خرید دستگاه عابر بانک شخصی | فروش دستگاه خودپرداز دست دوم
بسیاری از سایت ها هستند کــه اقدام به فروش خودپرداز می کنند ، خرید این دستگاه ها می تواند درآمدی را برای بانک و شخصی کــه آن را در جایگاهش نصب می کند ایجاد کند. این درآمد شامل کارمزد انتقال وجه در خودپرداز می شود کــه در مکان های شلوغ می تواند درآمدزا باشد. بانک ها ميگویند معمولا خرید هر دستگاه خودپرداز برای نظام بانکی بالای ١٠٠میلیون تومان آب ميخورد، بنابراین نصب آن در مکانهایی کــه تراکنشهای مالی و برداشت وجه در آن کم باشد به هیچ وجه برای بانکها نميصرفد.
آگهی فروش عابربانک در یکی سایت های آنلاین یکی از آن آگهیهایی اســت کــه توجه خیلیها را به خود جلب ميکند. موضوع زمانی جالبتر ميشود کــه در کانالهای تلگرامی و کامنتهای اینستاگرامی به تبلیغاتی برميخورید کــه به شما ميگوید تنها با ٤٠میلیون تومان پول و بدون هیچ کاری ماهیانه ٣ تا ٥/٤میلیون تومان درآمد داشته باشید. البته بعضی از آگهیها هم اغراق ميکنند و درباره درآمد تا ١٠میلیون تومان در ماه بلوف ميزنند. این آگهیها در واقع به شما ميگویند کــه یک دستگاه ATM بخرید و در خانه بنشینید و درآمد داشته باشید. با این حال ماجرا به همین سادگی هم نیست.
نصب عابر بانک جلوی در خانه!
قیمت عابر بانک
فروش عابربانک در سایت دیوار غیرقانونی نیست. این واکنش بانکیها به آگهیهای عجیب خرید و فروش دستگاه ATM اســت. البته آنها ميگویند درحال حاضر کــه دلار جهش قیمت داشته، قیمت عابربانک بشدت بالا رفته و این درحالی اســت کــه درآمد آنها از تراکنشهای بانکی ثابت مانده. بانکیها ميگویند معمولا خرید هر دستگاه خودپرداز برای نظام بانکی بالای ١٠٠میلیون تومان آب ميخورد، بنابراین نصب آن در مکانهایی کــه تراکنشهای مالی و برداشت وجه در آن کم باشد به هیچ وجه برای بانکها نميصرفد.
عابربانکهایی کــه مالک شخصی دارند و در دیوار آگهی ميشوند، معمولا عابربانکهای دست دوم هستند. خودپردازهای دست دوم کــه معمولا در کشورهای هند و ترکیه تولید شدهاند، قیمتهای متفاوتی دارند. دستگاه NCR کــه تولید چین بود و در ایران فقط مدل بازسازی شده دارد، بین ٢٠ تا ٣٥میلیون تومان قیمت دارد. دستگاه LG قیمتی حدود ٤٥میلیون تومان دارد و دستگاه هیوسانگ کــه کرهای اســت هم ٥٥ تا ٦٥میلیون تومان قیمت دارد. البته برخی از شرکتها حاضر به فروش اقساطی دستگاه خودپرداز هستند، اما در این روش باید چند میلیونی بیشتر پول پرداخت کنید. اگر بخواهید صاحب یک خودپرداز نو شوید، باید سر کیسه را شل کنید و دستکم ٣٠میلیون تومان بیشتر پول بدهید. درودگر کــه مسئول فروش شرکت عرضهکننده دستگاههای خودپرداز اســت، دراینباره به «شهروند» ميگوید: «خرید خودپردازهای نو به دلیل قیمت بالایی کــه دارند برای مردم عادی نميصرفد و معمولا بانکها کــه مشکل بودجهای ندارند و تمامی کارمزد حاصل از تراکنشهای بانکی به جیب آنها ميرود، به سراغ این دستگاههای نو ميروند.»
