دیجیتال نومد Digital nomad چیست و چقدر درآمد دارد؟
شاید شما هم درباره دیجیتال نومدها و سبک زندگی رویایی آن ها چیزهایی شنیده باشید ، افرادی کــه اغلب از اینترنت کسب درآمد می کنند و مدام درحال سفر هستند.
تعریف کلی : دیجیتال نومد به افرادی می گویند کــه از فناوریهای مخابراتی از راه دور برای امرار معاش و زندگی کردن اســتفاده ميکنند. این افراد معمولاً در حین سفر و به کمک تکنولوژی به ارتزاق مشغول هستند و به شیوه کوچنشینان زندگی ميکنند. این افراد در کشورهای خارجی و عمولا در کافیشاپها و کتابخانههای عمومی یا فضاهای کار مشترک یا خودروهای آر وی کار ميکنند. این نوع از زندگی معمولاً از طریق اســتفاده از دستگاههایی صورت ميگیرد کــه دارای قابلیتهای اینترنتی بیسیم مانند هوشمند یا سیار هستند.
قبلترها شاید کاملاً طبیعی بود کــه شخصی تمام عمر کاری خود را در یک شرکت بگذراند. حتی تمام تلاش خود را ميکرد کــه اســتخدام رسمی بشود و زندگیاش ثبات داشته باشد و سر ۳۰ سال سابقه کار، بازنشسته بشود و حقوقی بگیرد و بازنشستگی را بهخوبی بگذراند. اما با پیشرفت دنیای دیجیتال و دسترسی به اینترنت در اکثر دنیا بههمراه برق و دستگاههای شارژی مانند پاوربانک و مودمهای اینترنت همراه، افراد ميتوانند هرجایی کــه دوست دارند بهصورت دیجیتال نومد کار کنند.
دیجیتال نومدها سبک زندگی بسیار رویایی دارند اما این راه سختی های خودش را هم دارد
من کلاً مسافرترفتن را دوست دارم و خیلی از دوستانم فکر ميکنند من کــه همیشه ميروم سفر، پس کی وقت ميکنم کار کنم. همین موضوع باعث شده کــه آنها تصور کنند سفرهای زیادی کــه ميروم به کارم لطمه ميزند. اما خب ازآنجاکــه کار من جوری اســت کــه هر جا اینترنت باشد عملاً ميتوانم گلیم خودم را از آب بیرون بکشم، پس هر جایی کــه اینترنت داشته باشد ميتوانم زندگی کنم. البته نکتۀ اصلی اینجاســت کــه سبک سفررفتن هم فرق دارد. عدهای دنبال سفرهای لوکس و لاکچری هستند و عدۀ دیگری دنبال مسافرت با هزینۀ کم. عدهای هم مثل من جوری ميروند سفر کــه از برنامۀ روزمرهشان عقب نمانند. شاید دارم در مسیر دیجیتال نومد شدن قدم برميدارم، شاید هم… .
واژۀ دیجیتال نومد (Digital Nomad) را اولینبار دو نویسنده به نامهای Tsugio Makimoto و David Charles Manners در سال ۱۹۹۷ برای عنوان کتابشان (Digital Nomad) اســتفاده کردند. این کتاب را انتشارات Wiley منتشر کرد. در آن زمان این عبارت بسیار نامفهوم بود و کسی از معنی دقیق آن آگاهی نداشت. اما در این کتاب اشاره شده بود کــه دیجیتال نومد فردی اســت کــه با اســتفاده از اینترنت بیسیم، تلفن هوشمند، تماس تلفنی اینترنتی یا اپلیکیشنهای مبتنی بر کلاد، از راه دور کار ميکند و مهم نیست کــه در کجای دنیا حضور دارد.
به کسی کــه زندگی او در سفر ميگذرد و عملاً جای ثابتی (خانه) برای زندگی ندارد و از طریق اینترنت و تکنولوژی کسب درآمد ميکند، دیجیتال نومد ميگویند.
