راه های جلوگیری و درمان قارچ پوستی
راه های جلوگیری و درمــان قــارچ پــوستی
اگر تا به حال دچار عفونت قــارچی شده اید، ممکن است متوجه نشده باشید که در واقع قــارچ پــوستی داشته اید. یک قــارچ گروهی از موجودات زنده است که هاگ ها را می سازند. قــارچ ها در همه جا زندگی می کنند و معمولا باعث عفونت پــوست نمی شوند.
اما شما ممکن است گاهی اوقات قــارچ های عفونی در پــوست خود، مانند کرم های قــارچی، قــارچ پــوستی انگشتان پا، خارش کشال یا عفونت واژن، داشته باشید. نگران نباشید. عفونتهای قــارچی بر روی پــوست خطرناک نیستند و معمولا باعث آسیب شدید نمی شوند. و کارهایی وجود دارند که می توانید برای کاهش خطر قــارچ پــوستی انجام دهید.
کاهش خطر قــارچ پــوستی
۱- متوجه شوید که چه کسی در معرض خطر ابتلا به عفونت قــارچی قرار دارد
برخی چیزا وجود دارند که ممکن است خطر ابتلا به عفونت قــارچی را افزایش دهند مانند به اشتراک گذاری لباس یا محصولات مراقبت شخصی ( برس/شانه) را با یک فرد مبتلا. اما برخی از افراد نیز احتمال ابتلا به عفونت براساس عوامل خطر را دارند. افراد در معرض خطر عبارتند از :
افرادی که سیستم ایمـنی ضعیفی بر اثر استفاده از داروها, استروئید وعفونت های دیگر و یا بیماری ها را دارند.
مردم آنتی بیوتیک بلند مدت یا داروهای ایمونوسپرسیون مصرف می کنند.
افراد یا بچه هایی که بی اختیاری ادرار دارند یا نمی توانند ادرار خود را نگه دارند (یک محیط تناسلی مرطوب ایجاد می کنند)
کسانی که تعرق شدید دارند.
افرادی که در محیطی کار می کنند یا وقت صرف می کنند که با افرادی که در معرض خطر هستند در تماس هستند، مانند پرستاران،
معلمان مدرسه، کارکنان بیمارستان، دانش آموزان و مربیان .
۲- تشخیص دهید که کدام نواحی از پــوست شما در معرض خطر عفونت قــارچی قرار دارند
بخش هایی از پــوست شما که مرطوب هستند در معرض خطر عفونت های قــارچی هستند چون قــارچ برای رشد نیاز به رطوبت دارد. این قسمت ها شامل نواحی میان انگشتان شما، زیر بافت پستان، در منطقه تناسلی (شامل ناحیه واژینال) و بین چین های پــوست می شوند .
۳- در مکان های عمومی مراقب باشید
از آنجایی که عفونت های قــارچی مسری هستند, می توانید آنها را از مواجهه با سلول های پــوستی که عفونت دارند, بدست آورید. سعی کنید از حضور در مکان های عمومی که ممکن است افراد مبتلا به قــارچ بیشتری در انجا باشند، خودداری کنید. اگر از اتاق های رختکن عمومی, دوش ها یا استخرها استفاده می کنید از دمپایی استفاده کنید. شما نباید حوله یا شانه در رختکن داشته باشید.
هیچ گاه با افرادی که مبتلا هستند تماس نداشته باشید و یا از کفش آنها استفاده نکنید.
۴- پــوست خود را تمیز و خشک نگه دارید
قــارچ ها در مناطق گرم و مرطوب مثل بین انگشتان پا و بین ران ها زندگی می کنند. با تمیز و خشک نگه داشتن پــوست، امکان عفونت را کاهش می دهید. چند کار هست که می توانید برای خشک کردن نگه داشتن بدن از آن ها استفاده کنید.
اگر زیاد عرق می کنید، جوراب های خود را یک بار یا دو بار در روز تعویض کنید. بگذارید حوله حمام تان قبل از استفاده دوباره از آن به طور کامل خشک شود.
هر منطقه پــوست که چین دارد مانند زیر پستان یا زیر شکم را تمیز و خشک کنید. زمانی که ورزش می کنید و یا می خواهید در محیط گرم قرار بگیرید، پودر خشک کننده یا ضد عفونی کننده را به پــوست خود بزنید.
اگر زیاد عرق می کنید کفش های خود را تعویض کنید تا کفش ها خشک شوند. بعد از هر استفاده از گرمکن ورزشی آن را بشویید.
