علامت EPS در خودرو به چه معنی است؟

علامت EPS در خودرو به چه معنی است؟
سیستم EPS یک سیستم بسیار کاربردی است که کمک می کند رانندگی راحت داشته باشید و فرمان پذیری خودرو نرم باشد. سیستم Eps (Electronic Power Steering) یا فرمان برقی امروزه از اجزای اصلی خودرو های جدید می باشد. در ادامه این مقاله بیشتر با این سیستم آشنا می شویم.
سیستم EPS
سیستم EPS در خودرو ها به دو صورت برقی و هیدرولیکی مورد استفاده قرار می گیرد. در سیستم EPS از موتور برقی به عنوان قدرت و نیرویی کمکی برای به حرکت در آوردن چرخ ها استفاده میشه. الکتروموتور بر روی ستون فرمان متصل میشه. الکتروموتور ها به دلیل هزینه بالایی که دارند بیشتر بر روی ماشین های لوکس و گران قیمت نصب می شوند.
ورود سیستم EPS در خودرو ها باعث شده میزان خرابی سیستم فرمان خودرو به طور قابل توجهی نسبت به سیستم فرمان های هیدرولیکی کاهش پیدا کنه.
فرمان های برقی و یا الکتریکی از سه قسمت تشکیل شده اند که شامل: سنسور، موتور الکتریکی، واحد کنترل (ECU). در این سیستم ابتدا سنسور، میزان نیرو و گشتاور وارد شده به فرمان رو اندازه گیری می کنه، بعد اون رو به صورت سیگنال یا سیگنال هایی به میکروکنترلر (ECU) ارسال می کنند. میکروکنترولر پیام دیگری نیز از سرعت خودرو دریافت می کنه، بعد این دو سیگنال رو باهم پردازش می کنه و دستور العملی را به قسمت موتور DC میده تا به صورت کمکی (Assisted) سیستم فرمان مکانیکی رو تحت تاثیر قرار میده. این مدل فرمان ها با مرور زمان جای خود را به فرمان های هیدرولیکی میدهند.
مزایای فرمان الکتریکی EPS
از اصلی ترین مزایای فرمان های الکتریکی EPS می توان به مصرف کمتر انرژي اشاره کرد، تنها زمانی که لازم باشد این مصرف انرژی صورت می گیرد در صورت ثابت بودن فرمان هیچ مصرف برقی وجود ندارد.
سیستم EPS خودرو اصلی ترین سخت افزار مورد نیاز انواع سیستم های کمکی فعال مثله رانندگی بین خطوط و سیستم اصلاح مسیر که کمک می کنه سازندگان خوردو آن ها رو به راحتی به خودرو ها اضافه کنند.
از دیگر قابلیت های سیستم EPS این است که، سیستم EPS زمانی که موتور برقی خراب شود راننده همچنان می تونه بهترین کنترل رو در مواقع اضطراری روی خودرو داشته باشه.
می توان گفت بر خلاف سیستم Fly By Wire هواپیماها که ارتباط بین فرمان و چرخ ها کاملا الکترونیکی و نرم افزاری است، سیستم های الکترونیکی دارای ارتباط فیزیکی بین غربیلک فرمان و چرخ ها است تا در صورت از کار افتادن سیستم های الکترونیکی راننده بتونه خودرو رو همچنان کنترل کنه. خودروسازان تلاش می کنند تا این ارتباط فیزیکی مانند سیستم هواپیما را قطع کنند البته زمانی که از قابلیت اطمینان سیستم EPS آنقدر افزایش پیدا کند که بدانند دیگر نیازی به این ارتباط فیزیکی نیست.
در خودرو هایی مثله پورشه، BMW، مزدا خودروسازان فرمان EPS را تا حد امکان به فرمان های هیدرولیکی نزدیک کرده اند اما از انتقاداتی که به سیستم EPS وارد است، نبود حس رانندگی در خودرو های دارای سیستم EPS است. فیدبک های خودروهای دارای سیستم EPS در پایین ترین حد قرار دارند و رانندگان ماشین های اسپرت از این فرمان ها لذت چندانی نمی برند.
ویژگی های فرمان الکتریکی نسبت به فرمان های هیدرولیکی:
۱.حذف پمپ هیدرولیکی و چرخ
۲.حذف شیر های کنترل و لوله های رابط
۳.حذف تسمه ما بین پمپ هیدرولیک و موتور اتومبیل
۴.حذف جک هیذرولیک و روغن هیدرولیک
۵.وزن کم تر نسبت به خودرو های فرمان هیدرولیکی
تعمیرات فرمان کمکی الکترونیکی
برای تعمیر فرمان کمکی الکترونیکی بهترین جا بردن به نمایندگی و بررسی و تعمیر توسط کارشناس متخصص است تا علاوه بر حل شدن مشکل خودرو مشکل دیگری نیز برای خودرو پیش نیاید.
بیشتر بخوانید:
همه چیز درباره کروز کنترل Cruise Control