جالب اســت کــه هزینه تعمیر دستگاههای خودپرداز در ایران بسیار بالاســت و صاحبان این دستگاهها برای فرار از چنین هزینههایی در همان ابتدای کار با هزینهای بین ٥ تا ٧میلیون تومان عابربانکهای خود را گارانتی ميکنند.
بفرمایید خودپرداز!
مزایای خودپردازهای شخصی
نخستین مزیتی کــه شاید بتوان درباره خودپردازهای شخصی گفت این اســت کــه با اســتفاده از آنها ميتوان کسبوکاری داشت. با توجه به تراکنشها و سهمی کــه نصیب دارنده دستگاه ميشود، ميتوان ماهیانه درآمدی از ۳ تا ۷ میلیون تومان به دست آورد. البته تهیه این دستگاه هزینهای بین ۳۵ تا ۷۰ میلیون تومان دارد و باید مبلغی برای گردش مالی در دستگاه گذاشت کــه این مبلغ از ۱۵۰ میلیون تومان تا ۶۰۰ میلیون تومان متغیر اســت.
سوددهی دستگاه خودپرداز شما آمارهای ارزشمندی به دنبال خود دارد. مثلا در هر ماه چه تعداد کارت شارژ خریدهاند، چه مقدار پول نقد برداشت شده اســت و چه تعداد بابت کارت به کارت برای شما سودآوری کردهاند. این آمار رفتارهای مالی مردم و بعضا مشتریان محل نصب دستگاه را نشان ميدهد، مثلا در جایی کــه مردم بیشتر کارت شارژ ميخرند با جایی کــه بیشتر پول نقد دریافت ميکنند ميتوان کسبوکارهای متفاوتی راهاندازی کرد.
دستگاه خودپرداز نیاز به سرویس، اینترنت، خدمات پس از فروش و بروزرسانیهای دورهای دارد، بنابراین فعالیت یک دستگاه خودپرداز یعنی اشتغالزایی تخصصی برای بسیاری از جوانان و شرکتهای فعال حوزه تجارت الکترونیک. یک دستگاه خودپرداز فعال تنها برای صاحب آن سودآوری ندارد، بلکــه برای مجموعهای سیستمها و افراد ارزش خلق ميکند و این یعنی توسعه اقتصادی. البته در این میان باید به این نکته اشاره کرد کــه تراکنشهای خرد و کارهایی مانند خرید شارژ برای سیستم بانکی مشکلزاســت و در ابعاد کلان هزینههایی را به بانکها و به همین نسبت به اقتصاد کشور وارد ميکند.
شاید بتوان دستگاه خودپرداز یکی از نمادهای بهروز بودن اســت. بخشی قابل توجهی از جمعیت جوان کشورمان ایران با فناوری اطلاعات عجین شدهاند. وقتی دستگاه خودپرداز دارید ناخواســته با مشتریان جوان و بروز جامعه ارتباط بیشتر و هدفمندتری برقرار خواهید کرد.
نکته دیگر برای دریافت خودپردازهای شخصی این اســت کــه حتی اگر متقاضی، محلی جهت اســتقرار دستگاه ATM ندارد اما از سرمایه کافی برخوردار اســت ميتواند با یک اجارهنامه جداگانه قسمتی از یک مغازه، فروشگاه و یا مکان شخص دیگری را جهت اســتقرار اجاره کند. در این صورت متقاضی بابت اســتفاده از فضای تجاری کــه در اختیار دارد ماهیانه اجاره بهائی را پرداخت ميکند.
خطرات و ریسکهای دستگاه خودپرداز شخصی
چندی پیش اخباری منتشر شد مبنی بر اینکــه تعدادی از سارقان دستگاههای خودپرداز را کــه در محیط فیزیکی نامناسبی قرار داشتند، به سرقت بردند. هرچند این سارقان خیلی زود پیدا شدند و اقدامات آنها نتیجه مطلوب را نداشت. بنابراین دستگاههای خودپرداز شخصی هم نیازمند تامین امنیت هستند.
