پزشکی و بهداشتی

در مورد قرص لوزارتان ، آیا این قرص سرطان زاست؟

در مورد قرص لوزارتان ، آیا این قرص سرطان زاست؟

در مورد قرص لوزارتان Losartan ، آیا این قرص سرطان زاست؟

لوزارتان قرصی است که برای درمان فشار خون بالا تجویز می شود که درباره سرطان زا بودن آن بحث های بسیار زیادی در کشور مطرح شده که به آن می پردازیم. لوزارتان در مواردی مانند فشارخون بالابا کنترل فشار خون ،در نارسایی های قلبی برای کاهش کار قلب و جهت محافظت از کلیه ها در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 که با اختلالات کلیوی درگیر می باشند تجویز می شود.

 

اسامی تجاری این دارو:cozzar- Lozaten- Lozar- Pozarex

اشکال داروئی و بسته بندی : قرص های 25 و 50 میلی گرمی

 

لوزارتان از پرمصرف ترین داروهای قلبی در ایران می باشد. این دارو از دسته داروهای بلوک کننده ی گیرنده ی آنژیوتانسین دو می باشد. آنژیوتانسین دو ،ماده ای شیمیایی می باشد که در بدن مسئول تنگ کردن عروق خونی می باشد.همچنین این ماده با تاثیر بر روی ماده ی شیمیایی دیگر به نام آلدسترون که مسئول افزایش حجم بخش مایع (آب و مايعات جذب شده)خون می باشد ، جریان خون را افزایش می دهد. در نتیجه این داروها که در حقیقت اثرمهارکنندگی دارند، در کاهش کار قلب و کنترل فشارخون موثر می باشند.همچنین لوزارتان اثر محافظتی مطلوبی بر روی کلیه ها دارد.

 

لوزارتان در مواردی مانند فشارخون بالابا کنترل فشار خون ،در نارسایی های قلبی برای کاهش کار قلب و جهت محافظت از کلیه ها در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 که با اختلالات کلیوی درگیر می باشند تجویز می شود. این دارو به تنهایی یا همراه با داروهای دیگر برای بهبود عملکرد قلبی و عروق شما تجویز می شود.حتی محصولات دارویی ترکیبی از لوزارتان همراه با یک یا دو داروی دیگر تولید شده اند که اثر مناسب تر همراه با استفاده ی راحت تری داشته باشند مانند داروی Cozaar که ترکیبی از لوزارتان و یک داروی ادرار آور به نام هیدروکلروتیازید می باشد که برای کاهش فشار خون تجویز می شود.

در مورد قرص لوزارتان ، آیا این قرص سرطان زاست؟

پیش از مصرف لوزارتان

*در صورت سابقه ی هرگونه مشکل کلیوی(خصوصا مشکلات مربوط به انسداد عروق کلیوی)،مشکلات مربوط به دریچه های قلب یا عضلات قلبی و مشکلات کبدی پزشک خودرا مطلع کنید.

 

*از آنجا که این دارو می تواند در عملکرد داروهای دیگر در بدن اختلال ایجاد کند لازم است پیش از شروع مصرف لیستی از کلیه ی داروهای مصرفی خود در اختیار پزشک یا داروسازتان قرار دهید.

 

*ممکن است پزشک شما درمان را با مقدار داروی کم شروع کند و پس از عادت کردن بدن،مقدار داروی شمارا افزایش دهد تا بدن شما بتدریجپبه اثرات دارو عادت پیدا کند.

 

*زمان مشخص در روز را برای مصرف این دارو تعیین کنید و برای اثر مناسب آن را منظم مصرف نمایید.برای بسیاری از بیماران مصرف این دارو صبح ها راحت تر می باشد.

 

*این دارو با غذا تداخل خاصی ندارد و می توان آن را قبل یا بعد از غذا مصرف کرد.

 

*به دلیل اینکه فشار خون بالا معمولا یک بیماری مزمن می باشد مصرف این دارو عموما به مدت طولانی توسط پزشک تجویز می شود لذا به مصرف دارو حتی در صورتی که احساس بهبودی می کنید ادامه دهید و دارو را بدون نظر پزشک قطع نکنید و عموما معاینات و آزمایشات (مانند پیگیری وضع پتاسیم خون ) دوره ای توسط پزشک خودرا ادامه دهید.

 

*مصرف برخی از ضد دردها و ضد التهاب ها (مانند آسپرین و ایپوبروفن)ممکم است باعث افزایش احتمال بروز عوارض دارویی لوزارتان شوند لذا لیست کلیه داروهای جدید خودرا پیش از شروع مصرف در اختیار پزشک یا داروساز خود قرار دهید .

 

* جهت کنترل فشار خون و اثر مناسب تر این دارو، بسیار مهم است که در مدت درمان از یک رژیم غذایی و سبک زندگی مناسب که توسط پزشک به شما توصیه می شود پیروی کنید.

