکش وقتی توصیه میشود که نسج سالم باقیمانده دندان بسیار کم باشد.
همواره باید این نکته را به خاطر داشت که روکش ها به این علت که در کنار لثه یا در زیر آن قرار می گیرند باعث التهاب و تورم لثه ها می شوند، به این علت که لثه با سنج سالم دندان سازگاری بیشتری دارد و سنج سالم دندان در موقع ترمیم حفظ می شود اما هنگامی که شما دندان های خود را روکش می کنید سنج دندان تراشیده می شود.
به هر حال هر دندانی که یکپارچگی تاجش را از دست میدهد و نیاز به پرکردن پیدا میکند نیز نیاز به مراقبت بیشتری نسبت به دندانهای پرنشده دارد.
ضرورت این مراقبت برای دندان روکش شده بیشتر است، چون در بسیاری موارد، فاصله ایجاد شده بین لبه دندان و روکش میتواند باعث گیرکردن مواد غذایی و پوسیدگی مجدد در این فضای ایجاد شده، شود.
انواع روکش های دندان
روکش های چینی و فلز
روکش های چینی و فلزی روکش هایی هستند که درون آن ها از فلز ساخنه شده و سطح خارجی آن از جنس چینی است و عمدتا در پشت روکش ها لبه های فلزی وجود دارند که به مرور زمان و با تحلیل لثه ها ممکن است لبه های فلزی نمایان شوند. در طول زمان به دلیل خوردگی ممکن است لبه های فلزی سیاه یا آبی شده ،نمای بد رنگی در لثه ایجاد نماید . بطور کلی رنگ چینی در این روش شفافیت کمتری نسبت به ساختار واقعی دندان دارد .دوام این روکش ها در صورتی که وضعیت بهداشت دهان بیمار خوب باشد ،مطلوب است. روکش فلزی بهترین روکش دندان است. چرا که تراش دندان بسیار کمتر است، باعث سایش دندانهای مقابل نمی شود، ماندگاری بسیار بالایی دارد چون کاملا فیت دندان می شود.
روکش های چینی و طلا
در این روکش ها قسمت داخلی روکش که در تماس با بافت دندان است از طلا و لایه بیرونی آنها از چینی ساخته می شود. طلا بدلیل خواص منحصر به فرد خود بهترین ماده در دندانپزشکی محسوب می شود. هیچ گونه خوردگی یا تغییر رنگ در این روکش ها در اطراف لثه ایجاد نمی شود.تطابق طلا با بافت دندان بسیار مطلوب است و حتی در طول زمان با فشارهای جویدن بهبود می یابد . این روکش ها از لحاظ دوام، عالی محسوب می شوند.
روکش های تمام سرامیکی
روکشهای تمام سرامیک به طور کامل از نوعی چینی مانند پرسلن ساخته شده است و در مواردی که زیبایی اولویت اصلی محسوب می شود، روکش هایی که بصورت یکپارچه از سرامیک یا چینی ساخته شده اند زیبایی فوق العاده ای حاصل می کنند. روکش های تمام سرامیک سازگاری بسیار مطلوبی با لثه دارند . انواع سرامیک ها با استحکام زیاد مانند سیلیکات و زیرکونیا برای این روکش ها کاربرد دارند. تغییر رنگ یا سایه تیره در لبه های این روکش ها دیده نمی شود. ساختار این انواع روکش بسیار ضعیف است . بنابراین فقط در دندانهای قدامی که زیبایی مد نظر است مورد استفاده قرار میگیرد.
انواع روکش های سرامیکی
پرسلن جاکت کراون
که بیش از صد سال پیش با عنوان روکش تمام سرامیک ابداع شد و بسیار ضعیف است و به همین دلیل امروزه زیاد مورد استفاده نیست.
پرسلن های مدرن (ips و emax) و روکش های فلدسپاتیک
که ادعا دارند با همان زیبایی جاکت کراون استحکام بالاتری دارند.البته ناگفته نماند که روکش های ips که با سیستم پرس ساخته می شود، استحکام بالایی دارند ، ولی باز هم برای بریج های بلند مساعد نیستند. روکش های فلدسپاتیک هم بسیار زیبا هستند و هم پوشش رنگ خوبی دارند اما استحکام زیادی ندارند. بهرحال برای روکش دندانهای جلویی هنوز هم گزینه مناسبی هست.
روکش دندان زیرکونیوم ( zirconium crowns)
زیرکونیا دندان چیست؟
و اما روکش دندان زیرکونیا ( روکش زیرکونیوم ) ، یکی از انواع روکشهای تمام سرامیک است که به کمک فریمهای زیرکونیومی تقویت شده است .از لحاظ ساختاری مشابه pfm است با این تفاوت که به جای استفاده از فلز در مرکزروکشهای زیرکونیاروکش از زیرکونیوم استفاده می شود که رنگ آن سفید است ولی استحکام آن به اندازه و یا حتی بیشتر از آلیاژهای فلزی است.