۵- سیستم ایمـنی خود را تقویت کنید
اگر سیستم ایمـنی ضعیفی دارید، احتمال ابتلا به عفونت قــارچی بیشتر است. برای بهبود سیستم ایمـنی بدن، یک مکمل ویتامین روزانه استفاده کنید و استفاده از یک پروبیوتیک را نیز در نظر داشته باشید. سعی کنید رژیم غذایی متعادل را در چربی های سالم داشته باشید و مصرف کربوهیدرات خود را کاهش دهید. همچنین باید آب زیاد بنوشید. ادرار شما باید زرد روشن باشد. سیستم ایمـنی شما ممکن است با خواب کافی ۸ ساعته نیز تقویت شود.
سیستم ایمـنی شما ممکن است در بهترین حالت ممکن نباشد، حتی اگر شما شرایط پزشکی خاصی نداشته باشید یا داروهایی که آن را ضعیف می کند را استتفاده نکنید. بنابراین بسیار مهم است که سیستم ایمـنی خود را تقویت کنید.
۶- از گسترش عفونت های قــارچی به قسمت های دیگر بدن پیشگیری کنید
اگر از قبل عفونت قــارچی دارید، از گسترش آن به قسمتهای دیگر بدن یا به اعضای خانواده تان جلوگیری کنید. سایر اعضای خانواده باید مورد بررسی قرار گیرند و درمــان شوند. از آنجا که عفونت های قــارچی مسری هستند، اقدامات احتیاطی زیر را برای جلوگیری از گسترش عفونت انجام دهید:
از خاراندن عفونت خودداری کنید. دست هایتان را مرتب بشویید و خشک کنید.
اگر عفونت بین انگشتان پا دارید از دمپایی استفاده کنید.
همه حوله ها را در آب گرم و صابون بشویید و آن ها را خشک کنید. هر بار که حمام می کنید از حوله تمیز استفاده کنید.
حمام خود را تمیز نگه دارید, وآن و کف آن را پس از استفاده تمیز کنید.
هر روز لباس های تمیز و خشک بپوشید و از به اشتراک گذاشتن لباس ها یا جوراب اجتناب کنید.
حیوانات خانگی مبتلا را درمــان کنید.
کودکان و بزرگسالان لازم است از شامپو ۲ تا ۳ بار در هفته استفاده کنند تا از قــارچ های عفونی سر پیشگیری کنند (خارش و التهاب پــوست سر)
اگر قــارچ سر دارید شانه و برس برای ۱ ساعت در روز در مخلوطی از سفید کننده و آب قرار دهید و سه روز این کار را انجام دهید. شانه ، برس، کلاه، بالش، کلاه یا حوله خود را با دیگران را به اشتراک نگذارید.
شناسایی علائم قــارچ پــوستی
۱- اگر حلقه های قــارچی دارید آن ها را مشخص کنید
اگر چه نام های مختلفی بسته به مکان های روی بدن برای آن استفاده می شوند، اما همه آن ها توسط همان قــارچ ایجاد می شوند (نه کرم انگلی). اگر عفونت بین انگشتان پا، عفونت کشاله ران و یا حلقه های عفونی دارید، همه قــارچ ها یکی هستند اما مکان آن ها متفاوت است. علائم ممکن است بسته به محل عفونت قــارچی کمی متفاوت باشند.
۲- علائم قــارچ بین انگشتان پا را تشخیص دهید
قــارچ بین انگشتان پا باعث عفونت بین انگشتان شده و بین آن ها قرمز شده و خارش و التهاب ایجاد می شود. ممکن است درد و سوزش پــوست را تجربه کنید و پــوست تاول بزند. همچنین ممکن است در میان انگشتان پایتان برجستگی های قرمز پیدا کنید .
۳- علائم عفونت کشاله ران را بشناسید
این قــارچ اغلب در پسران نوجوان و مردان بزرگسال رایج است.علائم آن لکه های قرمز رنگی است که مرز های مشخصی دارد و در کشاله ران هستند. از بیرون قرمزتر هستند و دور آن ها حلقه های عفونی قرار دارد. همچنین می تواند لکه های تیره یا روشن غیر طبیعی را روی پــوست به جای بگذارد.
این عفونت در پسرانی شایع تر است که ورزش می کنند و زمانی را در یک رختکن عمومی سپری می کنند. همچنین ممکن است عفونت بین انگشتان پا از همان قــارچ باشد که خود را در وسط کشاله ران نشان می دهد.