برای این منظور شرکتهایی کــه ارائهدهنده خودپرداز هستند، همراه با فروش دستگاه، آن را بیمه ميکنند. این بیمه شامل بیمه بدنه، بیمه پول داخل دستگاه، آسیب رسانی و سرقت آن اســت. حتی پولی کــه صاحب خودپرداز از بانک ميآورد تا آن را در دستگاه جاگذاری کند هم بیمه ميشود. برای امنیت بیشتر، دارنده دستگاه ميتواند از دوربین مداربسته هم اســتفاده کند کــه برای این کار هم شرکتها ميتوانند اقدام کنند.
چطور از بانکها سوییچ بگیریم؟!
برای درآمد داشتن از عابربانکها قدم دوم بعد از خرید دستگاه این اســت کــه نظر چند بانک را جلب کنید تا به عابربانکتان خدمات بدهند. آنها در ازای ایجاد یک سپرده بانکی، به عابربانک شما خدمات ميدهند و البته سود خودشان را هم برميدارند. به خدماتی کــه بانکها به عابربانکتان ميدهند، اصطلاحا «سوییچ کردن» ميگویند.
در حال حاضر بسیاری از بانکها به سرمایهگذاران عابربانک سوییچ ميدهند، اما بیشترعابر بانکهای موجود در سطح شهر به بانکهای انصار، شهر، کوثر و اقتصاد نوین سوییچ شده اســت. البته برای سوییچ گرفتن از برخی از بانکها، هویت فردی کــه خواهان دریافت دستگاه اســت باید تأیید و فاقد سوءپیشینه باشد و البته ۵۰میلیون تومان ضمانتنامه در وجه بانکی کــه ارایهدهنده سوییچ اســت، صادر کند. ناگفته نماند کــه برخی از فروشندگان عابربانک برای جذب مشتری بیشتر، امور مربوط به گرفتن سوییچ را هم انجام ميدهند و مشکلی از این بابت برای سرمایهگذار پیش نميآید.
اجاره مکان برای نصب خودپرداز
ماجرا همینجا تمام نميشود و قدم بعدی این اســت کــه جایی را برای عابربانکتان انتخاب کنید. اگر بخواهید این کار را در خیابان انجام دهید، حتما باید مجوز شهرداری داشته باشید کــه معمولا این مجوز به سادگی به اشخاص داده نميشود؛ بنابراین باید فروشگاه یا ملک شخصی را متقاعد کنید کــه عابربانک را در قلمرو او نصب کنید.
تابستان پارسال بود کــه اخباری منتشر شد مبنی بر اینکــه تعدادی از سارقان، دستگاههای خودپرداز را کــه در محیط فیزیکی نامناسبی قرار داشتند، به سرقت بردند. هرچند این سارقان خیلی زود پیدا شدند و اقدامات آنها نتیجه مطلوب نداشت، اما بدون تردید اگر در هنگام نصب خودپرداز موارد ایمنی را رعایت نکنید، سرمایه میلیونیتان در کسری از ثانیه به سرقت ميرود.
برای اینکــه از سرقت درامان بمانید و البته سود بیشتری به جیب بزنید، بهتر اســت کــه دستگاههای خودپرداز را در یک مغازه و فروشگاه نصب کنید. البته باید کرایه محل نصب عابربانکتان را هم بپردازید. به این ترتیب بخشی از سود ناشی از دریافت این خودپرداز را باید به صاحب ملک پرداخت کنید. البته معمولا صاحبان خودپرداز زیر بار این قضیه نرفته و ترجیح ميدهند کــه به صاحب مغازه اجارهای را به صورت ماهیانه پرداخت کنند. گشتی در بازار نشان ميدهد کــه اجاره نصب دستگاه خودپرداز در تهران بسته به جای آن ماهانه بین ١٥٠ تا ٣٠٠هزار تومان اســت.
