به مناسبت روز جهانی اهدای خون 2021
یکشنبه مصادف است با 24 خرداد 1400 روز جهانی اهدای خون (World Blood Donation Day) مي باشد.در این روز بسیاری از افراد به پایگاه های اهدای خون مي روند و خون خود را اهدا مي کند.این کار باعث نجات جان بسیاری از افرادی مي شود که به خون احتیاج دارند.در ادامه با ما همراه باشید.
روز 24 خرداد هر سال (14 ژوئن) به نام روز جهانی اهدای خون (روز جهانی تقدیر از اهدا کنندگان خون) انتخاب شدهاست. در این روز از همت والا و فعالیت انسان دوستانه تمام کسانی که در زمينه اهدا و انتقال خون و نجات جان انسانها تلاش ميکنند، قدردانی ميشود.
روز جهانی اهدا خون بهانه ای زیبا برای نجات جان انسان هایی مي باشد که به دلایل مختلف به همراهی ما نیاز دارند. در این روز بار دیگر مساله مهم نجات جان انسان ها با قطره ای خون در تمام دنیا یادآوری ميشود تا شاید تلنگری برای بیدار شدن همه باشد. روز جهانی اهدا خون در واقع برای فرهنگ سازی و تشویق سفید پوست و سیاه پوست، فقیر و غنی و مرد و زن برای اهدای قطره ای خون برای نجات جان دیگران مي باشد.
نامگذاری روز جهانی اهدای خون
سازمان بهداشت جهاني، جامعه بين المللي انتقال خون، انجمن بين المللي صليب سرخ و هلال احمر و اتحاديه بين المللي سازمان هاي اهداكنندگان خون به اتفاق از سال 2004 ميلادي ( 1383) ،14 ژوئن را روز جهاني اهداكننده خون نامگذاري نمودند.
و از همه كشورها خواستند در اين روز براي بزرگداشت اهداكنندگان برنامه ريزي نمايند. انتخاب اين روز به مناسبت تولد پروفسور لنداشتاينر كاشف گروه هاي خون و برنده جايزه نوبل بود كه طب انتقال خون پس از اين كشف بزرگ پيشرفت زيادي كرد.
روز جهانی اهدای خون 2021
اهدای خون چیست ؟
اهدای خون هنگامي رخ ميدهد که یک فرد سالم بهطور داوطلبانه مقدار مشخصی از خون خود را در یک مرکز انتقال خون هدیه ميکند. خون اهدا شده پس از انجام آزمایشهای غربالگری و تأیید سلامتی بهمنظور تهیه فراوردههای خونی مورد استفاده قرار ميگیرد و یا از طریق بانک خون مراکز درمانی به افراد دیگر تزریق ميشود. فرایند اهدا و تزریق به دریافتکنندگان، انتقال خون نام دارد.
در کشورهای توسعه یافته و اکثر کشورهای در حال توسعه، بیشترین اهدا کنندگان خون را افراد داوطلبی تشکیل ميدهند که در قبال آن پولی دریافت نميکنند.
در کشورهای فقیرتر، افراد معمولاً خون خود را برای انتقال به اعضای خانواده و یا دوستانشان اهدا ميکنند. بنابراین انگیزههای مختلفی برای اهدا، شامل انجام عمل خیر، کمک به بهبود خویشاوندان، نیاز مالی و برای استفاده خودِ فرد در آینده (اهدای اتولوگ) وجود دارد.
برنامه های روز جهانی اهدا خون
از سال 2005 تا امروز برای برگزاری مراسم و کمپین های مختلف، یک کشور به عنوان ميزبان انتخاب ميشود و هر یک برنامه های خاصی را در این روز اجرا مي کنند. این برنامه ها در مرحله اول قدردانی از کشورها و نهادهای فعال در حوزه اهدا خون رایگان مي باشد. لازم است بدانید که در روز جهانی اهدا خون تاکید اصلی بر اهدا رایگان آن مي باشد و تلاش ميشود تا این مساله فرهنگ سازی شود.
