قرص فستوور
بسیاری از افراد حساسیت های فصلی دارند و برای درمان آن قرص و داروهای زیادی وجود دارد یکی از این دارو بنام قرص فستوور است که در این مقاله به طور کامل با آن آشنا می شوید.در ادامه با ما همراه باشید تا با عوارض ناشی از مصرف این قرص بیشتر آشنا شوید.
فستوور از نسل جدید داروهای ضد حساسیت است که با کنترل هیستامین علائم آلرژی را برطرف می کند. ترشح هیستامین در بدن منجر به التهاب و آبریزش از بینی ، عطسه ، قرمزی، خارش و اشک چشم می شود. فستوور نسبت به داروهای قدیمی خواب آلودگی کمتری ایجاد می کند. فستوور با دوزهای مختلف یکی از برندهای این دارو می باشد.
معرفی قرص فستوور
نام برند: فستوور
نام ژنریک: سد آف، سافکسوفست ،قرص تلفست (TELFAST) حاوی مادهی موثر فکسوفنادین (FEXOFENADINE)
شرکت تولید کننده: اکتوورکو
دادههای شیمی:فرمول C32H39NO۴
فستوور چیست؟
تماس با گرده ی گیاهان می تواند منجر به بروز علائم حساسیت در بدن شود که به زکام بهاره معروف است. سلول های دیواره ی بینی و سلول های چشمی در این شرایط ماده ای به نام هیستامین ترشح می کنند هیستامین منجر به التهاب و آبریزش بینی ، عطسه ، قرمزی، خارش و اشک چشم می شود .قرص تلفست (TELFAST) حاوی مادهی موثر فکسوفنادین (FEXOFENADINE) میباشد. این ماده جزء گروهی از داروها به اسم آنتیهستامین است.
فستوور دارویی در دسته ی آنتی هیستامین ها می باشد که اثرات هیستامین را مهار می کند و علائم حساسیت را از بین می برد.در واقع قرص فستوور نوعی آنتیهیستامین غیر آرامبخش است که با مسدود کردن اثرات هیستامین طبیعی بدن، علائم حساسیت زکام بهاره از جمله التهاب و آبریزش بینی، عطسه، قرمزی، خارش و اشک چشم و بیماری کهیر مزمن را برطرف میکند.
این دارو معرف داروی فستوور بوده و با نامهای تجاری دیگر از جمله سافکسوفست و سد آف در دسترس است. این داروها عوارض جانبی و تداخل دارویی مشابه دارند و عمده تفاوت آنها در دوز و نحوه مصرف بوده که با توجه به سن بیمار و وضعیت سلامت او، توسط پزشک تعیین میشود.
کهیر، عارضه ای پوستی است که همراه با خارش و قرمزی می باشد . این ضایعات می توانند در اثر حساسیت یا علل دیگری ظاهر شوند . در صورتی که ضایعات کهیر مانند بیش از ۶ هفته بر روی بدن باشند تبدیل به کهیر مزمن می شوند . فستوور جهت تسکین کهیر های مزمن نیز بسیار کارآمد می باشد .
دوز مصرف قرص فستوور
این دارو در دوزهای ۳۰، ۶۰، ۱۲۰ و ۱۸۰ میلیگرم و فقط با نسخه پزشک در دسترس است. دقت کنید که دوز مصرفی هر بیمار به سن، وضعیت پزشکی و پاسخ او به درمان بستگی دارد؛ از این رو نباید خودسرانه دوز خود را تغییر دهید.همچنین نوع خارجی آن با نام تجاری تلفست نیز در ایران موجود می باشد .
دوز پایین تر این قرص ۳۰ و ۶۰ میلیگرم: درمان حساسیت فصلی و زکام بهاره در کودکان ۶ تا ۱۲ سال
دوز ۱۲۰ میلیگرم: درمان حساسیت فصلی و زکام بهاره در بزرگسالان
دوز ۱۸۰ میلیگرم: درمان کهیر مزمن
قبل از مصرف فستوور
– در صورت بارداری یا شیردهی به پزشک اطلاع دهید .
– از آنجا که این دارو می تواند در عملکرد داروهای دیگر در بدن اختلال ایجاد کند لازم است پیش از شروع مصرف لیستی از کلیه ی داروهای مصرفی خود در اختیار پزشک یا داروسازتان قرار دهید.
– در صورت سابقه ی حساسیت دارویی خصوصاً به سایر آنتی هیستامین ها ،به پزشک خود اطلاع دهید .
