درمان برفک دهان بزرگسالان

درمان برفک دهان بزرگسالان
برفک دهان یک عفونت قارچی در دهان است. به بیماری برفک دهان کاندیدیازیس دهان هم گفته می شود. این بیماری مسری نیست و درمان های مختلفی برای برفک دهان وجود داره مثله درمان های دارویی و درمان های خانگی. داروهایی که ضد قارچ هسند در درمان برفک دهان موثراند. در این مقاله ما می خوایم به توضیح اینکه برفک دهان چیست و علت به وجود اومدنش و درمانش رو برای شما توضیح بدیم.
برفک دهان
همانطور که گفتیم برفک دهان یک عفونت قارچی و مخمر که در دهان ایجاد میشه. زمانی که مقدار قارچ کاندیدیازیس در دهان بیش از حد معمول ایجاد و رشد کند برفک دهان به وجود می آید. این بیماری در کودکان و افراد مسن به دلیل ضعف سیستم دفاعی بیشتر دیده می شود اما در هر سنی ممکن است برفک دهان به وجود بیاید و محدوده سنی برای آن وجود ندارد. علت به وجود آمدن برفک دهان در افراد مسن و افراد جوان زمانی است که دچار بیماری خاصی نظیر HIV شده باشد.

علائم وجود برفک دهان
برفک دهان امکان دارد در ابتدا هیچ علائمی نداشته باشد و با گذر زمان علائمی چون؛ برجستگی های سفید رنگ بر روی زبان، لثه ها و لوزه ها و داخل گونه ایجاد شود، خونریزی مختصر به هنگام خراشیدگی برفک ها، درد در محل برجستگی ها، مشکل در بلع، مزه بد دهان، زخم و خشکی های گوشه لب و دهان ایجاد شود.
گاهی اوقات در نوزادان علائمی چون: مشکل در غذا خوردن، نق زدن، تحریک پذیری به هنگام ایجاد برفک در دهان ایجاد می شود. برفک دهان در نوزان باعث می شود زمان شیر خوردن عفونت را به مادر خود منتقل کنند و مادر علائمی چون: خارش شدید، درد و حساسیت در نوک سینه، پوسته پوسته شدن یا براق شدن اطراف نوک سینه، درد شدید به هنگام شیر دهی و درد شدید در سینه را داشته باشند.
علل به وجود آمدن برفک دهان
یکی از دلایلی که باعث به وجود آمدن برفک در دهان می شود می تواند داروها باشد، سیستم ایمنی بدن در اثر برخی از داروها ضعیف می شود و میکروارگانیسم هایی که برای مقابله با عفونت هستند کاهش پیدا می کنند و همین امر می تواند باعث ایجاد برفک در دهان باشد.
شیمی درمانی از علل دیگر به وجود آمدن برفک در دهان است که باعث می شود سلول های ایمنی بدن ضعیف شده و برفک دهان به وجود بیاید.
از دیگر عللی که باعث به وجود آمدن برفک در دهان می شود دیابت است، دیابت بر روی سیستم ایمنی اثر می گذارد و باعث عفونت در بدن می شود. زمانی که دیابت کنترل نشود باعث می شود سطح بالایی از قند در بزاق دهان ایجاد شود و قارچ از این قند برای رشد بیشتر استفاده کند و در نتیجه برفک دهان را به وجود بیاورد.
برفک دهان در چه افرادی به وجود می آید؟
برفک دهان در کودکان و افارد مسن به دلیل ضعف در سیستم ایمنی بیشتر ایجاد می شود اما در افرادی که مبتلا به دیابت، کم خونی، HIV، در بیماری هایی که موجب خشکی دهان می شود، افرادی که تحت درمان شیمی درمانی، اشعه درمانی و مصرف دارو هستند، در کسانی مه از دندان مصنوعی استفاده می کنند، آنتی بیوتیک و کورتیکواستروئید ها نیز در معرض خطر این بیماری هستند.
تشخیص برفک دهان
برای تشخیص این بیماری اولین و بهترین بررسی توسط پزشک باید صورت بگیرد. پزشک با معاینه دهان به راحتی می تواند برفک دهانی را تشخیص دهد اما اگر شرایط نیاز به بررسی دقیق داشته باشد و شدت بیماری بالا باشد نمونه برداری صورت می گیرد که با بیوپسی از برجستگی دهان با تراشیدن، نمونه مورد نظر را بر می دارند و در آزمایشگاه آن را بررسی می کنند. در مواردی نیز برای بررسی اینکه مری به برفک مبتلا نشده باشد آندوسکوپی صورت می گیرد.
درمان برفک دهان
درمان های مختلفی برای برفک دهان وجود دارد از جمله درمان های دارویی و درمان های خانگی.
درمان های دارویی چون داروهای ضد قارچی مانند: داروی فلوکونازول، کلوتریمازول، نیستاتین، اینتراکونازول و آمفوترسین B. این دارو ها کمک می کنند برفک دهان شما بهبود یابد.
درمان های خانگی چون: مسواک کردن دندان ها با مسواک نرم تا باعث زخم برفک ها نشود. برای دندان های مصنوعی آن ها را به طور منظم تمییز کنید. در صورت ابتلا به دیابت قند خود را کنترل کنید. مصرف ماست های پوربیوتیک برای بالا نگهداشتن سطح باکتری های سالم و خوب و برگرداندن آن ها. استفاده نکردن از دهان شویه ها و اسپری های دهانی که پزشک تجویز نکرده. از آب نمک استفاده کنید، نمک خاصیت پاک کننده و تسکین دهنده دارد.
عوارض برفک دهان بر بدن
برفک دهان که در اثر ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن ایجاد می شود اگر کنترل نشود باعث می شود قارچ ها وارد جریان خون شوند و در تمام بدن پخش شوند و به مرور قلب و مغز و کبد را درگیر کنند.
برفک دهان در کودکان ممکن است موجب دانه های پوستی (راش) بشود.
پیشگیری از برفک دهان
برای پیشگیری از برفک دهان بهتر است همواره بهداشت دهان خود را رعایت کنیم، عفونت های قارچی واژن را در زمان بارداری بر طرف کنیم. وقتی آنتی بیوتیک مصرف میکنیم ماست را به چرخه غذایی خود اضافه کنیم.
بیشتر بخوانید:
بهداشت دهان و دندان با رعایت این 6 توصیه مفید