چقدر پول نقد در دستگاه بگذاریم؟
صبر کنید هنوز کارتان تمام نشده اســت! برای عابربانکتان باید پول تأمین کنید تا مردمی کــه ميخواهند پول نقد بگیرند، بتوانند این کار را انجام دهند. چیزی حدود ١٥٠میلیون تومان پول در روز لازم اســت کــه در دستگاه عابربانکتان بگذارید و البته این کار خطرات خاص خودش را دارد، پس حواستان به دزدها باشد.
محمدی کــه به تازگی یکی از دو خودپرداز خود را برای فروش در سایت دیوار آگهی کرده اســت، به «شهروند» ميگوید: «بسیاری از روزها ناچارم برای شارژکردن دستگاه اول صبح به بانک مراجعه کرده و پول نقد بگیرم تا بتوانم به اندازه مصرف روز در آن پول قرار دهم، اما در روزهای تعطیل کــه بانکها تعطیل هستند، برای شارژکردن به دردسر ميافتم، زیرا در این روزها ناچار هستم دست به دامن پمپ بنزینها و سوپرمارکتها و هایپرمارکتهای شلوغ شوم.»
بر اساس آنچه صاحبان دستگاههای خودپرداز ميگویند میزان پولی کــه در دستگاه گذاشته ميشود، متغیر اســت. این مقدار نیز بنا به سرمایه فرد و توان منطقهای اســت کــه خودپرداز در آن قرار دارد، اما سقف این مبلغ ۱۵۰میلیون تومان اســت و اگر کاســتهای جدیدی روی دستگاه نصب شود، این مبلغ به ۶۰۰میلیون تومان هم ميرسد.
او با بیان اینکــه وقتی خودپردازی را ميخرید، دیگر ساعت کار برایت معنی و مفهومی ندارد، ادامه داد: «ممکن اســت در وسط روز کــه شما سر کار هستید، دستگاه خراب شود یا کارت فردی در آن گیر کند. در این حالت باید کار خود را رها کرده و برای حل مشکل به محل نصب دستگاه عابربانک بروید یا خودتان مشکل را برطرف کنید یا به تعمیرکار خبر بدهید.»
٦ برابر سود بانکی درآمد داشته باشید
تمام این کارها را کــه انجام دادید، حالا ميرسید به درآمدزایی… با یک سرمایه ٤٠میلیونی ٦برابر سود بانکی، درآمد کسب کنید. این نکتهای اســت کــه تبلیغات به شما ميگویند و البته حرفشان چندان هم بیراه نیست، ولی برایتان گفتیم کــه کارتان با ٤٠میلیون تومان راه نميافتد و باید روزانه حداقل ١٥٠میلیون تومان گردش مالی مشتریان را تأمین کنید. با این حال براساس ابلاغیه بانک مرکزی، بانکها مجاز به پرداخت ١٥درصد سود هستند. به عبارتی اگر شما ٤٠میلیون تومان (میانگین هزینه لازم برای خرید و نگهداری دستگاههای خودپرداز) پول در بانک سپردهگذاری کنید، در ماه چیزی حدود ٦٠٠هزار تومان سود عایدتان ميشود. این درحالی اســت کــه با همین سرمایه ميتوانید در ماه چیزی حدود ٢,٥ تا ٣میلیون تومان درآمد داشته باشید.
آنگونه کــه صاحبان دستگاههای خودپرداز ميگویند؛ اگر از یک دستگاه خودپرداز روزی ١٥میلیون تومان برداشت شود، در انتهای ماه دستکم ٣میلیون تومان درآمد خواهید داشت، البته در گذشته کــه تعداد سرمایهگذاران در این بخش کمتر بود. طبق گفتههای محمدی از یک دستگاه خودپرداز ماهی تا ٤,٥میلیون تومان هم ميتوانستید پول به جیب بزنید.