۴- بدن خود را برای کرمهای قــارچی بررسی کنید
قــارچ پــوستی یک عفونت قــارچی است که بر روی بدن ظاهر می شود، اما نه روی پــوست سر، در داخل ریش و یا در ناحیه کشاله ران. به عنوان یک ناحیه قرمز کوچک شروع می شود که شبیه جوش های کوچک است. خارش دارد و فلس مانند است. این محل آرام آرام به شکل حلقه ای می شود که دور آن قرمزتر است و میان آن فلس مانند است.
همچنین باید دنبال درماتوفیتید بگردید. این اثر جوش، بخش دیگری از بدن شما را تحت تاثیر قرار می دهد و می تواند باعث عفونت قــارچ پــوستی قسمت های دیگر بدن شود. شما ممکن است یک جوش برجسته در انگشتان خود تجربه کنید که مربوط به واکنش آلرژیک به قــارچ است. این امر ناشی از لمس یک منطقه آلوده نیست .
۵- به موهای صورت تان برای یافتن قــارچ های پــوستی دقت کنید
عفونت مو ها قــارچی است که در موهای صورت مرد پیدا می شود. این بیماری می تواند باعث عفونت عمیق تر در کیسههای ترشحی مو های ریش های یک مرد شود و ممکن است باعث ریزش دائمی مو با عفونت فولیکولی شود. علائم آن شامل قرمز شدن آن نواحی است که خارش هم دارد. بسته به مکانی که می توانید آن را ببینید، مشخصه حلقه ای با مرز قرمزتر و رنگ داخلی بیشتر نزدیک رنگ پــوست است. رشد مو های مرد همچنین با عفونت قــارچی متوقف خواهد شد.
۶- علائم قــارچ پــوست را در پــوست سر خود ببینید
عفونت قــارچی سر قــارچی است که در سر پیدا می شود و ممکن است بخش کوچکی از سر را شامل شود. مناطقی که آلوده هستند همراه با خارش و قرمز خواهند بود, اغلب ملتهب و پر از چرک هستند. ممکن است باعث شود که بخش هایی از پــوست سر شما پــوست پــوست شوند. همچنین می توانید به دنبال نقاط سیاه باشید، که موهای شکسته هستند که روی سر قــارچ ایجاد می کنند.
افراد با این قــارچ موهای خود را در طی یک عفونت فعال از دست خواهند داد و عفونت می تواند باعث ایجاد اثر زخم ماندگار و ریزش دائمی مو شود. افراد همچنین ممکن است تب درجه پایینی را در زیر ۱۰۱ درجه فارنهایت بگیرند یا تورم غده های لنفاوی در ناحیه گردن تجربه کنند.
۷- تشخیص دهید که آیا عفونت قــارچی واژن دارید
قــارچ ها می توانند باعث عفونت های واژنی برای زنان شوند. همه قسمت های دستگاه تناسلی می توانند تحت تاثیر عفونت قــارچی قرار بگیرند. اگر بیش از ۴ عفونت در سال گذشته داشتید، باردار هستید، دیابت کنترل نشده دارید، سیستم ایمـنی ضعیفی دارید, و یا پارگی، شکاف و یا زخم در ناحیه واژن دارید نباید سعی کنید علائم را در خانه درمــان کنید. علائم عفونت قــارچی از ملایم تا شدید هستند.
خارش و سوزش در مهبل یا در ورودی مهبل
قرمزی یا تورم در ورودی مهبل
درد در مهبل
سوزش ادرار
ترشحات واژنی که سفید رنگ و بی بو و غلیظ هستند
درمــان قــارچ پــوستی
۱- عفونت قــارچی بین انگشتان پا را درمــان کنید
پودر های ضد قــارچ یا کرم های ضد قــارچ در کنترل یا حذف عفونت موثر هستند. به دنبال محصولاتی بگردید که حاوی میکونازول، کلوتریمازول ، تربینافین یا تولنافتات باشند. دستورالعمل های روی بسته بندی را دنبال کنید و برای حداقل ۲ هفته از آن استفاده کنید و به مدت یک الی دو هفته پس از درمــان نیز از آنها استفاده کنید. پاهای خود را دوبار در روز با صابون و آب بشویید. دقت کنید که پاهای خود را خشک کنید و سپس یک جفت جوراب تمیز بعد از هر شستن بپوشید.
کفشی بپوشید که تهویه خوبی داشته باشد و از مواد طبیعی ساخته شده باشد. همچنین باید کفش های خود را هر روز تعویض کنید تا به آن ها وقت بدهید تا خشک شوند .
اگر قــارچ انگشتان پا دارید، درمــان خانگی برای آن پاسخگو نیست، و نیاز است که پزشک بعد از آزمایش دارو تجویز کند.