دیجیتال نومد را در فارسی به عبارتهای مختلفی مانند کوچگردی دیجیتالی، عشایر دیجیتالی، کوچنشین دیجیتالی، خانهبهدوشهای دیجیتالی و دورهگردهای دیجیتالی ترجمه کردهاند. اما به نظر من بهتر اســت برای ترجمۀ فارسی دیجیتال نومد از عبارت «کوچنشین دیجیتالی» اســتفاده کنیم کــه بیشتر با معنا و مفهوم اصلی خود همخوانی داشته باشد. در ادامه بیشتر دراینباره توضیح ميدهم.
کلمۀ Digital به فارسی همان دیجیتال ترجمه ميشود و کلمۀ Nomad در لغتنامۀ آنلاین آبادیس بهمعنی چادرنشین ترجمه شده اســت. اما به نظر من باتوجهبه معنایی کــه دیجیتال نومد دارد، ترجمۀ کوچنشین دیجیتالی خیلی به دیجیتال نومد نزدیکتر اســت؛ چراکــه جامعۀ عشایری، جامعۀ انسانی نسبتاً خوداتکا و خودبسندهای اســت کــه ساخت اجتماعیقبیلهای دارد و عموماً زندگی خود را از راه دامداری و تولید صنایع دستی و… ميگذراند و با تغییر فصول، معمولاً برای یافتن مراتع مناسب برای حیوانات خود محل زندگیاش را تغییر ميدهد. به این عمل کوچنشینی ميگویند. کوچ در لغتنامۀ دهخدا بهمعنی از خانهای به خانۀ دیگر مهاجرتکردن اســت. باتوجهبه کاری کــه دیجیتال نومد انجام ميدهد، پیشنهاد ميکنم از این به بعد بهعنوان معادل فارسی، از عبارت کوچنشین دیجیتالی اســتفاده کنیم.
دیجیتال نومد در دنیا
به گزارش The New York Times بیش از ۱٫۲میلیون نفر برای گذران زندگی خود به سبک دیجیتال نومد کار ميکنند و درآمد سالانهشان حدود ۸۰هزار دلار، یعنی با احتساب دلار ۱۰هزارتومنی، تقریباً ماهی ۶۶میلیون تومن اســت.
در گوگلترند میزان جستوجوی کلمۀ Digital nomad را در دنیا بررسی کردم. در نمودار زیر ميتوانید ببینید کــه روند جستوجو دربارۀ دیجیتال نومد در پنج سال گذشته روزبهروز در حال افزایش اســت.
نمودار ۱ – جستوجوی دیجیتال نومد تا سال ۲۰۲۰
در هلند و انگلیس ۱۵درصد شاغلان را کوچنشینهای دیجیتالی تشکیل ميدهند. این رقم در آمریکا نزدیک به ۳۰درصد اســت. در ادامه با اســتفاده از دادههای گوگلترند، نمودار ۲ را رسم کردم. باتوجهبه خط ترند موجود در نمودار ۲ پیشبینی ميکنم کــه تا سال ۲۰۲۰ این میزان جستوجو در دنیا ۰٫۷۵درصد افزایش پیدا کند.
نمودار ۲ – خط ترند محبوبیت دیجیتال نومد
در ادامه ميتوانید فهرستی از کوچنشینهای دیجیتالی معروف دنیا را ببینید و فهرست کاملتر آن هم اینجا در دسترس شماســت.
Chris the Freelancer؛
Matthew Kepnes؛
Pieter Levels؛
Rolf Potts؛
Tim Ferriss؛
و … .
دیجیتال نومد در ایران
به نظر من کوچنشینی دیجیتالی در ایران به آن معنا و مفهومی کــه در دنیا در حال اجراســت، قابل اجرا نیست، بلکــه به شکلی دیگر اجرا ميشود. در ادامه از دلایل قابل اجرا نبودن زندگی کوچنشینی دیجیتالی در ایران بیشتر ميگویم.
خانه، کالایی سرمایهای: همانطورکــه در تعریف دیجیتال نومد گفتم، یکی از معیارهای دیجیتال نومدها نداشتن جای ثابت (خانه) اســت؛ اما به دلیل وضعیت اقتصادی موجود در ایران، خانه کالایی سرمایهای به حساب ميآید و ایرانیهایی کــه بخواهند به شکل دیجیتال نومد در شهرهای مختلف ایران فعالیت کنند، عملاً سعی ميکنند درخصوص فروش خانه یا ادامۀ زندگی به شکل مستقل از خانواده ریسک نکنند.