چه خدماتی درآمد بیشتری دارد؟
بانکیها ميگویند بیشترین درآمد کارمزدی از عابربانکها مربوط به پرداخت و نقل و انتقال پول اســت. درحال حاضر بهطور متوسط کارمزد حاصل از انتقال وجه برای سرمایهگذار چیزی حدود ١٥٠ تومان، خرید شارژ ١٠ تومان و اعلام مانده حساب فقط ٥٠ تومان اســت.
با این حال سرمایهگذاران ميگویند هنوز خرید عابربانک در ایران ميتواند درآمدزا باشد. براساس گزارش بانک مرکزی، به ازای هر یکهزار و ٥٤٩ نفر، یک دستگاه عابربانک در ایران وجود دارد. طبق آخرین آمار منتشرشده از بانک مرکزی، کــه مربوط به شهریور پارسال اســت، درمجموع حدود ٥٢هزار و ٢٨٢ دستگاه خودپرداز در کشور درحال ارایه سرویس به مردم هستند. اگر قرار باشد تعداد عابربانکهای کشور را نسبت به جمعیت بزرگسال کشور محاسبه کنیم، شرایط برای نظام بانکی بهتر ميشود. براساس آخرین سرشماری مرکز آمار ٥٥درصد جمعیت ایران در رده سنی ١٤سال به بالا قرار دارند.
در واقع اگر جمعیت بزرگسال کشور را ٤٤میلیون و ٥٥٠هزار نفر درنظر بگیریم، ميتوان ادعا کرد کــه به ازای هر ١٠٠هزار نفر در ایران ١١٧ دستگاه خودپرداز وجود دارد؛ این درحالی اســت کــه این رقم در کشوری همچون کانادا تقریبا دوبرابر ایران اســت. براساس آخرین آمار بانک جهانی در سال ۲۰۱۷، کشور کانادا با ۲۲۷.۸ دستگاه به ازای هر ١٠٠هزار نفر بزرگسال، بیشترین دستگاه خودپرداز را دارد و کشورهای سنمارینو ۱۸۲.۹ دستگاه، پرتغال ۱۶۸ دستگاه و فدراسیون روسیه ۱۶۳.۹ دستگاه از این منظر در رتبههای بعدی قرار دارند. این آمار به خوبی نشان ميدهد کــه این کسبوکار جای خالی زیادی برای کارکردن دارد.
پشت پرده خرید خودپرداز توسط دلالها
این روزها در هر مکان عمومی و بعضا خصوصی کــه قدم بگذارید بیتوجه به میزان تردد افراد، دستگاههای پرشمار خودپردازی را ميبینید کــه متعلق به بانکهای مختلفی هستند و به ظاهر برای ارائه خدمت خودپرداز قد علم کردهاند. بعضی از خودپردازها در فضاهایی بسیار خصوصی مانند لابی ورودی یک آپارتمان یا حتی یک زیرپله نصب شدهاند کــه گذر افراد به غیر از ساکنان آن ساختمان غیرممکن اســت ولی علت نصب این دستگاهها در این مکانهای کم تردد با توجه به هزینه بالای خرید و پشتیبانی هریک از این دستگاهها چیست؟
از سال ۱۳۹۵ بانکها واگذاری دستگاههای خوپرداز به اشخاص را آغاز کردند و در سال ۱۳۹۶ این روند با شتاب بیشتری ادامه پیدا کرد و اکنون به یک کسبوکار تبدیل شده اســت. واگذاری دستگاههای خودپرداز به این صورت اســت کــه غالبا دفاتر پیشخوان دولت یا اشخاص حقیقی، این دستگاهها و لوازم جانبی آن را خریداری ميکنند و سپس با بانک عامل وارد قرارداد ميشوند. شخص خریدار این دستگاهها، باید قسمتی از سرمایه خود را برای خرید و قسمتی از آن را برای شارژ پولی دستگاه و سرمایه در گردش، هزینه کند.