بر اساس گزارش های اعلام شده، اهداکنندگان خون در 40 کشور به ازای این کار پول دریافت مي کنند. البته نمي توان از ارزشمندی کار آنها چشم پوشی کرد. اما با توجه به بالا بودن هزینه های درمانی بیماران نیازمند خون، بهتر است برای اهدا خون رایگان تلاش شود. خوشبختانه 62 کشور به صورت کاملا رایگان خون اهدا ميکنند.
ایران در لیست کشورهایی قرار دارد که تا حد زیادی بر اهدا خون رایگان فرهنگ سازی شده و کاملا در این زمينه خودکفا مي باشد.از دیگر برنامه های روز جهانی اهدا خون مي توان به راه اندازی کمپین های مختلف در این زمينه اشاره نمود.
به عنوان مثال در ایالت متحده یکی از این کمپین ها آشنایی و مصاحبه با افرادی مي باشد که با کمک خون دیگران، زندگی دوباره پیدا کرده اند. بدون شک دیدن این تصاویر، ناخودآگاه قلب مهربان هر انسانی را تحت سلطه خود قرار مي دهد!
روز جهانی اهدای خون چه روزی است
افراد نیازمند به خون و فرآورده های خونی
همه روزه، در سراسر جهان بسياري از افراد به خون و فرآورده هاي خوني نياز پيدا مي كنند، بطوريكه از هر سه نفر مردم دنيا، يك نفر در طول زندگي احتياج به تزريق خون و فرآورده هاي خوني پيدا مي كند.
بارزترين مثال براي موقعيت هايي كه در آن نياز مبرم به خون پيدا مي شود عبارت است از زمان بروز حوادث و سوانح گوناگوني نظير تصادفات رانندگي، سوختگي ها و اعمال جراحي. همچنين خانم هاي باردار در حين زايمان، نوزادان و بخصوص نوزادان نارسي كه به زردي دچار مي شوند، از جمله ديگر نيازمندان به خون مي باشند.
از طرفي بيماران سرطاني كه تحت شيمي درماني يا اشعه درماني قرار دارند هم از مصرف كنندگان خون و فرآورده هاي آن هستند؛ و بسياري از ديگر بيماران نيز ناگزيرند براي بهره مندي از يك زندگي نسبتاً طبيعي براي تمامي عمر به شكل منظم خون يا فرآورده هاي خوني دريافت نمايند، مانند بيماران تالاسمي و هموفيلي.
روز جهانی انتقال خون
در حال حاضر، با وجود پيشرفتهاي چشمگير در زمينه علم پزشكي هنوز هيچ گونه جايگزين مصنوعي براي خون ساخته نشده است و فقط خوني كه توسط انسانهاي نيكوكار اهدا مي شود، مي تواند جان انسانهاي ديگر را از مرگ نجات بخشد.
عدم وجود جايگزين مناسب براي خون، محدود بودن مدت زمان نگهداري خون و فرآورده هاي خوني، هميشگي بودن نياز به خون و فرآورده هاي آن سبب شده تا اهداي خون از اهميت و جايگاه ويژه اي برخوردار شود.
فوايد اهداي خون
مهمترين اثر اهداي خون، نجات زندگي انسانها و آگاهي از سلامت جسماني است. تحقيقات نشان داده اهداي مكرر خون به ميزان زيادي فرد را در برابر ابتلا به بيماريهاي قلبي* عروقي محافظت مي كند، همچنين اهداي خون نه تنها براي افراد سالم زياني ندارد، بلكه موجب جلوگيري از ابتلاي آنها به بيماريها نيز مي شود،
ضمن اينكه سيستم خون سازي بدن به گونه اي است كه با افزايش جريان خون در بدن، طي مدت كوتاهي اين مقدار خون اهدا شده را جايگزين مي كند. در جريان اهداي خون اين پايش ها صورت مي گيرد: ضربان قلب، فشار خون، دماي بدن، نوع گروه خوني و تشخيص كم خوني.
25 خرداد روز جهانی اهدای خون
شناسایی بیماریها
اهدای خون علاوه بر نجات جان انسانها، پاداش دنیوی و اخروی نیز برای فرد اهداکننده در بر دارد و همچنین باعث ميشود بیماریهای پنهانی در بدن آن شخص نیز شناسایی شوند و بتواند به موقع برای درمان آن اقدام کند.
از بیماری های کبد پیشگیری مي کند
وجود کبد برای بدن بسیار مهم است . این ارگان به متابولیسم ویتامين ها ، مواد معدنی ، پروتئین ها ، چربی ها و کربوهیدرات ها کمک مي کند . کبد همچنین گلوکز ، ویتامين ها و مواد معدنی را در خود ذخیره مي کند و در تصفیه خون و سم زدایی از آن نقش دارد . اهدای خون به کاهش خطر بیماری های کبدی مرتبط با افزایش آهن خون کمک مي کند.
فعال کردن مراکز خونساز بدن
با اهدای خون ميتوانید مراکز خونساز بدنتان را فعال و تقویت کرده و بدین ترتیب از پمپاژ شدن خون تازه به رگ های خود احساس سلامتی کنید.
تقویت حس مسئولیتپذیری
وقتی شما خون خود را اهدا ميکنید یعنی خود را در قبال جان دیگران مسئول ميدانید و این باعث ميشود حس مسئولیتپذیری و تعهدات فردی در شما تقویت شود.
روز جهانی اهدای خون
مهمترین اهداف روز جهانی اهدای خون
نجات جان بسیاری از انسانها
تقدیر و تشکر از داوطلبان اهدای خون و تشویق کردن آنها برای ادامه این روند
مطلع کردن افراد اهداکنندۀ خون از سلامت جسميشان
ایجاد انگیزه در عدهای از افراد جدید به خصوص جوانان که دارای خون سالم برای انتقال دارند
چه کسانی ميتوانند خون اهدا کنند؟
اگر شما تاکنون برای این کار ارزشمند اقدام کرده باشید احتمالا از شرایط شخصی که ميخواهد خون اهدا کند آگاهی دارید. ولی اگر از این شرایط آگاهی ندارید با ما همراه باشید تا مهمترین آنها را برای شما بازگو کنیم.
* سلامت کامل جسمي و روانی.
* مبتلا نبودن به بیماریهای خطرناک مثل هپاتیت ویروسی و برخی دیگر از بیماریهای عفونی، قلبی و ریوی.
* اعتیاد نداشتن به مواد مخدر تزریقی و الکلی.
* داشتن حداقل 18 سال کامل یعنی رسیدن به سن قانونی و حداکثر سن،۶۵ سال ميباشد.
* داشتن قد متناسب و وزن حداقل۵۰ کیلوگرم.
* سن: بین 17 تا 65 سال
* دارا بودن شرایط مناسب جسمي و روحی
* دارا بودن فشارخون متعادل
* مبتلا نبودن به کم خونی
* نداشتن پیشینه هپاتیت ویروسی، برخی دیگر از بیماریهای عفونی و بیماریهای مهم و جدی قلبی و ریوی
* نداشتن اعتیاد به مواد مخدر تزریقی و الکلی
*گذشت حداقل 8 هفته از آخرین مرتبه اهدای خون
* برای اهدا خون تنها به مراکز معرفی شده توسط سازمان انتقال خون مراجعه نمایید. تمامي این پایگاه ها شرایط ایده آلی برای مراقبت از فرد اهدا کننده و نگهداری خون در شرایط مناسب را دارا مي باشند.
*خانم ها 3 مرتبه و آقایان 4 مرتبه در سال مي توانند خون اهدا کنند.
* اگر برای اولین مرتبه است که خون اهدا مي کنید، حتما کارت شناسایی همراه داشته باشید.
اهدای خون در سال 1399
درصورت وجود سابقه موارد زير حتماً پزشك انتقال خون را در جريان قرار دهيد:
* آلرژيها: تب يونجه و . . . .
* مصرف دارو
* سابقه بيماريهاي قلبي و عروقي ـ ريوي ـ كليوي ـ كبدي
* سابقه تزريق خون و فرآورده هاي آن
* سابقه غش ـ صرع ـ تشنج
* سابقه اعتياد به مواد مخدر تزريقي
* سابقه اعمال جراحي
* سابقه رفتارهاي پر خطر (تماس جنسي خارج از چارچوب خانواده)
* سابقه خالكوبي ـ حجامت ـ تاتو
* سابقه زردي يا يرقان در خود و خانواده
* مسافرت به مناطق آندميك مالاريا
چه کسانی به اهدای خون نیازمندند؟
همه روزه در سراسر جهان بر اثر اتفاقاتی که ميافتد، افراد زیادی به خون و فرآوردههاي خوني نياز پيدا ميكنند.
از جمله رایجترین این اتفاقات عبارتند از: بروز حوادث و سوانح گوناگوني نظير تصادفات رانندگي، سوختگيهای شدید، انجام جراحيهای مختلف، از دست دادن خون زیاد خانمهاي باردار در حين زايمان، متولد شدن نوزادانی که زردی دارند و…
از طرفي بیماران سرطاني كه تحت شيمي درماني يا اشعه درماني قرار دارند، بیماران دیالیزی و یا بیمارانی از قبیل بيماران تالاسمي و هموفيلي، برای داشتن یک زندگی با روال نسبتاً طبيعي، چارهای جز مصرف فرآوردههای خونی ندارند.
روز جهانی اهدای خون در ایران
مهمترین شعارهای روز جهانی اهدای خون
اهدای خون، اهدای یک عمر زندگی.
با اهدای خون، زندگی را به اشتراک بگذاریم
خون سالم برای نجات جان مادران و بیماران مبتلا به سرطان و بیماریهایتالاسمي.
با توجه به گفته کارشناسان این حوزه، هر فرد بالغی که شرایط شخص اهداکننده خون را داشته باشد بین 5/5 تا 6 لیتر خون دارد و تنها با اهدا کردن 250 تا 450 سیسی از خون خود ميتواند ضمن کمک کردن به زندگی دیگران، سلامتی خود را نیز تضمين کند.
شما با انجام دادن این کار در روز جهانی اهدای خون ميتوانید نام خود را در زمرۀ اهداکنندگان قرار دهید و از اجر معنوی آن نزد خدای متعال بهرهمند شوید.
2018: خون ما را به هم متصل مي کند.
2017: نیاز به خون هميشگی است، اهدا کننده مستمر بمان.
2016: خون ما را به هم مرتبط مي کند.
2015: تشکر برای نجات زندگی ام
2014: خون سالم برای نجات جان مادران
اهمیت اهدای خون
نکته ای در رابطه با اهداء خون و حجامت و مقایسه ی این دو با هم:
باید این نکته را یادآور شد که اهداء خون سبب کاهش غلظت خون نميشود, بنابراین برای بیمارانی که دچار غلظت خون ميباشند اهداء خون توصیه نشده بلکه به جای اهداء خون آلترناتیو دیگری چون حجامت به شدت توصیه ميشود که خود حجامت هم در فصول خاصی بیشتر پیشنهاد مي شود.
نتیجه گیری:اهدای خون هر ساله در مرکز اهدای خون انجام مي شود و بسیاری از افراد خون اهدا مي کند. یکی از کارهای بسیار زیباست زیرا باعث نجات جان بسیاری از افراد مي شود.
نظرتان را بنویسید