۲- قــارچ کشاله ران را درمــان کنید
از محصولات ضد قــارچ برای کمک به کنترل عفونت استفاده کنید. این داروها باید حاوی میکونازول، کلوتریمازول، تربینافین یا تولنافتات باشند. شما باید متوجه شوید که عفونت ظرف چند هفته شروع می شود. اگر بیش از ۲ هفته طول بکشد، یا به طور مکرر (بیش از ۴ بار در سال) اتفاق بیفتد، باید پزشک مراجعه کنید. اگر درمــان خانگی پاسخ نداد پزشک شما پس از انجام آزمایش برای شما دارو تجویز می کند.
از پوشیدن لباس های تنگ و یا هر چیزی که به پــوست می چسبد، اجتناب کنید.
لباس های زیر و لباس های ورزشی را پس از یک بار استفاده بشویید.
۳- قــارچ های پــوستی را درمــان کنید
از کرم های ضد قــارچ که حاوی اکسین کنازول، میکونازول، کلوتریمازول، تربینافین یا تولنافتات هستند استفاده کنید. با استفاده از دستورالعمل های روی بسته بندی ۱۰ روز از آن استفاده کنید. به طور کلی باید ان ناحیه را بشویید و خشک کنید، سپس کرم را از بیرون به مرکز عفونت ببرید.
دستهایتان را پس از استفاده از کرم بشویید. و به این خاطر که رطوبت پــوست را نگه می دارد روی آن بانداژ ببندید.
اگر روی پــوست سر خود یا در ریش صورت قــارچ پــوستی دارید، به پزشک مراجعه کنید و اگر درمــان های خانگی پاسخ ندادند پس از انجام
آزمایش پزشک شما برایتان دارو تجویز خواهد کرد.
اگر در حال درمــان بچه مدرسه ای هستید، آن ها می توانند از زمان شروع درمــان به مدرسه بروند.
۴- عفونت واژینال را درمــان کنید
عفونتهای غیر پیچیده واژینال می توانند درمــان شوند. از کرمهای ضد قــارچی واژینال، ژل، قرص یا پماد از کلاس ازول ها استفاده کنید. اینها شامل بوتوکونازول، میکونازول، کلوتریمازول و ترکونازول هستند. شما متوجه می شوید که وقتی دارو را به کار می گیرید، کمی سوزش در آن ناحیه حس می کنید. همیشه دستورالعملهای بسته بندی را دنبال کنید .
این کرم های بر پایه روغن می توانند پلاستیک و کاندوم را از بین ببرد. اگر در هنگام رابطه جنسی از آن برای پیشگیری از بارداری استفاده می کنید، ممکن است موثر نباشد.
۵- درمــان های تکمیلی را برای عفونت واژنی به کار گیرید
شما ممکن است به درمــان واژینال دراز مدت نیاز داشته باشید که شامل استفاده از کرم واژینال در خانواده ازول ها باشد که از آنچه که در این خانواده خریداری می شود، قوی تر است. شما برای ۱۰ تا ۱۴ روز از کرم استفاده می کنید . اگر شما به عفونت های قــارچی واژن دچار هستید، پزشک شما ممکن است فلوکونازول را تجویز کند . که این برای زنان باردار توصیه نمی شود .
اگر عفونت ها تکرار شدند، نیاز است که به مدت شش ماه از فلوکونازول استفاده شود.
۶- اگر دیابت دارید یا دچار ضعف سیستم ایمـنی هستید به پزشک مراجعه کنید
پزشک لازم است که به شما کمک کند که اگر دیابت یا ضعف سیستم ایمـنی دارید قــارچ ها را درمــان کنید چون ممکن است خطر های جدی تری شما را تهدید کند.
برای درمــان سریع به پزشک مراجعه کنید تا مشکلات احتمالی را کاهش دهید و از خطر عفونت های دیگر در امان بمانید.
۷- اگر قــارچ پــوستی روی سر یا داخل ریش خود دارید به پزشک مراجعه کنید
پزشک شما داروی خوراکی به شما خواهد داد که شامل گریسوفولوین، تربینافین یا ایتراکونازول می شود. دارو را براساس دستورالعمل پزشک، معمولا برای حداقل ۴ هفته و تا ۸ هفته مصرف کنید. این کار شانس شما را برای بهبود افزایش می دهد.
ناحیه را خشک و تمیز نگه دارید.
شستن مو و ریش با شامپو که حاوی سولفید سلنیوم یا کتوکونازول است باعث می شود به توقف پخش قــارچ کمک شود اما از شر عفونت جاری خلاص نخواهید شد.