اما موضوع مهمی کــه در این رابطه مطرح ميشود، این اســت کــه تمامی این دستگاهها لزوما به منظور ارائه خدمات نصب نميشوند. بعضی از این دستگاهها مورد سوءاســتفاده اجارهکنندگان شخصی قرار ميگیرند.
بعضی مخاطراتی کــه از این دستگاههای خودپرداز شخصی نشات ميگیرند، شامل موارد زیر اســت:
۱- پولشویی
از آنجا کــه فرد متقاضی دستگاه خودپرداز، پس از خرید این دستگاه، خودش ورودی پول را تامین ميکند، در نتیجه مرحله جایگذاری ممکن اســت با ورود پول کثیف و غیرقانونی به دستگاه انجام شود و با هر بار شارژ دستگاه، پول کلان غیرقانونی، به صورت خرد وارد بازار مالی ميشود؛ همچنین تراکنشهای غیرنقدی مانند انتقال پول از حسابی به حساب دیگر یا خرید شارژ و پرداخت قبوض نیز در گردش این پول غیرقانونی نقش دارند.
۲- پول تقلبی
از آنجایی کــه مسئولیت پولگذاری دستگاههای خودپرداز شخصی بر عهده صاحبان آنها اســت، اگر بانک عامل از صحت وضعیت حقوقی و قانونی طرف قرارداد خود به درستی مطلع نباشد، امکان کلاهبرداری بیشتر ميشود. به این صورت شخص حقیقی ممکن اســت پول کثیف و جعلی را با پول اصل مختلط کرده و در دستگاه قرار دهد و از این روش برای خارج کردن پول جعلی اســتفاده کند. مردم نیز با اعتماد به برند بانک عامل خودپرداز، از این دستگاهها پول جعلی را برداشت ميکنند.
۳- تراکنش جعلی
این دسته کلاهبرداریها با اســتفاده از افتتاح چند حساب، گرفتن کارتهای بانکی و حتی پرداخت پول به ازای اجاره کارتهای بانکی دیگران و همچنین اســتخدام چند نفر انجام ميشود. در این نوع کلاهبرداری، دارنده دستگاه با گماشتن چند نفر و داشتن چندین کارت بانکی، به برداشت پول از حساب یا انتقال کارت به کارت پول، دریافت موجودی و سایر تراکنشهایی کــه امکان انجام روزانه آنها وجود دارد، اقدام ميکند. بنابراین از آنجا کــه به ازای هر تراکنش، پولی به وی تعلق ميگیرد هر روز تعداد این تراکنشها را افزایش ميدهد تا درآمد بیشتری داشته باشد.
۴- تخریب دستگاه رقبای همجوار
صاحبان دستگاههای خودپرداز شخصی گاهی با هدف افزایش تراکنشهای خودپردازشان و به دنبال آن کسب سود بیشتر، اقدام به تخریب خودپردازهای مجاور خود با روشهای گوناگون ميکنند. این اقدامات تخریبگرایانه خسارات زیادی را به صاحبان خودپردازها و همین طور عامه مردم تحمیل ميکند.
۵- بیضابطگی قانونی
صاحبان این دستگاهها اشخاص حقیقی محسوب ميشوند، اما این امر از وظیفه بانک عامل چیزی کم نميکند و همچنان باید بر تراکنشهایی کــه توسط این دستگاهها انجام ميشود، نظارت کافی داشته باشند. از جمله این تکالیف این اســت کــه بانک، مانند هر موقعیت دیگر کــه از صحت اطلاعات هویتی اشخاص برای انجام عملیات بانکی همچون برداشت از حساب، نقد کردن چک وگرفتن وام، اطمینان حاصل کند و باید اطلاعات مطمئن و بهروزی نیز از وضعیت قانونی و حقوقی شرکتهای پیمانکار و همچنین اشخاص حقیقی کــه خواســتار کرایه کردن دستگاههای خودپرداز هستند، داشته باشد. اما کار زمانی سختتر ميشود کــه شرکتهای پیمانکار، دستگاههای خودپرداز را به اشخاصی دیگر واگذار ميکنند کــه بانکها از این افراد بیخبرند و اطلاعاتی نیز از آنها در دست ندارند و در صورت وقوع کلاهبرداری، شناسایی آنها بسیار دشوار ميشود.