سرعت اینترنت: سرعت اینترنت ایران با کشورهای پیشرفته قابل مقایسه نیست. آنتندهی اینترنت موجود در خیلی از شهرهای ایران و شهرستانهای بکر با سرعت مطلوبی همراه نیست. همین مسئله کارکردن با اینترنت را برای کوچنشین دیجیتالی مشکل ميکند.
نبود سندیکای مناسب: وزارت کار ایران سندیکایی برای حمایت از حقوق فریلسنرها و دیجیتال نومدها ندارد. همین نبود سندیکا باعث شده اســت کــه افراد علاقهمند به سبک زندگی دیجیتال نومدی کمتر بخواهند ریسک فعالیت و کار بهصورت دیجیتال نومدی را به جان بخرند؛ چراکــه برای بحث قرارداد قابل اتکا، دریافت حقالزحمه و… با خیال راحت نميتوانند با کارفرماها تعامل کنند.
به نظر من دلایل بالا باعث تغییر این تعریف از دیجیتال نومد در ایران شده اســت و عملاً ما در ایران دیجیتال نومد ایرانی نداریم. بنابراین ميشود دیجیتال نومد در ایران را اینطور تعریف کرد: «دیجیتال نومد به کسی ميگویند کــه زندگی او در سفر ميگذرد و جای ثابتی هم برای زندگی دارد و از طریق اینترنت و تکنولوژی کسب درآمد ميکند.»
به گزارش سایت Nomad List دیجیتال نومدهایی کــه تصمیم دارند به ایران بیایند، ميتوانند انتخاب کنند کــه از بین شهرهای تهران، شیراز، اهواز، قم، اصفهان، مشهد و تبریز، کدام شهر باتوجهبه آب و هوا و سرعت اینترنت و… باب میلشان اســت.
دیجیتال نومد هم نوعی کار دورکاری اســت
تفاوت دیجیتال نومد با فریلنسر چیست؟
پیشتر تعریف دقیقی را از دیجیتال نومد گفتم؛ اما این دیجیتال نومد با دورکاری یا همان فریلنسری (Freelancer) تفاوتهایی دارد. بزرگترین تفاوت این دو در سبک زندگی آنهاســت.
دیجیتال نومدها حداقل چند ماه از سال را خارج از کشور خودشان زندگی ميکنند و اغلب مقصدشان را تغییر ميدهند (مثلاً هر چند هفته و حتی ممکن اســت تا شش ماه در جایی بمانند) و کسب درآمدشان از طریق اینترنت اســت. خانه بهمعنی مالکیت کامل آن برای دیجیتال نومدها معنا ندارند و فقط خانهها را اجاره ميکنند یا به هتل ميروند. آنها همۀ وسایل زندگیشان همراهشان اســت و هرجا کــه باشد و اینترنت باشد، ميتوانند کار و زندگی کنند. البته باید این توانایی را داشته باشند کــه خود را با فرهنگهای مختلف تطبیق بدهند.
اما فریلنسرها لزوماً قرار نیست سفر بروند. البته کــه آنها ميتوانند وقتی کار ميکنند سفر هم بروند. اما معمولاً در خانه کار ميکنند و در جایی ثابت زندگی ميکنند و بعضی اوقات ميتوانند در مکانهای جدید فعالیت کنند. اما در هر صورت این افراد بهجای ثابتی وابسته هستند و مثل کوچنشینهای دیجیتالی انعطاف ندارند.
تفاوت دیجیتال نومد با اِکسپَت چیست؟
همانطورکــه قبلاً تعریفی از دیجیتال نومد را با هم مرور کردیم، حالا باید بدانیم کــه کوچنشین دیجیتالی با مهاجرت کاری یا همان اکسپت (Expat) تفاوتهایی دارد. تفاوت بزرگ این دو نیز در سبک زندگیشان اســت.
همانطورکــه گفتم، کوچنشین دیجیتالی ميتواند از شهری به شهر دیگر برود؛ یعنی ویزای او غیرتوریستی نیست و خانه را نخریده یا برای کار و زندگی اجاره نکرده اســت.
