درآمد اسنپ در یک روز حدود سه میلیارد تومان
اسنپ یکی از بزرگ ترین استارتاپ های موفق است که توسط شرکت راکت که آلمانی است در ایران پایه گذاری شد و اکنون حدود روزی سه میلیارد تومان درآمد خالص دارد.گفته می شود میانگین دریافتی اسنپ از مسافران 20 هزار تومان است و با توجه به یک میلیون سفر موفق روزانه شهری از راه اسنپ و اینکه این استارتآپ کمیسیون 15 درصدی از رانندگان خود دریافت میکند، میتوان برآورد کرد که روزانه 3 میلیارد تومان و سالانه رقمی بیش از هزار میلیارد تومان از درآمد رانندگان به جیب «اسنپ» میرود.
اپلیکیشن تاکسی اینترنتی «اسنپ» در جدیدترین اقدام درآمدی خود در سال 98، کمیسیون دریافتی از رانندگان را از 13 درصد به 15 درصد افزایش داده است.برخی از رانندگان زیرمجموعه این اپلیکیشن، با تایید این موضوع عنوان کردهاند که اقدام «اسنپ» بدون افزایش نرخ کرایهها انجام شده است.
گرچه در نگاه رانندگان «اسنپ» افزایش دو درصد میزان کمیسیون دریافتی بابت کارکرد، عدد بزرگی نیست؛ اما محاسبات نشان میدهد همین رقم کوچک، سود هنگفتی را نصیب «اسنپ» میکند.
در ایران، بهواسطه نبود سازوکار ارائه عملکرد مالی شفاف که به تأیید حسابرس معتمد رسیده باشد، «افشای اطلاعات» آخرین کاری است که شرکتها انجام میدهند. «اسنپ» نیز از این قاعده مستثنا نیست. اما از اظهارنظرها و گزارشهای ارائه شده از سوی این شرکت می توان به برآوردی از میزان سودی رسید که از همین دو درصد افزایش نرخ کمیسیون به دست آمده است.
مدیرارشد مارکتینگ «اسنپ» در اسفند ماه سال 96 اعلام کرده که 300 هزار راننده و 10 میلیون کاربر فعال (مسافر) وجود دارد که نرمافزار این شرکت را دانلود کردهاند. گفته میشود میانگین دریافتی اسنپ از مسافران 20 هزار تومان است و با توجه به یک میلیون سفر موفق روزانه شهری از راه اسنپ و اینکه این استارتآپ کمیسیون 15 درصدی از رانندگان خود دریافت میکند، میتوان برآورد کرد که روزانه 3 میلیارد تومان و سالانه رقمی بیش از هزار میلیارد تومان از درآمد رانندگان به جیب «اسنپ» میرود.
این درحالی است که روی کاغذ، اسنپ با همین دو درصد افزایش میزان کمیسیون دریافتی از رانندگان، روزانه 400 میلیون تومان و سالانه نزدیک به 150 میلیارد تومان به درآمدهای خود اضافه کرده است. هرچند هزینههای دیگری چون مالیات، عوارض و… را نیز باید از این میزان کسر کرد؛ اما این برآوردی است که از میزان افزایش درآمد شرکت «اسنپ» به دست میآید. کافی است نگاهی به این جدول بیاندازید تا ببینید که این شرکت برخلاف دیگر نمونههای موفق در دنیا، تسهیلات کمی برای رانندگان خود در نظر میگیرد و بیشتر به کار اپراتوری مشغول است (این مطلب پیشتر به صورت تفصیلی با عنوان «مقایسه شرایط کاری رانندگان اسنپ و اوبر؛ استثمار استارت آپی؟» منتشر شده است).
نکته: اسنپ تا کنون آمار رسمی از درآمد خود اعلام نکرده و ارقام فوق تخمینی و بر اساس اطلاعات ذکر شده به دست آمده است.