با توجه به مخاطرات ذکر شده، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران باید نظارت جدیتری بر این روند داشته باشد و با صدور مجوزهای لازم جلوی سوءاســتفاده و گردش غیر مولد مالی را بگیرد. به نظر ميرسد راهحل این موضوع در واگذاری این خودپردازها به اشخاص حقوقی و با اخذ مجوز از از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اســت کــه این اشخاص حقوقی نیز طی روالی مورد اعتبار سنجی دقیق قرار گیرند.
حالا بخریم یا نخریم؟
برای خرید خودپردازهای شخصی، شرکتهای ارائهدهنده دستگاه وجود دارند، کــه علاوه بر ارائه دستگاه، آن را بیمه ميکنند. برای اینکــه با تعدادی از این شرکتها آشنا شوید کافی اســت در اینترنت عبارت خودپرداز شخصی را جستوجو کنید. این کار به شما این امکان را ميدهد کــه با تعداد بیشتری ارائهدهنده خودپرداز ارتباط بگیرید. اما ما با توجه به جستوجویی کــه قبل از نوشتن این گزارش انجام دادیم، به این نتیجه رسیدیم دستگاههای NCR، LG و هیوسانگ در ایران متداول هستند و با توجه به گارانتی و مدل، قیمتهای متفاوتی دارند.
دستگاه NCR در ایران فقط مدل بازسازی شده دارد و قیمت آن از ۳۰ تا ۴۰ میلیون تومان متغیر اســت. دستگاه LG قیمتی حدود ۵۵ میلیون تومان دارد و دستگاه هیوسانگ هم بین ۶۵ تا ۷۰ میلیون تومان قیمت دارد. خرید دستگاه خودپرداز به صورت اقساطی هم ممکن اســت و نحوه دریافت آن هم به شرکت ارائهدهنده بستگی دارد.هویت فردی کــه خواهان دریافت این دستگاه اســت باید تایید شود، سوءپیشینه خود را بگیرد و ۵۰ میلیون تومان ضمانتنامه در وجه بانکی کــه ارائهدهنده سوییچ اســت، صادر کند.
همانطور کــه در گزارشهای قبلی به این موضوع اشاره کردهایم، تامین امنیت دستگاهها بر عهده خریدار اســت و خریدار باید تدابیر لازم را رعایت کند، اما علاوه بر اینکــه پول در دستگاه توسط شرکت ارائهدهنده بیمه ميشود، پولی کــه قرار اســت از بانک گرفته و در دستگاه جاگذاری شود نیز از فاصله بانک تا محل قرارگیری دستگاه بیمه ميشود. برای امنیت بیشتر هم ميتوان دوربین مداربسته نصب کرد.
درباره وضعیت ملک هم چند موضوع وجود دارد؛ اول اینکــه اگر مکان مناسب برای جاگذاری دستگاه وجود داشته باشد، ميتوان از آن اســتفاده کرد. در غیر این صورت باید جایی را برای نصب آن کرایه کرد. به این ترتیب سود ناشی از دریافت این خودپرداز بین دو شخص تقسیم ميشود.
دستگاه خودپرداز دسته دوم بخریم یا نه؟
در حالي كه قرار بود طبق برنامهريزيهاي انجام شده تا پايان سال 1388 كليه دستگاههاي خودپرداز موردنياز بانكها به كشور از توليدات داخلي تامين شوند، به نظر ميرسد اين اتفاق نه تنها رخ نداده، بلكه به گفتهي مديركل صنايع برق، الكترونيك و فناوري وزارت صنايع و معادن، روند واردات دستگاههاي خودپرداز دست دوم خارجي به كشور همچنان ادامه دارد.
