حالت بلومیک چیست؟ بولیمیا bulimia و پرخوری عصبی

حالت بلومیک چیست؟ بولیمیا bulimia و پرخوری عصبی
بولیمیا نوعی بیماری عصبی است که در آن فرد پرخوری عصبی دارد و نمی تواند جلوی این کار را بگیرد. اکثر افرادی که پرخوری عصبی دارند چاق هستند.بیماری بولیمیا یا پراشتهایی عصبی برخاسته از نوعی اختلال روحی است ، این بیماری یک اختلال در غذا خوردن است که با دوره های مکرر پرخوری (غذا خوردن افراطی) همراه است. در این اختلال، فرد بعد از پرخوری تلاش می کند که از چاق شدن پیشگیری کند و به همین منظور از ملین ها استفاده میکند و یا خود را تحریک کرده تا استفراغ کند و یا برنامه های ورزشی بسیار سنگینی را اجرا می کند که این قضیه در نهایت منجر به کاهش وزن فرد می شود.پرخوری با از دست دادن کنترل در غذا خوردن همراه است.علائم پرخوری عصبی تقریبا 8 درصد از زنان انگلستان را تحت تاثیر قرار می دهد.
دکتر عبداله زندی متخصص جراحی عمومی و لاپاروسکوپیست، بمیاری بولیمیا (پراشتهایی عصبی) را بیشتر یک اختلال روحی روانی میداند تا یک بیماری جسمی و میگوید: بولیمیا در واقع زاییده تصور نادرستی است که مبتلایان به این بیماری از وضعیت جسمی خویش دارند و همواره فکر میکنند باید لاغرتر شوند.
دوره پرخوری و دفع غذای خورده شده توسط یک بیماری بلومیک
به چه کسی می گویند حالت بلومیک دارد؟
بیمار به کسی میچسبد که حداقل دو بار در هفته و برای مدت 3 ماه این کار را انجام میدهد. ترس از افزایش وزن و به هم ریختن تناسب اندام سبب بروز رفتارهای جبرانی از جمله ورزشهای بسیار سخت، روزهداری، برنامههای غذایی سخت،تحریک برای ایجاد استفراغ، سوءاستفاده از دیورتیکها (ادرارآورها)، سوء استفاده از مسهلها، استفاده از داروهایی که سوخت و ساز بدن را افزایش میدهد، مثل هورمونهای تیروئیدی میشود.این افراد در مورد وزن خود بسیار حساس هستند و با تحریک برای بازگشت غذا و استفراغ، غذاهای خورده را استفراغ میکنند یا با مصرف دارو سبب ایجاد استفراغ میشوند.
این بیماری بیشتر کسانی را درگیر خود میکند که به نوعی شغل یا موقعیت اجتماعیشان ارتباط مستقیم با وضعیت بدنی آنان دارد مثل مدلها، هنرپیشهها، خوانندهها و … و شیوع آن بین زنان و دختران جوان بیشتر است.افراد مبتلا به بولیمیا پرخوری مفرط و انجام حرکات جبرانی مانند استفراغ کردن یا استفاده بیرویه از داروهای مسهل و ادرارآور را انجام میدهند.
این افراد در ابتدا پس از خوردن غذا، سعی میکنند با تحریک گلوی خود هرآنچه را که خوردهاند، استفراغ کنند اما به مرور زمان و پس از تکرار این وضعیت، ااین موضوع روحی روانی میشود و به محض خوردن یا نوشیدن، دچار دل درد و استفراغ میشوند.دکتر زندی در مورد دیگر عوارض این بیماری میگوید: بولیمیا همچنین باعث اختلالات آبوالکترولیت شده یعنی تنظیم سدیم و پتاسیم و کلسیم بدن به هم میخورد که همین وضعیت هم یکی از دلایل تشدید حالت تهوع و استفراغ در بیمار است.
از دیگر نشانههای این بیماری افت فشار خون بیمار است که این افت فشار خون به چند دلیل اتفاق میافتد که عبارتند از:کم شدن آب بدن در اثر استفراغهای مکرر، اختلالات سدیم – پتاسیم و تحلیل عضلات قلب بیمار که باعث افت حجم ضربهای قلب میشود.
کاهش وزن شدید در این بیماران باعث تحلیل مفرط عضلات بدن از جمله عضلات قلب میشود که در اثر آن قلب دیگر قادر به پمپاژ مناسب خون نیست. این افراد به محض اینکه سر پا میایستند بیشتر افت فشار خون پیدا میکنند.
بیشتر علت مرگ و میر مبتلایان به بولیمیا اختلالات قلبی عروقی گزارش میشود.
پر اشتهایی عصبی یا بولیمیا همچنین میتواند موجب اختلالات کلیوی نیزبشود زیرا آب به اندازه کافی به کلیهها نمیرسد و در شکل پیشرفتهتر موجب نارساییهای کبدی هم میشود اما معمولا پیش از رسیدن به این مرحله مرگ این بیماران فرا میرسد.