نحوه ی مصرف فستوور
– معمولاً مصرف این دارو برای بزرگسالان به صورت یک مرتبه در روز می باشد . در کودکان جهت درمان حساسیت فصلی و آبریزش بینی قرص ۳۰ میلی گرم صبح و عصر قابل مصرف می باشد .
– بهتر است دارو را قبل از غذا مصرف نمایید . همچنین بین مصرف دارو با مصرف میوه ها، ۲ساعت فاصله قرار دهید .
– شربت های ضد اسید معده و داروهای حاوی آلومینیوم و منیزیم می توانند موجب کاهش اثر فستوور شوند. به همین دلیل مصرف شربت های ضد اسید معده و سایر داروهای موثر جهت درمان سو هاضمه را حداقل ۲ساعت با مصرف این دارو فاصله دهید .
هشدار مصرف قرص فستوور (فکسوفنادین)
– میتوانید دارو را تا زمان برطرف شدن علائم مصرف نمایید و پس از بهبودی کامل آن را قطع نمایید .
– با وجود این که فستوور نسبت به بقیه داروهای آنتی هیستامین اثر خواب آوری کمتری دارد اما در صورت ایجاد این عارضه ، از رانندگی و انجام کارهایی که نیاز به تمرکز و احتیاط دارند ، خودداری نمایید .
-مصرف الکل در مدت درمان با این دارو می تواند احتمال بروز عوارض ناشی از این دارو را افزایش دهد.
-در صورتی که قصد انجام عمل جراحی، درمان یا آزمایشات بالینی خاصی (مانند تست آلرژی) را دارید، درمانگر خود را از مصرف این دارو مطلع نمایید زیرا لازم است برای مدتی پیش از انجام این پروسه ها مصرف داروهای ضدحساسیت را قطع نمایید.
– لیست سایر داروهای مصرفی خود را به داروساز یا پزشک خود ارائه دهید تا از تداخلات ممکن با آنتی هیستامین ها جلوگیری شود .
– مصرف این دارو در کودکان زیر ۶ سال توصیه نمی شود .
– اگر در گذشته به قرص فستوور حساسیت داشتهاید یا سابقهی بیماری کبدی و کلیوی، فشار خون بالا، دیابت، بیماریهای قلبی یا پرکاری تیروئید را دارید، این مسئله را با پزشک در میان بگذارید.
– قبل از شروع مصرف، کلیه محصولاتی که در حال حاضر مصرف میکنید از جمله داروهای با نسخه، بدون نسخه و محصولات گیاهی را به پزشک اطلاع دهید.
– همانطور که اشاره شد، از عوارض قرص فستوور احساس خوابآلودگی و سرگیجه شدید پس از مصرف است؛ بنابراین توصیه میشود از رانندگی و کارهایی که به تمرکز و توجه نیاز دارند، خودداری کنید.
– بارداری یا شیردهی را پیش از آغاز مصرف به پزشک اطلاع دهید.
– این دارو را در محلی خشک و تاریک و به دور از دسترس کودکان نگهداری کنید.
عوارض جانبی شایع فستوور
– برای سردرد احتمالی ناشی از مصرف این دارو از داروساز خود درمورد داروی ضد درد مناسب سوال بفرمایید اما در صورت ادامه دار و شدید شدن سردرد به پزشک خودمراجعه نمایید.
– احساس خستگی و سرگیجه از عوارض شایع این دارو می باشد که در صورت بروز آن باید از رانندگی و انجام کارهایی که نیاز به تمرکز و احتیاط دارند تا زمانی که اثر دارو از بین نرفته است خودداری نمایید.
– در صورت احساس تهوع ناشی از مصرف این دارو ، مصرف وعده های غذایی سبک و پرهیز از غذاهای چرب و پر ادویه به کاهش این عارضه کمک می نماید.
– در صورت معده درد و ناراحتی های گوارشی فستوور را همراه با غذا مصرف نمایید.
– سرفه، تب یا ناراحتی معده، کهیر، بثورات پوستی، خارش یا تورم (در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، خوابآلودگی، مشکل در تنفس در مواقع نادر، تهوع و اسهال، درد دست و پا، درد دوره قاعدگی، احتمال بروز آریتمی قلبی، اختلال گوارشی، تهوع، دیس منوره، عفونت های ویروسی.
– افسردگی: احساس غمگینی، که در بیمارانی که مستعد به افسردگی هستند توصیه میگردد که با پزشک خود حتماً مشورت نمایند.
– اضطراب: بخصوص در هنگام مصرف سدوافدرینها علائمی همچون افزایش ضربان قلب، بیخوابی و اضطراب همچون زمانیکه شما چندین فنجان قهوه مصرف مینمایید.
– تغییر حواس بویایی و چشایی: استفاده مکرر از داروهای آنتی هیستامیک بخصوص انواعی که حاوی مواد نگهدارنده هستند و به صورت اسپری داخل بینی استفاده میگردند.
– کاهش میل جنسی: به دلیل تاثیرات افسردگی داروهای ضدآلرژی
– افزایش اشتها
– نازایی در زنان : گرچه علت دقیق آن مشخص نیست ولی احتمالاً بدلیل خشک نمودن مخاطها میباشد.
– تاثیر مخرب طولانی مدت بر سلامتی: برای مثال مصرف طولانی مدت استروئیدهای قوی سب افزایش ریسک ابتلا به دیابت و استئوپورز (پوکی استخوان) و کاتاراکت (آب مروارید) میگردد.
موارد مصرف فستوور
آنتی هیستامین غیر سداتیو (آنتاگونیست رسپتورهای H1).
فستوور که یک متابولیت فعال ترفنادین و یک آنتی هیستامین غیر آرام بخش می باشد فعالیت شدید آنتی موسکارینی یا آرام بخشی ندارد.
این دارو به صورت هیدروکلرید در درمان علامتی حالات آلرژیک مثل رینیت آلرژیک فصلی و کهیر مزمن تجویز می گردد.
این دارو به صورت خوراکی و با دوز mg 120 در روز به صورت دوز منفرد یا در دو دوز تقسیم شده تجویز می گردد.
به کودکان 6 تا 11 سال دوزهای 30 میلی گرمی، 2 بار در روز در درمان رینیت آلرژیک فصلی داده می شود.
مکانیسم اثر فستوور
فستوور متابولیت ترفنادین بوده وسبب مهار انتخابی رسپتورهای H1 محیطی می شود.
دارو دارای فعالیت سداتیو و آنتی موسکارینی مشهود نمی باشد.
فارماکوکینتیک فستوور
فستوور متعاقب تجویز خوراکی به سرعت جذب می شود و اوج غلظت پلاسمایی آن طی 2 تا 3 ساعت حاصل می شود.
حدود 60 تا 70% به پروتئین های پلاسما اتصال دارد و حدود 5% از دوز کلی متابولیزه می گردد
که این عمل عمدتاً توسط مخاط روده انجام می پذیرد و تنها 5/0 تا 5/1 % دوز تجویزی تحت متابولیسم کبدی توسط سیتوکروم p-450 قرار می گیرد.
نیمه عمر حذف دارو حدود 14 ساعت گزارش شده است که در اختلالات کلیوی طولانی تر می گردد.
دفع دارو عمدتاً از طریق مدفوع صورت می گیرد و تنها 10 % آن در ادرار یافت می شود.
این دارو از سد خونی مغزی عبور نمی کند.
فستوور به عنوان یکی از متابولیت های ترفنادین متعاقب تجویز آن در شیر مادر یافت می شود.
تداخلات دارویی فستوور
1- مصرف همزمان این دارو با اریترومایسین و کتوکونازول سبب افزایش سطح خونی فستوور می شود.
2- آنتی اسید های حاوی منیزیوم و آلومینیوم هیدروکساید سبب کاهش جذب فستوور می شوند.
3- مصرف همزمان این دارو با آب گریپ فوروت سبب کاهش اثر فستوور می شود.
4- اردافیتینیب، ایزوکارباکسید، لاسمیدیتان، ترانیل سیپرومین (احتیاط شدید)، آمیفامپریدین، آپالوتامید، بوسوتینیب، کریزوتینیب، سیکلوسپورین، الاگولیکس، الیگلوستات، الوکسادولین، الوکسادولین، لومیتاپید، نفازودون، نوراتینیب، سارسیکلین (نظارت در صورت مصرف)
دارو های هم گروه فستوور
کتوتیفن
ستیریزین
دسلوراتادین
لووستریزین
لوراتادین
ستریزین+پزدوافدرین
نتیجه گیری: بسیاری از افراد حساسیت های فصلی دارند و واقعا آزار دهنده است.بهتر است در این فصل هایی که حساسیت شما شدت میگیرد مراقب سلامتی خود باشید و داروهای مورد نیاز خود را فراهم کنید.
نظرتان را بنویسید