آیا صداقت داشتن همیشه بهترین سیاست است؟
آیا صداقت داشتن همیشه بهترین سیاست است؟
همیشه می گویند راه یکی است و آن راه راستی و صداقت است اما آیا همیشه این راه جواب می دهد؟ ما در این مطلب به شما خواهیم گفت که همیشه بهترین سیاست صداقت نخواهد بود. چرا دروغ مـي گوییــم؟ واقعیت این است که دروغ گفتن مزیت هایی را نیز دارد. دروغ ها همیشه برای منافع شخصی نیستند بلکه گاهی اوقات مردم برای مراقبت از دیگران و آسیب نرساندن به احساس دیگران دروغ می گویند.
چقدر دروغ مـي گوییــم؟
دروغ گفتن بستگی به شخصیت ما دارد. یکی از روانشناسان اجتماعی به نام “بلا دپاولا” در رابطه با تکرار دروغ تحقیق کرده است. او از ۱۴۷ نفر خواست تعداد دروغ هایشان را در طول روز ثبت کنند.
آن ها به طور مـيانگین ۲ بار در روز دروغ مـي گفتند. دروغ هایی که بی ضرر بودند. مثل عذر و بهانه برای دیر کردن. برای ما انسان ها از سنین کم دروغ گفتن شرطی شده است.
به عنوان مثال بزرگ ترها همـيشه از ما مـي خواستند از مـيزبان برای غذا تشکر کنیــم حتی اگر آن غذا به زور از گلو پایین مـي رفت.
بچه ها از سنین ۲ تا ۵ سالگی دروغ گفتن را یاد مـي گیرند. در تحقیقی که روی کودکان ۲ تا ۸ سال انجام شده دریافتند که بچه ها از ۲ سالگی زمانی که مـي خواهند استقلال داشته باشند دروغ گفتن را شروع مـي کنند.
اما بچه ها در ۸ سالگی برای لطمه نزدن به احساس اطرافیان دروغ مـي گویند. علت این دروغ ها دلسوزی و یکدلی است نه فریب. آیا تفاوتی بین دروغ اخلاقی و غیر اخلاقی وجود دارد؟
اگر با خودمان صادق باشیــم پاسخ مثبت است. بعضی دروغ ها برای محافظت از کسانی است که به آن ها دروغ مـي گوییــم. دروغ فواید روانشناسی برای فرد دروغگو دارد.
کسانی که با خودشان صادق هستند احتمال افسرده شدنشان بیشتر از کسانی است که با خود صادق نیستند. دروغ گفتن فواید درون فردی نیز دارد. فردی که از شما دروغ مـي شنود اگر متوجه شود که شما این دروغ را برای محافظت از او گفته اید اعتمادش به شما بیشتر مـي شود.
دروغگویی جامعه پسند شامل ۴ ساختار متمایز ظرفیت انسانی است: نگرش ذهن، دلسوزی، حافظه و تخیل. در این مورد دروغ گفتن نتیجه دلایل احساسی و اخلاقی است.
یعنی ما مهربانی را به واقعیت ترجیح مـي دهید تا مانع از آزرده خاطر شدن دیگران شویــم. با پیشرفت ذهن دلایل اخلاقی به اندازه توانایی های شناختی پیشرفت مـي کند.
به دروغ هایی که از روی خودخواهی گفته نمـي شوند دروغ مصلحتی مـي گویند که برای محافظت از دیگران گفته مـي شود. به عبارتی خودمان را به خاطر اشتباه دیگران تنبیه مـي کنیــم.
صادقانه بگویــم دروغ گفتن همـيشه بد نیست. چیزی که اهمـيت دروغ را تعیین مـي کند نیت پشت آن است. دروغ هایی که برای محافظت از دیگران مـي گوییــم روابط را محکم تر مـي کند.
دروغ هایی هم که برای خوب جلوه دادن خودمان مـي گوییــم هیچ ضرری به دیگران نمـي رساند.
عدم صداقت در ذات انسان هاست
محققان معتقدند که دروغ گفتن بعد از پیشرفت زبان وارد زندگی ما انسان ها مـي شود. این یک استراتژی فریب است درست مثل حیوانات که برای فریب دادن شکار یا دشمن خود از مهارت استتار استفاده مـي کنند.
دروغ ساده ترین راه برای افزایش قدرت است. اگر دشمن بزرگ تر یا قوی تر از شماست نیروی جسمـي شما به کارتان نمـي آید اما اگر بتوانید دشمن را فریب بدهید هم قدرت را به دست مـي گیرید و هم دشمن باور مـي کند که مشکل از خودش بوده است.
چرا دروغ مـي گوییــم؟
و در آخر هم بیایید با خودمان صادق باشیــم و این واقعیت را بپذیریــم که ما انسان ها موجوداتی دروغگو هستیــم. دروغ گفتن و فریب دادن در ذات ما انسان هاست.
باید قبول کنیم که گاهی اوقات برای مخفی کردن رفتارهای بد، کنترل دیگران، افزایش قدرت و به دست آوردن چیزی که مـي خواهیــم دروغ مـي گوییــم.
اما گاهی اوقات نیز برای گرفتن جلوی درگیری یا خوب کردن حال دیگران این کار را انجام مـي دهیــم.