 

*مصرف این دارو در مدت درمان با این دارو احتمال بروز عوارضی همچون سرگیجه و از حال رفتن را تشدید میکند.

 

*از مصرف نمک های حاوی پتاسیم در مدت درمان با این دارو خودداری نمایید.

 

عوارض شایع لوزارتان

*احساس خستگی و سرگیجه یا سبکی سر هنگام تغییر وضعیت از حالت نشسته و خوابیده به ایستاده عارضه ی شایعی میباشد.بهتر است به آرامی تغییر وضعیت دهید و در صورتی که احساس سرگیجه نمودید برای چند دقیقه بنشینید و سپس بلند شوید.لوزارتان می تواند منجر به تغییر میزان پتاسیم خون شود به همین خاطر انجام آزمایشات خون دوره ای برای پیگیری سطح پتاسیم خون توصیه می شود.

 

اطلاعات تخصصی

موارد مصرف لوزارتان

لوزارتان یک آنتاگونیست گیرنده آنژیوتانسین II می باشد با فعالیت ضدفشار خون که عمدتاً ناشی از بلوک انتخابی گیرنده های AT1 و کاهش اثر فشاری آنژیوتانسین II می باشد. و در درمان بیماری فشار خون مخصوصاً در بیمارانی که در اثر دیگر مهار کننده های ACE دچار سرفه می شوند و همچنین جهت کاهش خطر حملات قلبی در افراد مبتلا به هیپروتروفی بطن چپ کاربرد دارد. این دارو در درمان نفروپاتی دیابتی نیز مورد استفاده قرار می گیرد به علاوه در نارسایی قلبی و انفارکتوس میوکارد از آن استفاده شده است. لوزارتان به طریق خوراکی و به صورت نمک پتاسیم تجویز می شود. حداکثر اثر آن در کاهش فشار خون طی 3 تا 6 هفته بعد از درمان آغازین حاصل می شود.

 

فارماکوکینتیک لوزارتان

لوزارتان بعد از تجویز خوراکی به سهولت از مسیر گوارشی جذب می شود ولی تحت اولین مسیر متابولیسمی قرار می گیرد که منجر به یک زیست دستیابی سیستمیک 33% می شود.

 

لوزارتان به یک اسید کربوکسیلیک فعال متابولیزه می شود، متابولیت 3174*E که فعالیت فارماکولوژیک بیشتری در مقایسه با لوزارتان دارد. همچنین تعدادی متابولیت های غیر فعال ایجاد می شوند. متابولیسم لوزارتان عمدتاً توسط سیتوکروم 450*P ایزوآنزیم های CYP2C9 و CYP3A4 صورت می گیرد. اوج غلظت پلاسمایی لوزارتان و 3174*E به ترتیب طی یک ساعت و 3 تا 4 ساعت بعد از دوز خوراکی حاصل می شود. لوزارتان و 3174*E هر دو به میزان 98% به پروتئین های پلاسما متصل می شوند. لوزارتان هم به صورت داروی تغییر نکرده در ادرار و حدود 6% به صورت متابولیت فعال در ادرار دفع می شود. نیمه عمر حذف نهایی لوزارتان و 3174*E به ترتیب حدود 5/1 تا 5/2 ساعت و 3 تا 9 ساعت می باشد.

 

عوارض جانبی لوزارتان

آثار جانبی حاصل از لوزارتان ملایم و موقت می باشند و عبارتند از سرگیجه، سردرد، افت فشار ارتوستاتیک وابسته به دوز و مخصوصاً در افرادی که دچار کاهش حجم شده اند (مثل آنهایی که دوزهای بالای دیورتیک دریافت کرده اند) افت فشار خون می تواند رخ دهد. همچنین ممکن است اختلال در عملکرد کلیه و ندرتاً راش های پوستی، خارش و آنژیوادم و افزایش مقادیر آنزیم های کبدی ایجاد شوند. هایپرکالمی و درد عضلانی و درد مفاصل نیز گزارش شده اند و بر خلاف دیگر مهار کننده های ACE ، لوزارتان باعث ایجاد سرفه نمی شود. از دیگر عوارض جانبی می توان به اختلالات مسیر تنفسی، درد پشت و ناراحتی های گوارشی و خستگی و نوتروپنی اشاره کرد.

 

پیشگیری و عوارض جانبی: در حاملگی مصرف لوزارتان ممنوع است و در بیماران مبتلا به تنگی شریان کلیوی می بایست با احتیاط مصرف شود. لوزارتان از طریق ادرار و صفرا دفع می شود و ممکن است در بیماران کلیوی و کبدی نیاز به کاهش دوزهای تجویزی پیدا شود. در بیمارانی که کاهش حجم وجود دارد مثل دریافت کنندگان درمان با دوزهای بالای دیورتیک ممکن است افت فشار خون ایجاد شود و قبل از شروع درمان با لوزارتان کاهش حجم آنها باید اصلاح شود و یا باید دوز کمی در مورد آنها تجویز گردد.