قــارچها میکروارگانیسمهایی هستند که تقریبا همه جا حضور دارند. این دوستان میکروسکوپی در خانه یا محیط بیرون به وفور یافت میشوند. در واقع حدود ۵۰۰۰۰ گونهی مختلف قــارچی در طبیعت وجود دارد. بعضی از این قــارچها سالیان طولانی روی پــوست شما جا خوش میکنند و مشکلی هم ایجاد نمیشود اما وای به روزی که تحت تأثیر محرکها، رشد کنند و تکثیر بشوند.
اینجاست که مشکل عفونت قــارچی پیش میآید. این مقاله به معرفی دلایل و عوامل قــارچ پــوستی و درمــانهای خانگی تحت نظارت پزشک میپردازد و معروفترین قــارچ پــوستی یعنی کاندیدا را نیز معرفی میکند. با ما همراه باشید.
طبقهبندی عفونتهای قــارچ پــوستی معمولا بر اساس نوع قــارچی است که منجر به عفونت شده است. شدت و ناحیهی عفونتی که قــارچ پــوستی ایجاد میکند نیز روش دیگری برای طبقهبندی انواع عفونت است.
قــارچ پــوستی میتواند روی سطح پــوست، یا به شکل درون جلدی ظاهر بشود. هر قسمتی از بدن که در معرض رطوبت و گرما باشد، ظرفیت ابتلا به قــارچ پــوستی و خارش و عوارض ناشی از آن را دارد. عفونتهای درماتونیت که شامل مواردی همچون قــارچ پــوستی معروف به «پای ورزشکار» و «کچلی قــارچی» هستند، میتوانند هر ناحیه از پــوست بدن و سر را مورد حمله قرار دهند، «قــارچ ناخن» بر ناخنها و اطراف آن اثر میگذارد.
و قــارچ پــوستی «کاندیدا» که یکی از متداولترینها در میان انواع قــارچهای پــوستی است، میتواند باعث ایجاد عفونت در دهان، واژن و مجاری ادراری شود. شدت و بروز قــارچ پــوستی در افراد مختلف، با هم فرق میکند. عوامل مختلفی مانند عوارض استفاده از آنتیبیوتیکها، فشار خون پایین، محیطهای گرم و مرطوب، عدم رعایت بهداشت،
دیابت و ضعف سیستم ایمـنی میتوانند موجب ابتلا به قــارچ پــوستی شوند. ۷۵ درصد زنان بالغ، قــارچ پــوستی را در طول زندگی خود تجربه میکنند. از دیگر گروههایی که قــارچ کاندیدا را به ویژه در ناحیهی دهان تجربه میکنند، افراد مبتلا به HIV و بیمارانی با ضعف شدید در سیستم ایمـنی بدن هستند. همانطور که ذکر شد، شیوع قــارچ پــوستی بسیار گسترده است و درمــان به موقع آن از بروز مشکلات جدی جلوگیری میکند. اما بیتوجهی به درمــان و نادیده گرفتن آن میتواند در بلند مدت مشکلات عمیق و ریشهداری را برای سیستم دفاعی بدن ایجاد کند.
دلایل و عوامل ایجاد قــارچ پــوستی کاندیدا
قــارچ پــوستی کاندیدا در تمامی نقاط بدن ایجاد میشود اما در قسمتهایی که بیشتر در معرض ساییده شدن دو عضو هستند، شایعتر است. نواحی زیر بغل و بین انگشتان دست و پا، به ویژه در حضور رطوبت، گرما و عرق، مستعد ابتلا به قــارچ پــوستی هستند. پــوست شما مانند سدی در برابر عفونتها و باکتریها عمل میکند. اما با این وجود،
بریدگیها یا زخمهای سطحی پــوست، میتوانند موجب عفونت و قــارچ پــوستی شوند. با رعایت نکردن بهداشت و قرار گرفتن در محیطهای گرم و مرطوب امکان رشد و تکثیر قــارچها بیشتر و بیشتر میشود. قــارچ پــوستی کاندیدا بیشتر در گروههای زیر دیده میشود:
کودکان؛
افراد مبتلا به تیروئید کمکار یا پرکار؛
افراد مبتلا به دیابت؛
افراد مبتلا به اختلالهای التهابی؛
افراد با سیستم ایمـنی ضعیف؛
زنان باردار؛
افرادی که در معرض گرما و رطوبت قرار دارند.
مصرف قرصهای ضدبارداری و آنتی بیوتیکها میتواند موجب تشکیل قــارچ پــوستی در افراد شود. اگر از این قرصها استفاده میکنید، پــوست خود را بهطور مداوم زیر نظر داشته باشید و بهمحض مشاهدهی علائم قــارچ پــوستی کاندیدا، اقدام به درمــان کنید.