به کسی کــه در کشوری به غیر از کشور خود، با هدف کارکردن اقامت دارد، اکسپت ميگویند؛ یعنی کسی کــه ویزای کاری دارد یا مثلاً در کشوری کــه زندگی ميکند خانه دارد یا خانهای را اجاره کرده اســت.
مزایا و معایب دیجیتال نومد
قبل از اینکــه بخواهید به سبک دیجیتال نومد زندگی کنید، باید به خودشناسی کافی برسید و ببینید اصلاً ميتوانید به این سبک زندگی کنید یا خیر؛ چون این سبک زندگی بهشدت با وضعیت زندگی و روابط فردیتان گره ميخورد و باید زمان و برنامههایتان را مدیریت کنید.
زندگی و کار به سبک دیجیتال نومد چه در خارج از ایران و چه در ایران مزایا و معایبی دارد. اگر بخواهید به این سبک زندگی کنید، باید از آنها مطلع باشید. البته این احتمال هم وجود دارد کــه به هر شهری کــه ميروید، با چالشهای خاص آن شهر روبهرو شوید.
مزایای دیجیتال نومد
فضای کاری منعطف: بهخاطر وضعیت کاری منعطفی کــه وجود دارد، کوچنشین دیجیتالی ميتواند در محلهای مختلفی مثل کافه، جنگل و… کــه اینترنت خوبی وجود داشته باشد، کار کند.
محیط کار کمتنش: کوچنشین دیجیتالی اگر کمی زرنگ باشد، به سراغ محلهای ساکت و کمسروصدا ميرود. همین موضوع سبب ميشود فضای دفترهای کاری کــه معمولاً در آنها کارمندان با تلفن حرف ميزنند، رفتوآمد آنها زیاد اســت و هر کار دیگری را کــه باعث ناهنجاری ميشود تجربه نکند.
آزادی عمل: ساعت کاری مشخص و انگشتزدن و حاضری و مرخصی ندارید.
آزادی پوشش: لازم نیست لباس فرم داشته باشید. اگه بخواهید در محل اسکانتان کار کنید، با شلوارک و تاپ هم ميتوانید کارتان را انجام دهید.
تجربۀ سفر: بهخاطر سبک زندگی دیجیتال نومدی ميتوانید شهرهای مختلف را بگردید.
توسعۀ فردی: بهخاطر آزادی عملی کــه در مقایسه با کار کارمندی دارید، بیشتر ميتوانید روی توسعۀ فردی خود مثل یادگیری تمرکز کنید.
دیجیتال نومدها معمولا ماشین های کاروان دارند
معایب دیجیتال نومد
بروکراسی: احتمال اینکــه شما در بروکراسی سایر کشورها گیر بیفتید تا ببینید اصلاً به شما اجازۀ کار ميدهند یا نه وجود دارد. ایرانیها و امثال ایرانیها بیشتر در معرض این خطر هستند. برای اطلاعات بیشتر درخصوص ویزای دیجیتال نومد به اینجا مراجعه کنید.
نداشتن موقعیت اجتماعی مشخص: وقتی در شهرهای مختلف زندگی کنید، عملاً موقعیت اجتماعی مشخصی را در شهر خاصی به دست نميآورید، مگر اینکــه بتوانید سرمایۀ اجتماعیتان را در فضای آنلاین رشد بدهید.
نداشتن بیمه: بهخاطر سبک زندگی کاری کــه دارید بیمه نیستید، مگر اینکــه بتوانید خود را در کشور خودتان بیمه کرده و هر ماه حق بیمه را واریز کنید.
بیماری: هنگامی کــه بیمار شوید و نیاز به درمان داشته باشید، چون بیمه نیستید، هزینههای سنگینی به گردنتان ميافتد.
نداشتن درآمد ثابت: در این سبک زندگی کاری، درآمد ثابت و مشخص ماهانهای ندارید و باید پشتوانۀ مالی قوی داشته باشید کــه بتوانید زمانی کــه هیچ پروژهای به شما تحویل داده نميشود، از پس هزینههای زندگی بربیایید.
حمل وسایل زندگی: بهطور مداوم باید کل وسایل زندگیتان را در کولهپشتیتان حمل کنید و این کار شاید برای شما در طول زمان خستهکننده بشود.
نیاز به برق و اینترنت: برای کار خود همیشه به برق و اینترنت نیاز دارید.