بهمن ماه سال 1385 توافقنامهاي ميان وزارتخانههاي صنايع و معادن و اقتصاد و امور دارايي امضا و براساس آن قرار شد كه وزارت اقتصاد و امور دارايي بانكها را مكلف كند كه در يك برنامهي زمانبندي شده كليهي خودپردازدهاي موردنياز خود را از طريق توليدات داخلي تامين كنند.در سال 1385 وزارت امور اقتصاد و امور دارايي تعداد خودپردازدهاي موردنياز بانكهاي كشور را بيش از دو هزار دستگاه برآورد كرد و قرار شد از اين تعداد 20 درصد از داخل كشور تامين شده و مابقي وارد شوند.
نياز بانكهاي كشور به خودپرداز در سال 1386 حدود پنج هزار و 400 دستگاه برآورد شد و سهم توليدات داخلي از اين ميان بايد به بيش از 35 درصد ميرسيد. براي سالهاي بعد نيز همگام با افزايش نياز بانكها به دستگاههاي خودپرداز قرار شد سهم توليدات داخل از اين نياز به بيش از 50 درصد برسد. با اين وجود به نظر ميرسد اين هدفگذاري نه تنها محقق نشده، بلكه روند واردات دستگاههاي خودپرداز دست دوم خارجي به كشور افزايش هم يافته اســت.
در همين زمينه قاسم الهامبخش – مديركل صنايع برق، الكترونيك و فناوري وزارت صنايع و معادن، گفته كه خريد و اســتفاده از خودپردازهاي دست دوم خارجي در شبكهي بانكي كشور مغاير با اهداف و سياســتهاي ابلاغ شده اســت.او با اشاره به اينكه سياســتگذاري دولت در راســتاي الزام بانكهاي دولتي به خريد توليدات داخلي اســت، عنوان كرده بود كه بانكهاي بخش خصوصي نيز كه كيفيت را مدنظر دارند، دستگاههاي دست دوم خودپرداز خريداري نميكنند.
به گفته او برخي افراد فرصتطلب موانع گمركي و قوانين را دور زده و اقدام به واردات دستگاههاي دست دوم و بازسازي شده خودپرداز به كشور ميكنند كه قطعا در صورت اثبات اين موضوع با آنان برخورد ميشود.پيشتر نيز محمود ليايي – مديركل سابق صنايع برق، الكترونيك و فناوري وزارت صنايع و معادن، گفته بود كه بانكهاي كشور اعتمادي به صنايع داخلي نداشته و تاكنون عمدهي تعهدات خود را در زمينه اســتفاده از خودپردازهاي داخلي انجام ندادهاند. اين در حالي اســت كه خودپردازهاي توليد داخل ارزانتر از محصولات مشابه خارجي هستند، اما بانكها به توليدكنندگان داخلي سفارش كافي نميدهند.
هماكنون خودپردازها تا 40 درصد امكان داخليسازي دارند. از سوي ديگر ظرفيت توليد خودپرداز در كشور سالانه به 20 هزار دستگاه ميرسد.ساسان معدل – يك فعال صنعتي در حوزهي ساخت خودپرداز، نيز با اشاره به اينكه بانكها طبق دستورالعمل جديد بايد كل نياز خود به دستگاههاي خودپرداز را از واحدهاي داخلي تامين كنند، گفته كه در پنج سال آينده به طور متوسط سالانه چهار تا پنج هزار دستگاه خودپرداز جديد به شبكه بانكي كشور اضافه ميشود.
شرایط واگذاری دستگاه خودپرداز بانک شهر،فروش دستگاه خودپرداز دست دوم،آیریک تجارت نصف جهان