شناخت نشانههای بیرونی عفونت قــارچ پــوستی
نشانهها و علائم بیرونی قــارچ پــوستی بنا به موقعیت فیزیکی و بدن افراد متفاوت است. نمونههایی از این علائم در ادامه آمده است:
خارش، درد، سوزش؛
ترشحات سفید؛
ضایعات قرمز و سفید در دهان مانند برفک و آفت؛
جوشها و کورکهای پرچرک؛
حساسیت پــوستی.
تشخیص قــارچ پــوستی کاندیدا
تشخیص این عفونت بستگی به ظاهر و شکل پــوست دارد. پزشک متخصص با نمونهبرداری از تکهای از پــوست، ناخن چیده شده و حتی مویی که از قسمتهای تحت کنترل قــارچ برداشته شده و کاشت این نمونهها در آزمایشگاه، میتواند در مورد نوع این قــارچ تشخیص قطعی بدهد. پس از اینکه قــارچ پــوستی کاندیدا شناسایی شد، قدم اول کنار گذاشتن و دوری از دلایل احتمالی است.
مثلا شاید به علت اضافه وزن، دیابت یا عدم رعایت بهداشت به این قــارچ پــوستی مبتلا شدهاید، پس از تشخیص باید با کمک پزشک اقدام به درمــان کنید. قــارچ پــوستی معمولا عود میکند، بنابراین مراجعه به متخصص برای درمــان و پیگیری وضعیت ضروری است.
درمــان قــارچ پــوستی کاندیدا
درمــان کاندیدا معمولا ساده است و لزومی به بستری شدن نیست. مگر اینکه بدن شما از لحاظ سیستم ایمـنی ضعیف باشد یا کاندیدا به خون شما راه پیدا کرده باشد. معمولا تجویز پزشکان برای درمــان، پمادها و لوسیونهای ضد عفونت قــارچی است یعنی به کار بردن عاملی در جهت خشک کردن محیط مستعد برای رشد و ازدیاد قــارچها. کلوتریمازول یا کتاکونازول از جمله داروهای رایج برای درمــان قــارچ پــوستی هستند و به سادگی میتوانید آنها را از داروخانهها تهیه کنید.
این داروها به شکل پماد و برای استعمال خارجی هستند و عوارض خاصی ندارند. اما سایر داروهای رفع قــارچ پــوستی مثل نیستاتین و آمفوتریسین عوارضی به همراه دارند و معمولا در حالتی که کار بیمار به بستری شدن بکشد، استفاده میشوند. به طور کلی درمــان قــارچ پــوستی، بسته به ناحیهی تحت تأثیر قــارچ و نوع عفونت، درمــانهای متفاوتی دارد. مانند:
ژلها و کرمهای واژینال برای عفونتهای واژنی؛
قرصها و دهانشویهها برای درمــان برفک و… ؛
پودرها، پمادها یا اسپریها برای درمــان قــارچ «پای ورزشکار» که در نواحی بین انگشتان دیده میشود؛
درمــانهای وریدی برای عفونتهای حاد.
بیشتر درمــانها باید ۱ تا ۲ بار در روز استفاده شوند. در بعضی بیماران مانند زنان باردار، پمادهایی مانند کلوتریمازول بهخوبی و بهسادگی برای درمــان جواب میدهند. اما تأکید میشود که در هر صورت به پزشک مراجعه کنید. حتی برای به کارگیری درمــانهای خانگی ساده نیز با دکتر خود مشورت کنید. درمــان قــارچ پــوستی عوارضی چون خارش در ناحیهی تحت درمــان، قرمزی و احساس سوزش خفیف، سردرد و مشکلاتی در هضم غذا و معده را نیز به همراه دارد.
درمــانهای درون وریدی، عوارض بیشتری دارند. در موارد نادر، عوارض مصرف داروهای قــارچ پــوستی به شکل تحریک پــوست بروز میکنند. افرادی که مشکلات کبدی دارند به هیچ وجه نباید بدون مشورت پزشک از داروهای ضد عفونت قــارچ پــوستی استفاده کنند. مصرف داروهای ضد عفونت برای کبد افراد سالم هم چندان جالب نیست چه برسد به افرادی که از قبل این مشکلات را داشتهاند.
به یاد داشته باشید که در روند درمــان، تداخل درمــان قــارچ را با سایر داروهایی که مصرف میکنید در نظر بگیرید. داروهای درمــان صرع، یا داروهای حاوی استروژن و پروژسترون که برای هورمون درمــانی به کار میروند، بعضی داروهای افسردگی و آنتی بیوتیکها هم با درمــانهای قــارچ پــوستی هماهنگ نیستند.
قــارچ پــوستی کاندیدا در کودکان
کودکان نسبت به بزرگسالان بیشتر در معرض ابتلا به برفک، عفونتهای سطح پــوست و… هستند. در کودکان نوپا و کمی بزرگتر، علائمی چون خارش در ناحیهی پوشک و کشالهی ران، اگزما، برفکهای سفید روی پــوست یا در دهان، مشکلات گوارشی و… میتواند نشاندهندهی وجود قــارچ پــوستی باشد.
در کودکان سنین بالاتر، این علائم خود را به شکل پرخاش و ناراحتی خلقی، مشکلات گوش و شنوایی، عدم توانایی یادگیری و میل به مصرف شیرینی، نشان میدهند. درمــان این مشکلات معمولا چند هفته به طول میانجامد و امکان برگشت بیماری نیز بسیار زیاد است.
توصیههایی برای جلوگیری از ابتلا
با اقداماتی ساده میتوانید از ابتلا به قــارچ پــوستی جلوگیری کنید:
سعی کنید از لباسهای نخی یا جنسهایی استفاده کنید که کمتر موجب تعریق در بدن و ایجاد رطوبت در پــوستتان میشود؛
سعی کنید کشالهی ران، زیر بغل و سایر قسمتها را خشک و تمیز نگه دارید؛
اگر اضافه وزن دارید، آن نواحی از بدن را که بین لایههای گوشت قرار میگیرند، تمیز نگه دارید؛
لباس زیر و جورابتان را تمیز نگه دارید.
روشهای خانگیِ درمــان قــارچ پــوستی
قــارچ پــوستی نوعی عفونت قــارچی و از عارضههای بسیار واگیردار است که برخی افراد از جمله کودکان و مبتلایان به مشکلات ایمـنی بیشتر دچار آن میشوند. علائم این عفونت قــارچی شامل بروز لکههای قرمز، پــوسته پــوسته و دایرهای شکل روی پــوست یا ناخن است. معمولا این عارضه پــوست سر و آرنجها را درگیر میکند اما میتواند در دیگر قسمتهای بدن هم ظاهر شود.در حالیکه داروهای بسیاری برای درمــان عفونت قــارچی در دسترس هستند اما درمــانهای طبیعی هم میتواند کارساز باشد.
سیر
سیر اغلب برای درمــان عفونت استفاده میشود. برای این منظور میتوان سیر را به همراه روغن نارگیل یا زیتون به شکل خمیر درآورده و آن را روی پــوست قرار داد.
آب و صابون
برای جلوگیری از گسترش عفونت پــوستی به دیگر بخشهای بدن باید در حد امکان پــوست را تمیز نگهداشت و به همین دلیل باید محل عفونت را یک یا دو بار در روز با آب گرم و صابون شست و شو داد. همچنین لازم است محل را به سرعت خشک کرد چرا قــارچها در محیطهای مرطوب به سرعت رشد میکنند.
سرکه سیب
سرکه سیب خاصیت ضد قــارچی دارد. برای بهره بردن از این خاصیت سرکه سیب باید پنبه را با محلول رقیقنشده آغشته کرد و آن را روی محل مورد نظر قرار داد و سه بار در روز این کار را تکرار کرد.
آلوئه ورا
آلوئه ورا حاوی شش فاکتور ضد عفونی کننده است که خاصیت ضد ویروسی، ضد قــارچی و ضد باکتری دارند. برای بهره بردن از خاصیت آلوئه ورا باید ژل موجود در آن را سه یا چهار بار در روز روی محل عفونت قــارچی قرار داد.
روغن نارگیل
وجود برخی اسیدهای چرب در روغن نارگیل از طریق آسیب رساندن به غشای سلولی، سلولهای قــارچی را از بین میبرد. برخی مطالعات نشان میدهد روغن نارگیل درمــانی موثر برای افراد مبتلا به عفونتهای خفیف پــوستی است.
عصاره دانه گریپ فروت
نتایج برخی شواهد حاکی از آن است که عصاره دانه گریپ فروت عفونتهای قــارچی را درمــان میکند. برخی معتقدند برای درمــان عفونت قــارچی میتوان یک قطره عصاره دانه گریپ فروت را با یک قاشق آب مخلوط کرد و دوبار در روز روی پــوست قرار داد.
زردچوبه
زردچوبه ادویهای شناخته شده با خاصیت ضد التهابی است. مصرف زردچوبه به عنوان دم نوش یا افزودن به مواد غذایی موجب بهره بردن از خواص آن میشود. همچنین برای استفاده موضعی میتوان آن را با آب یا روغن نارگیل مخلوط کرده و خمیر بدست آمده را روی محل مورد نظر قرار داد.