سروکلهزدن با کارفرماهای مختلف: بهخاطر نوع کارهای پروژهای کــه انجام ميدهید، احتمالاً تجربۀ کار و سروکلهزدن با کارفرماهای مختلف را خواهید داشت. باید آمادگی این چالش را داشته باشید.
نداشتن مرخصی: کارمندها معمولاً چند روز و چند ساعتی را مشخصاً ميتوانند به مرخصی بروند؛ اما شما وقتی با کارفرمایی همکاری ميکنید، دیگر امکان مرخصیگرفتن از او را ندارید.
کارهایی کــه بهعنوان کوچنشین دیجیتالی ميتوان انجام داد
بهعنوان کوچنشین دیجیتالی ميتوانید انتخاب کنید کــه برای خودتان کار کنید؛ درست مثل خیلی از کارآفرینانی کــه اســتارتاپهای خودشان را راهاندازی کردند، ميتوانید ایدهای داشته باشید و آن را بپرورانید یا اینکــه ميتوانید برای کارفرماهای مختلف کار کنید. در ادامه بیشتر در این خصوص توضیح ميدهم کــه چه کارهایی را بهعنوان کوچنشین دیجیتالی ميتوانید انجام بدهید.
شغلهای دیجیتال نومد به تخصصهای خاصی مربوط ميشود. درواقع با هر تخصصی نميتوان این سبک زندگی را دنبال کرد. شغلهایی مانند مدیر کارخانه یا مدیر بخش فروش از مشاغلی هستند کــه در آنها حضور فرد در محیط الزامی اســت. برای مثال یک مدیر بخش فروش موفق باید در پی برقراری روابط مناسب با فروشندگان محل خود باشد. در ادامه فهرستی از پرطرفدارترین شغلهای سبک زندگی کوچنشین دیجیتالی را ميتوانید داشته باشید.
تولید محتوای متنی؛
سئو؛
طراحی و گرافیک؛
برنامهنویسی؛
پشتیبانی؛
مربیگری و مشاوره؛
ترجمه؛
عکاسی و فیلمبرداری؛
بلاگنویس سفری؛
و… .
پیرو همین صحبتها به سراغ پرستو میرغفوری، مدیر بازاریابی ایران دستینا رفتم و مصاحبهای با او کردم کــه ميتوانید در ادامه آن را بخوانید. پرستو فوق لیسانس رشتۀ بازاریابی گردشگری اســت. او بهخاطر مسافرتهای زیادی کــه به شهرهای مختلف ایران رفته، با آداب و رسوم مردم آشناســت و دوست دارد به کمک کسبوکاری کــه راهاندازی کرده، گردشگران خارجی را بیشتر با ایران آشنا کند. اگر دوست داشتید ميتوانید او را در توییتر و اینستاگرام هم دنبال کنید.
پرستوجان خودت را معرفی ميکنی؟
از بچگی بهخاطر اینکــه بچۀ آخر خانواده بودم، همیشه مثل کولهپشتی به دنبال پنج خواهر و برادر بزرگتر از خودم ميرفتم. ازآنجاکــه خانوادهام اهل سفر بودند، خودم هم به سفر علاقه پیدا کردم.
وقتی کوچک بودم و زمانی کــه کامپیوتر تازه آمده بود حمید، برادر بزرگم کــه یک گیک به تمام معناســت، یک کامپیوتر جمع کرد و به خانه آورد و ما همه مثل وسیلهای جادویی به آن نگاه ميکردیم. بهخاطر گیکبودن برادرم و علاقهاش به زبان انگلیسی، من هم به کامپیوتر و زبان انگلیسی و در آینده کــه اینترنت آمد، به اینترنت و دنیای دیجیتال علاقهمند شدم.
وقتی موقع انتخاب رشتۀ لیسانسم شد، بهخاطر علاقهام به زبان انگلیسی، مترجمی زبان انگلیسی خواندم و کمکم به این واسطه با فرهنگ کشورهای دیگر آشنا شدم. سالهای آخر دانشگاه با پیشنهاد یکی از اســتادانم و اســتقبال همسرم با رشتۀ بازاریابی گردشگری آشنا شدم و ازآنجاکــه عشق سفر بودم، احساس کردم با روحیهام خیلی همخوانی دارد.