 

از آنجا که هیپرکالمی ممکن است رخ دهد مخصوصاً در بیماران مبتلا به اختلالات کلیوی غلظت های پتاسیم سرم باید چک شوند و همچنین باید به طور کلی از مصرف دیورتیک های potassium*sparing پرهیز کرد.

 

مصرف در بارداری و شیر دهی :

این دارو طبق نظر سازمان غذا و دارو (FDA ) در سه ماهه اول بارداری جزء گروه Cقرار دارد و در سه ماهه دوم و سوم جزء گروه D قرار دارد. مصرف این دارو به علت اثر مستقیم بر روی سیستم ، رنین – آنژیوتانسین موجب آسیب و یا حتی مرگ جنین در حال رشد می گردد. ترشح این دارو در شیر مادر مشخص نمی باشد، لذا مصرف این دارو در دوران بارداری و شیردهی مجاز نمی باشد.

در مورد قرص لوزارتان ، آیا این قرص سرطان زاست؟

تداخلات دارویی لوزارتان

اثر ضد فشار خونی لوزارتان تحت تأثیر داروها و دیگر عوامل کاهش دهنده فشار خون تقویت می شود و به علاوه یک اثر هایپرکالمی می تواند در اثر مکمل های پتاسیمی، دیورتیک های potassium*sparing و یا دیگر داروهای ایجاد کننده هایپرکالمی ایجاد شود پس نباید لوزارتان را همراه با یک دیورتیک potassium*sparing تجویز کرد. لوزارتان و بعضی از آنتاگونیست های گیرنده آنژیوتانسین II توسط ایزوآنزیم های سیتوکروم 450*p متابولیزه می شوند و ممکن است در کنار داروهایی که این آنزیم ها را تحت تأثیر قرار می دهند تداخلات دارویی ایجاد شوند.

 

دارو های هم گروه لوزارتان

کاندزارتان

اپروزارتان

ایربزارتان

لوزارتان+هیدروکلروتیازید

اولمزارتان

تلمیزارتان

تلمیزارتان+هیدروکلروتیازید

والزارتان

 

نگهداری دارو

دارو را در دمای کمتر از 30 درجه سانتیگراد، دور از نور و درون جعبه نگهداری نمایید.

دارو را دور از دسترس اطفال قرار دهید.

 

سرطان زا بودن داروی لوزارتان

اواسط تیرماه 98 بود که در پی انتشار گزارشی در روزنامه شرق درباره سرطان زا بودن داروی لوزارتان، سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت طی بخشنامه‌ای فروش قرص لوزارتان تولیدی شرکت اکتوورکو را به علت سرطان زا بودن ممنوع اعلام کرد.

 

اما ماجرا به اینجا ختم نشد؛ انتقادها به این موضوع از آنجایی بالا گرفت که به گفته برخی از رسانه ها، سازمان غذا و دارو پس از گذشت ۶ ماه دستور جمع آوری این قرص را از داروخانه ها صادر کرده است. درحالی که آنطور که از خبرها برمی آید، طبق اسناد موجود در سایت سازمان غذا و داروی امریکا FDA و کمیسیون اروپا تاریخ هشدار جمع آوری این دارو حداقل شش ماه قبل از تاریخ اعلام جمع آوری توسط سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت بوده است. اما محمدرضا شانه ساز رئیس سازمان غذا و دارو با رد این انتقادات اعلام کرده که تاخیر سازمان غذا و دارو در جمع آوری داروی لوزارتان تولیدی یک شرکت داخلی با ماده اولیه سرطان‌زا بطورکلی نادرست است و به هیچ‌وجه زمان جمع آوری این دارو در ایران چند ماه با تاخیر نبوده و با فاصله سه تا چهار روزه پس از ریکال جهانی، سازمان غذا و دارو نیز لوزارتان را در کشور ریکال کرده است. شهرام شعیبی سخنگوی سازمان و غذا دارو هم اعلام کرد که سهم کارخانه مذکور از بازار داخلی این دارو تنها یک درصد بوده است که در حال حاضر نیز داروی لوزارتان تولیدی آن، در بازار وجود ندارد.

 

درحالی این خبرها در چند روز خبرساز بوده که طبق آمارهای موجود ۱۵ میلیون بیمار مبتلا به فشار خون در کشور وجود دارد و وزارت بهداشت امسال طرحی را با عنوان بسیج ملی کنترل فشارخون از خرداد ماه در کشور آغاز کرده است.