علایم جسمی بیماری بولیمیا
– دل درد، نفخ، یبوست و دفع گاز
– علایم ریوی ناشی از ورود مواد غذایی به مجرای تنفسی و عفونت ریه
– بی نظمی و حتی قطع قاعدگی
– ورم پاها به علت استفاده بی رویه از داروهای مسهل و ادرار آور
– زخمهایی روی زبان و لثه در اثر تماس با اسید معده در کسانی که استفراغ را تحریک میکنند
– به هم خوردن ضربان قلب
– خرابی و پوسیدگی دندانها وزخم لثهها
– کاهش شدید آب بدن، کاهش سطح پتاسیم که به ضعف شدید و ریتمهای نامنظم قلب منجر میشود
معمولا مدل ها و مانکن های دختر به این بیماری مبتلا می شوند
علایم روحی – روانی بیماری بولیمیا
– افسردگی و اضطراب
– خستگی و بی حالی
– پرهیز از برقراری ارتباط چشمی
– آشفتگی روحی
– ضعف اراده
– داشتن افکار خودکشی یا دیگرکشی
معمولا درمان بیماری بولیمیا باید به صورت گروهی متشکل از پزشک متخصص داخلی، متخصص تغذیه و روانپزشک انجام شود، زیرا بسیاری از مبتلایان به علت تصور نادرستی که از وضعیت جسمی خود دارند حتی آمادگی پذیرش داروها یا مواد غذایی برای جبران کمبودهای بدنیشان را ندارند.
افراد مبتلا به بولیمیا برای مقابله با این اختلال چه کارهایی می توانند بکنند؟
در این زمینه بیشتر مطالعه کنید و در صورت وجود پرخوری عصبی خود را تشخیص دهید و برای دریافت کمک و حمایت به پزشک مراجعه کنید.
دوره های اختلال غذا خوردن پرخوری عصبی چگونه است؟
در حالی که برخی از موارد پرخوری عصبی کوتاه مدت هستند اما در بیشتر موارد معمولا بیمار به مدت ماه ها و یا حتی سالها با این بیماری مواجه بوده و سپس به پزشک مراجعه می کند.این بیماری می تواند برای سالها باقی بماند. در برخی موارد ممکن است علائم پرخوری عصبی برای همیشه و تا آخر عمر بیمار را تحت تاثیر قرار دهد.
استفراغ و پاکسازی سیستم گوارشی می تواند مشکلات جسمی متعددی را به وجود آورد از جمله آسیب دیدن دندان ها به علت اسید معده و مشکلات قلبی و کلیوی به خاطر تخلیه نمک بدن.تغذیه نامناسب می تواند باعث بروز مشکلات پوست و مو شود.استفاده از ملین ها نیز می تواند مشکلاتی را برای روده ها به وجود بیاورد.
پرخوری عصبی چگونه درمان می شود؟
درمان پرخوری عصبی علاوه بر پرخوری عصبی، سایر مشکلات مرتبط با آن مانند اعتماد به نفس پایین و یا افسردگی را هدف قرار می دهد.روان درمانی یکی از موثرترین روش های درمانی برای پرخوری عصبی است.در برخی موارد از داروهای ضد افسردگی نیز برای درمان علائم پرخوری عصبی استفاده می شود.
با پاسخ به این تست میتوانید پی ببرید که آیا به این بیماری مبتلا بوده یا مستعد ابتلا به آن هستید یا خیر؟
۱- آیا شما وقتی که گرسنه نیستید، یک مرتبه مقدار زیادی غذا میخورید؟
بله خیر
۲- آیا شما بدون هیچ دلیلی در زمانهای خاص پرخوری میکنید؟
بله خیر
۳- آیا شما پس از پرخوری احساس گناه و پشیمانی میکنید؟
بله خیر
۴- آیا در طول روز مدت زیادی به غذا خوردن فکر میکنید؟
بله خیر
۵- آیا با لذت چشمانتظار زمانی هستید که با فراغ بال و به تنهايی مشغول غذا خوردن شوید؟
بله خیر
۶- آیا چند ماه است که عادت ماهانهتان نامنظم است؟
بله خیر
7- آیا در حضور دیگران کم غذا میخورید ولی بعدا در تنهایی جبران مافات میکنید؟
بله خیر
۸- آیا بعد از پرخوری تصمیمی برای جبران کردن آن میگيريد (مانند تحریک برای استفراغ کردن یا استفاده از داروهای مدر)؟
بله خیر
۹- آیا سعی کردهاید با وجود نداشتن اضافه وزن، برای مدت طولانی رژیم بگیرید؟
بله خیر
۱۰- آیا از کسانی هستید که با وجود نداشتن اضافه وزن دائم نگران اندام خود و ترس از چاق شدن هستید؟
بله خیر
۱۱- آیا در طول روز احساس بی حوصلگی و افسردگی میکنید؟
بله خیر
۱۲- آیا تمایل شدید به خوردن در زمان معینی به غیر از زمانهای سهگانه دارید (صبحانه، ناهار و شام؟
بله خیر
۱۳- آیا جهت فرار از نگرانیها و مشکلات مشغول به خوردن میشوید؟
بله خیر
۱۴- آیا تا به حال جهت درمان لاغری یا مشکلات غذايی بستری شدهاید؟
بله خیر
۱۵- آیا طریق غذا خوردنتان دیگران را ناراحت میکند؟
بله خیر
پاسخ
– اگر به بیش از 5 مورد جواب مثبت دادهاید، شما در معرض مشکلی به نام پرخوری عصبی (بولیمیا) هستید یا بهسوی آن پیش میروید. بهتر است هرچه سریعتر این مشکل را با روانشناس یا روانپزشک در میان بگذارید تا از مشکلات بیشتری که در پی این رفتارها برای شما پیش خواهند آمد، جلوگیری کنید.
– اگر به 10 مورد یا بیشتر پاسخ مثبت دادید، شما از این بیماری رنج میبرید و در اسرعوقت با روانپزشک یا روانشناس تماس بگیرید.