پودر شیرین بیان
پودر شیرین بیان را میتوان به شکل خمیر درآورده و از ویژگیهای ضد ویروسی و ضد میکروبی آن بهره برد. همچنین این ترکیب به عنوان درمــانی خانگی برای عفونت قــارچی استفاده میشود.
روغن گیاه چای
برخی از مردم استرالیا از روغن گیاه چای در درمــان بسیاری از بیماریهای قــارچی و باکتریایی پــوست استفاده میکردند. اکنون نیز این ترکیب در درمــان عفونت قــارچی کاربرد دارد.
ماست ساده
پروبیوتیکها از باکتریهای مفیدی تشکیل شدهاند که به کمک گوارش میآیند و در لبنیات و میوهها وجود دارند. پروبیوتیک موجود در ماست ساده به خاطر وجود اسید لاکتیک، منجر به کنترل رشد قــارچها میشود.
پنبه را آغشته به ماست کنید و آن را به مدت ۳۰ دقیقه روی ناحیهی عفونت بگذارید، سپس ماست را از روی پــوست با آب گرم و حوله تمیز کنید. این کار را دو بار در روز تکرار کنید تا بهبودی کامل حاصل بشود.
اگر به عفونت واژنی مبتلا هستید، تامپون را آغشته به ماست کرده و به مدت دو ساعت در محل قرار بدهید.
چای
تانن موجود در چای خواص ضدعفونی کننده دارد. علاوه بر این ویژگیهای آنتیبیوتیکی چای به از بین بردن عوارض عفونت مانند سوزش، تورم، خارش و آزار پــوست کمک میکند.
چند چای کیسهای را به مدت ۱۰ دقیقه در آب گرم بگذارید. آنها را از آب بیرون بیاورید و به مدت ۳۰ دقیقه در یخچال بگذارید. سپس چای کیسهای را روی ناحیهی قــارچ پــوستی گذاشته و درمــان را سه مرتبه در طول روز تکرار کنید.
برای قــارچ پــوستیِ نواحی بین انگشتان پا، ۵ چای کیسهای را به مدت ۵ دقیقه در ۴ فنجان آب جوش قرار بدهید. بعد از اینکه آب سرد شد به مدت ۳۰ دقیقه ناحیه عفونی را در آن قرار بدهید و دو با در روز این کار را تکرار کنیدو در عرض ۵ تا ۶ هفته به بهبودی کامل برسید.
روغن پونهی کوهی
روغن پونهی کوهی خواص ضدعفونیکننده دارد و برای درمــان عفونت و قــارچ پــوستی مفید است.
مقدار مساوی از روغن پونهی کوهی را با روغن زیتون خالص مخلوط کنید و این ترکیب را برای چند ساعت روی ناحیهی عفونی بگذارید.
میتوانید چند قطره روغن پونهی کوهی را به لیوان آب خود اضافه کرده و آن را بنوشید. این کار را دو بار در طول روز تکرار کنید.
یا بعد از مصرف غذا، دو مرتبه در طول شبانهروز کپسول روغن پونهی کوهی را مصرف کنید.
یادتان باشد روغنی که مصرف میکنید عاری از الکل باشد.
۷. برگ زیتون
برگ زیتون خواص ضدعفونی کننده و ضد قــارچ دارد. علاوه بر این سیستم ایمـنی بدن را تقویت میکند و در بهبود قــارچ پــوستی بسار مؤثر است.
تعدادی برگ زیتون را رنده کنید تا به شکل خمیر دربیاید. ماده را ۳۰ دقیقه روی قــارچ پــوستی بگذارید و سپس با آب گرم محل را شستوشو بدهید و پاک کنید. این درمــان را یک تا دو بار در روز تکرار کنید.
چند برگ زیتون را خرد و خشک کنید و آن را درون چای خود بریزید. ۲ تا ۳ فنجان از این چای را در روز بنوشید. برای درست کردن این چای باید حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه برگها در آب جوش بمانند و سپس آن را با چای مخلوط کنید. در واقع میتوانید آن را درون قوری چای بریزید و دم کنید.
آب انگور وحشی
انگور وحشی حاوی مواد ضد عفونیکننده و ضد قــارچ است.
یک لیوان آب انگور و حشی را به دفعات در طول روز بنوشید و سرعت باورنکردنی درمــان را به چشم ببینید.
قرصهای تقویتی انگور وحشی نیز خالی از فایده نیستند.