 

حالا اما ماجرا به مجلس کشیده شده است؛ علی نوبخت رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس از تحقیق و تفحص بر سر زمان جمع آوری این دارو خبر داده و گفته اگر قصوری در این قسمت باشد، اصلا قابل دفاع نیست.

 

این موضوع درحالی به مجلس کشیده شده که سازمان غذا و داروی ایالات متحده آمریکا در چند ماه گذشته برخی از داروهای فشار خون را که این دارو هم جزو آن است، از داروخانه‌ها پس گرفته است، به طوری که از ابتدای سال ۲۰۱۸، ۱۹ داروی لوزارتان از شرکت‌های مختلف جمع‌آوری شده است.

 

در هشدار سازمان غذاوداروی این کشور آمده است: «براساس اطلاعات موجود نمی‌توان ادعا کرد که برای برخی از بیمارانی که این دارو را مصرف می‌کنند اصلا امکان درگیری با سرطان وجود ندارد. البته تمام نوع این داروها سرطان‌زا نیست و به همین دلیل فقط برخی از انواع آن ریکال شده‌اند.»

 

اما طبق تحقیقاتی که خبرآنلاین در این زمینه کرده، در واقع اطلاعات سایت لایو ساینس نشان می‌دهد که در این داروها مواد شیمیایی قرار دارد که آزمایش‌ها نشان داده است که می‌تواند منجر به درگیری حیوانات با سرطان شود.

 

در اطلاعاتی که در این سایت آمده اشاره شده که مصرف کنندگان این دارو نباید نسبت به این موضوع مضطرب شوند، چراکه درصد اینکه داروهای فشارخون بخواهند انسان‌ها را با بیماری فشار خود درگیر کنند پایین است.

 

کریگ بیورز، داروساز مرکز پزشکی کنتاکی هم در این رابطه گفته که «اگرچه خطر بسیار پایین است اما ما اصلا نمی‌خواهیم چنین خطری وجود داشته باشد.»

 

از سوی دیگر برخی محققان هم معتقدند که این داروها اصلا سرطان‌زا نیستند. تحقیقاتی در در مجله بی‌ام‌جی منتشر شده که نشان می‌دهند که داروی لوزارتان سرطان‌زا نیست.

 

کاسپر کریستنسن، محقق اصلی این مطالعه در این رابطه توضیح داد: «در رابطه با تمام مصرف‌کنندگان این دارو توسط بزرگسالان ما با افزایش درگیری با بیماری سرطان در کوتاه‌مدت اصلا مواجه نشدیم. اگرچه بسیار زود است که بخواهیم در رابطه با تاثیر این بیماری در بلندمدت اظهار نظر کنیم.»

 

حیدر علی عابدی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس با تایید خبر توزیع مجدد داروی لوزارتان اکتوور که برای درمان بیماری‌های قلبی عروقی و پرفشاری خون استفاده می‌شود اظهار داشت: سازمان غذاودارو، موضوع را در طول این چند ماه، مورد بررسی و دقت نظر سختگیرانه قرار داده و اکنون پس از طی مراحل آزمایشی و مشخص شدن نتایج، سرانجام سازمان غذاودارو به این نتیجه رسیده که این دارو، مخاطره‌ای برای بیماران ندارد و به این جهت موضوع باید به اطلاع مردم، پزشکان و داروسازان برسد تا دغدغه خاطری در این رابطه نداشته باشند.

 

گفتنی است؛ داروی لوزارتان که یکی از شناخته شده‌ترین داروهای ضد فشار خون است، از پر مصرف‌ترین داروهای این حوزه است و سازمان غذاودارو، به عنوان تنها متولی حوزه دارویی کشور با توجه به نگرانی هایی که بابت احتمال آلوده بودن این دارو به مواد سرطان زا وجود داشت، طی اطلاعیه ای در تیرماه سال جاری، دستور جمع آوری داروی لوزارتان یکی از شرکت‌های داروسازی کشور را صادر کرده بود که متاسفانه باز هم سلامت مردم، دست مایه سوء استفاده‌های جناحی قرار گرفت و موجی از هیاهوهای بی مورد را از سوی برخی روزنامه ها ایجاد کرد.

 

دقت نظر سازمان غذاودارو در خصوص کیفیت داروهایی که از طریق نظام دارویی کشور توزیع می‌شوند، موجب شد که به استناد هشدارهای مراجع جهانی، دستور جمع آوری این دارو از سوی سازمان غذاودارو صادر شود و اینک که نتیجه آزمایشگاه ها حاصل شده و مشخص شده که فاقد ناخالصی با میزان غیر استاندارد بوده، عرضه آن را در داروخانه های سراسر کشور بلامانع اعلام شده است.

 

 

به این مطلب چند ستاره امتیاز میدید؟

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا