انواع قرص اورژانسی و نحوه مصرف
هنگامیکه بانویی رابطهٔ جنسی دارد، باید تمام روشهایی که منجر به پیشگیری از بارداری میشود را بداند و تا بتواند از بارداری ناخواسته جلوگیری کرده و عوارض روشهای مختلف را نیز بداند. هنگامیکه فرد روشها را بداند، احساس آسودگی خاطر و امنیت بیشتری در رابطه میکند. البته اولویت نیز با مشورت پزشک زنان و زایمان است و سعی کنید اطلاعات خود را با مشورت پزشک تکمیل کنید. روشهای زیادی برای جلوگیری از بارداری ناخواسته مانند کاندوم، پیشگیری طبیعی، قرصهای اچدی و الدی، روش آییودی و غیره وجود دارند. اما در اینجا یک روشی وجود دارد به نام قرص اورژانسی که ممکن است هر زوجی به آن نیاز پیدا کنند. داشتن آگاهی نسبتبه کارایی این قرص میتواند به فرد کمک کند تا انتخاب درستتری انجام داده و برنامهریزی بهتری داشته باشد. همچنین با بررسی انواع قرصها باید بهترین قرص اورژانسی موجود در بازار را نیز بشناسد تا دچار عواقب داروهای متفرقه نشوید.
انواع قرص جلوگیری از بارداری کداماند؟
قرصهای ضدبارداری متنوعی در بازار موجودند که هرکدام طریقهٔ مصرف و شاید عوارض خاص خود را داشته باشند، بنابراین اولویت با مشورت پزشک زنان زایمان است، در اینجا به معرفی برخی از آنها میپردازیم:
Ulipristal acetate
قرص یولی پریستال استیت پس از یک رابطهٔ جنسی محافظتنشده مصرف میشود که فرد در آن احتمال بارداری ناخواسته را میدهد. پس از رابطه باید یک عدد قرص مصرف شود و فرد نهایتاً تا 5 روز پس از نزدیکی میتواند آن را مصرف کند، در غیر این صورت، اثری ندارد. قرص یولی پریستال استیت بهطور معمول احتمال بارداری را تا 50 درصد کاهش میدهد.
Ella
مورد بعدی قرص الا است که میتوان احتمال بارداری را تا چیزی بین 80 الی 90 درصد کاهش دهد. بهترین زمانی که فرد میتواند این قرص را مصرف کند، نهایتاً تا 5 روز پس از رابطهٔ پرخطر است.
تنسی
این قرص بهترین قرص اورژانسی است و دلیل آنهم داشتن عوارض جانبی بسیار کم است که دارای پروژسترونی به نام لوونورژسنرول است. اگر فرد انتظار اثربخشی بهتر از این قرص را دارد، باید آن را نهایتاً تا 5 روز پس از داشتن رابطه ریسکی مصرف کند.
لوونورژسترول
این قرص اورژانسی نیز بسیار بین افراد رایج است و نام تجاری آن لونژیل یا اوسیژ است که دارای دو فرم 0.75 میلیگرم و 1.5 میلیگرمی است. اگر فرد انتظار تأثیر بهتری دارد، باید هرچه سریعتر پس از داشتن رابطهٔ محافظتنشده، یک عدد قرص مصرف کند. البته باید بدانید بهترین حالت، ظرف 3 روز پس از داشتن رابطهٔ پرخطر، بهتر است این قرص مصرف شود.
چقدر مجازیم از قرص ضدبارداری استفاده کنیم؟
هر زنی در سال بهطور معمول میتواند تنها 2 الی 3 بار از این قرص استفاده کند، هنگامیکه فرد رابطهٔ پرخطری داشته بهترین راه است. این رابطهٔ پرخطر میتواند شامل رابطهٔ محافظتنشده یا پاره شدن کاندوم حین رابطه باشد. البته اگر فردی در معرض تجاوز جنسی نیز قرار گرفته باشد، قرص اورژانسی میتواند از بارداری ناخواسته جلوگیری کند. با توجه به میزان کمی که در سال میتوانید از این قرص استفاده کنید، دقت داشته باشید که از وسایل جلوگیری از بارداری استفاده کرده و فقط در مواقع اورژانسی به سراغ این داروها بروید.
طریقه و زمان مصرف قرص اورژانسی
همانطور که در بالا اشاره کردیم، قرصهای جلوگیری از بارداری انواع مختلفی دارند و هرکدام نیز طریقهٔ مصرف مخصوص به خود را دارند. بهطور معمول همهٔ این قرصها را باید نهایتاً تا 5 روز پس از نزدیکی پرخطر مصرف کرده و همراه با آن آب فراوانی نوشیده شود. طبق بررسیهایی که انجام شدهاست، افرادی که قرص ضدبارداری را طی 72 ساعت اول پس از نزدیکی مصرف کردهاند، موفقیت بالاتری نسبت به جلوگیری از بارداری ناخواسته داشتهاند. اگر پس از مصرف این قرص دچار خونریزی غیرعادی شدید و یا علائم غیر نرمالی داشتید، حتماً به پزشک زنان و زایمان مراجعه کنید.
چگونه بفهمیم قرص جلوگیری از بارداری مؤثر نبوده است؟
در این شرایط معمولاً افراد دچار استرس زیادی هستند و برخی نمیدانند که آیا قرص مصرفشده اثر خود را گذاشته است یا خیر. قرص اورژانسی باید حتماً پس از رابطهٔ محافظتنشده مصرف شود و طریقه و زمان مصرف آن نیز درست باشد. اگر قرص را مصرف کردید و از عملکرد آن مطمئن نبودید، میتوانید از تست بارداری استفاده کنید، این در صورتی است که سیکل قاعدگی خود را بررسی کنید. اگر عادت ماهیانهٔ شما بیش از 7 روز نسبت به تاریخ همیشگی عقب افتاد، حتماً نسبتبه تست بارداری اقدام کنید.
چه کسانی میتوانند از قرص ضدبارداری استفاده کنند؟
هر خانمی که بالغ است و در سن باروری خود به سر میبرد، میتواند در شرایط بارداری ناخواسته قرار گیرد و برای پیشگیری از آن قرص اورژانسی را مصرف کند. ازلحاظ پزشکی منع مصرفی برای این قرص وجود ندارد همچنین محدودیت سنی نیز برای آن تعیین نشده است، بنابراین هر فردی که در معرض رابطهٔ ریسکی قرار داشت و در سن باروری خود بود، میتواند طبق میزان معینشده 2 الی 3 بار در سال از این قرص استفاده کند.
لکهبینی پس از مصرف قرص جلوگیری از بارداری
اگر مجبور شدید از این قرص استفاده کنید، احتمال تجربه کردن خونریزی خفیف پس از مصرف وجود دارد البته این اتفاق ممکن است برای همه نیفتد. خونریزی خفیف طبیعی است و موضوعی نیست که فرد را نگران کند، اما اگر خونریزی شدیدتر شد و یا پس از عادت ماهیانه نیز دوباره رخ داد، حتماً با پزشک خود مشورت کنید. اگر پس از پریود لکهبینی مشاهده شود، ممکن است در اثر لانهگزینی باشد، یعنی خونریزی خفیفی در اوایل رشد جنین رخ میدهد. این خونریزی هنگامی رخ میدهد که جنین خودش را درون پوشش داخلی رحم یا اندومتر قرار میدهد.
عوارض جانبی مصرف قرص ضدبارداری
افراد اکثراً پس از مصرف این قرصها دچار عارضه جانبی جدی نمیشوند، اما برخی هم علائمی شامل موارد زیر را دارند:
لکه بینی یا خونریزی خفیف؛
ممکن است پریودی دیرتر یا زودتر از حد طبیعی تجربه شود و اصطلاحاً تغییراتی در چرخهٔ طبیعی قاعدگی رخ دهد؛
داشتن حالت تهوع و استفراغ؛
احساس خستگی و بیحالی؛
احساس سرگیجه یا سردرد؛
احساس درد در شکم یا سینه.
معمولاً عوارض جانبی نامبرده شده در اکثر افراد بهطور خفیف رخ میدهد، اما اگر این علائم شدیدتر شد، سعی کنید حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
حالت تهوع پس از مصرف قرص جلوگیری از بارداری
همانطور که گفتیم، یکی از عوارض مصرف این قرص در برخی از افراد حالت تهوع است که میتواند در برخی بهصورت شدید رخ دهد. در این صورت محتویات معدهٔ فرد خارج میشود و اگر بلافاصله پس از مصرف رخ داد، باید دوباره قرص مصرف شود. حتی اگر بهترین قرص اورژانسی را نیز مصرف کردهاید، باید بدانید این صورت فرصتی برای جذب از طریق دستگاه گوارش را نداشته است، بنابراین در صورت رخداد این اتفاق حتماً قرص دیگری مصرف کنید تا نتیجه بگیرید.
سخن پایانی
در این مقاله انواع قرصهای اورژانسی، طریقه مصرف و زمان مصرف آنها را بررسی کردیم و باهم عوارض آن را نیز خواندیم. هر خانمی که در سن باروری است و رابطهٔ جنسی دارد، باید نسبت به روشهای جلوگیری از بارداری ناخواسته اطلاعات کافی داشته باشد. همچنین هر خانم باید یک پزشک زنان و زایمان داشته باشد و همیشه مشورتهای خود را با او انجام دهد. قرص اورژانسی میتواند راه مناسبی برای جلوگیری از بارداری ناخواسته باشد، اما باید دقت کنید که چه زمانی از آن مصرف میکنید. بهترین قرص اورژانسی لوونورژسترول است، زیرا عوارض کمتر و اثرگذاری خوبی دارد.