از زیرکونیا به دلیل خواص مکانیکی خوب نظیر استحکام و تافنس شکست بالا، خواص ظاهری عالی، زیست سازگاری و دوام شیمیایی بالا بطور گسترده در دندانپزشکی به عنوان روکش، اباتمنتهای (Abutment) زیرکونیایی، درونکاشت دندانی (Dental implant) پایه زیرکونیایی و غیره استفاده شدهاست. از جمله ترکیبات مورد نظر برای بهبود خواص زیرکونیا در دندان پزشکی، استفاده از آلومینا، ترکیبات شیشه بر پایه SiO2 – B2O3 – La2O3 – Al2O3 – Y2O3 – ZrO2 – CaO – BaO – TiO2 میباشند.
مزایا زیرکونیا
- فیتنس عالی
- استحکام بالا در هر نقطه از دهان
- زیبایی
- سیاهی لبه لثه که در روکشهای pfm بسیار شایع است در آن دیده نمی شود
- در افرادی که آلرژی فلزی دارند قابل استفاده است
معایب زیرکونیا
- قیمت روکش دندان زیرکونیوم به نسبت گران تر است
- اگر گلیز نشده باشد منجر به سایش دندان مقابل می شود
- بعنوان زیباترین روکش های دندانی نمیتوان از آنها یاد کرد، اما از روکش های pfm زیباترند
کدام روکش بهتر است؟
بهترین نوع روکش ها، روکش های تمام فلزی از نوع روکش های تمام طلا می باشند که زیبایی را تامین نمیکنند. بعد از آنها روکش دندان زیرکونیا در سطح بسیار بالایی از کیفیت میباشد. البته قطعا ما روکش های زیرکونیا را در ایران و با توجه به متریال موجود در لابراتوارهای ایران بعنوان بهترین نوع روکش دندان معرفی میکنیم.
مراحل روکش کردن دندان
- تراش دندان ( از محیط دندان به ضخامت روکش مورد نظر برداشته می شود )
- قالب گیری از دندان تراش خورده و انتخاب رنگ روکش متناسب با دندانهای مجاور ، جهت انتقال آنچه در دهان وجود دارد به لابراتوار دندانسازی
- گاهی اوقات یک جلسه امتحان فریم فلزی یا زیرکونیوم
- گاهی اوقات یک جلسه امتحان پرسلن
- اتصال روکش به دندان
آیا می توان دندان عصب کشی شده را روکش کرد؟
وقتی دندان شما نیاز به روکش دارد که تاج دندان، به شدت آسیب دیده و با ترمیمهای معمول قابل پر شدن نیست، یکی از مواردی که این موضوع را باعث می شود، بعد از ( درمان ریشه ) است. چرا که دندانی که نیاز به روت کانال دارد ، نه تنها به علت پوسیدگی بخش وسیعی از تاج خود را از دست داده بلکه بعد از درمان ریشه نیز خشک و شکننده می شود و چه بسا اگر ترکی در تاج دندان باشد، دندان خرد شده و از بین می رود. روکش با محافظت دور تا دور دندان آن را در برابر نیروهای افقی و عمودی مستحکم ساخته و مانع از شکنندگی آن می شود.
روکش دندان درد دارد ؟
باید گفت که مراحل روکش کردن دندان ، درد ندارد. اما این که چرا دندانی که روکش شده است درد میگیرد، میتواند علل گوناگونیی داشته باشد، ممکن است دندان روکش شده از قبل عصب کشی نشده باشد ویک پوسیدگی ثانویه ویا عفونی شدن ریشه آن ویا تحریکات دندانی دیگر باعث درد دندان زیر روکش بشود. علت دیگر درد دندان روکش شده میتواند گیرغذایی در طرفین روکش دندان و ایجاد التهاب باشد.
قیمت و هزینه روکش دندان
در حالت کلی هزینه بستگی به جنس روکش و دستمزد دندانپزشک و هزینه لابراتوار دارد ، طبق آخرین تعرفه های دندان پزشکی میانگین هزینه روکش برای هر دندان در جدول زیر آمده است.
قیمت روکش دندان طلا
طلای به کار رفته در این روکش از آب کردن شمش طلای 18 عیار به دست می آید. بنابراین قیمت این نوع روکش نسبت مستقیمی با قیمت طلا و میزان گرم مورد استفاده دارد. اجرت دندان پزشک هم از مواد دیگر در مورد طلا کمی بالاتر خواهد بود.
روکش تمام پرسلن یا زیرکونیا | 1000000 تومان |
خارج کردن روکش قدیمی | 70000 |
چسباندن روکش قدیمی | 100000 |
روکش استیل ضد زنگ S.S.C | 1000000 |
مطالب بیشتر:
قیمت کامپوزیت دندان | کامپوزیت دندان های جلو
قیمت و هزینه ارتودنسی دندان | متحرک | فک بالا | نامرئی