به واسطۀ ورودم به دنیای گردشگری، دربارۀ کسبوکارهای این حوزه اطلاعات بیشتری پیدا کردم و ازآنجاکــه هم به دنیای دیجیتال علاقهمند بودم و هم به دنیای سفر و گردشگری، گرایشم بیشتر به سمت کسبوکارهای دیجیتال گردشگری بود. حتی پایاننامهام را دربارۀ نظریات تریپ ادوایزر (TripAdvisor) انجام دادم. یکی دیگر از چیزهای جذابی کــه با آن آشنا شدم، سایت کوچسرفینگ (CouchSurfing) بود کــه باعث شد نگرش من کلاً به سفر عوض بشود. چند سفر به خارج از ایران داشتم و با کوچسرفینگ مهمانهای خارجی از کشورها و قارههای مختلف داشتم. با ورود آنها به خانۀ من و گفتوگو با آنها و آشناشدن با فرهنگهای مختلف، دنیای من بزرگتر شد. از همانجا با دو نفر از دوستانم تصمیم گرفتیم کــه کسبوکاری در حوزۀ گردشگری بزنیم و در آن به معرفی ایران بپردازیم.
به نظر تو بین گردشگری و دیجیتال نومد ارتباطی وجود دارد؟
به نظر من این دو مورد، دو چیز جدانشدنی هستند؛ چون گردشگری با جابهجایی فرد همراه اســت و کسی گردشگر اســت کــه برای حداقل یک روز و حداکثر یک سال به مقصد دیگری سفر کند. البته هدف سفر هم مهم اســت مثلاً اگر برای کار به جایی بروی و اســتخدام بشوی، دیگر گردشگر نیستی و آن موقع expact حساب ميشوی. اما بهطورکلی یک دیجیتال نومد هم سفر ميرود و در خانۀ خودش نیست؛ یعنی از بسیاری از خدمات گردشگری اســتفاده ميکند، مثلاً برای اقامت، غذا و حملونقل. حتی وقتی دیجیتال نومد باشی و به مقصد جدید بروی، احتمالاً به جاهای دیدنیای کــه دوست داری هم ميروی و تفریح ميکنی.
برای همین ارتباط بسیاری بین این دو وجود دارد و ما دیجیتال نومدهای زیادی را ميبینیم کــه در حوزۀ سفر فعالیت ميکنند؛ مثل نوشتن سفرنامه و مطالب مربوط به سفر و تولید ویدئو و عکس از مقاصد مختلف.
آیا ایرانیها ميتوانند در ایران دیجیتال نومد را نوعی فرصت شغلی بدانند؟
قطعاً هر کسی کــه با این روش زندگی کند، یعنی یکجانشین نباشد و شغل او بهاصطلاح دیجیتالی باشد، دیجیتال نومد حساب ميشود و ایرانی و خارجی ندارد. ایرانیها هم ميتوانند دیجیتال نومد باشند و از سفر لذت ببرند و درآمد داشته باشند. اما این بستگی دارد کــه ميخواهند داخل ایران سفر کنند یا خارج از ایران و درآمدشان به دلار اســت یا ریال. اگر بخواهند به داخل ایران سفر کنند و کارفرمای ایرانی داشته باشند یا درآمدشان از ایران باشد کاملاً منطقی اســت و ميتوانند هزینۀ زندگیشان را دربیاورند. اما اگر بخواهند از ایران درآمد داشته باشند و به خارج از ایران سفر کنند، باتوجهبه وضعیت نرخ ارز، خیلی سختتر ميشود. اگر بخواهند کارفرمای خارجی داشته باشند نیز مشکلات انتقال پول وجود دارد و چون ایرانیها نميتوانند حساب بینالمللی داشته باشند اوضاع سختتری را برای دیجیتال نومد شدن خواهند داشت؛ البته اگر بخواهند به خارج از ایران سفر کنند. البته کــه ميتوانند از نکات مربوط به سفر ارزان و… اســتفاده کنند، اما همۀ اینها باز هم با پول ایران برای ما گران خواهد بود.
علاوهبراین باتوجهبه اینکــه به کارت اعتباری بینالمللی دسترسی نداریم، معمولاً مسائلی مثل خرید بلیط از برخی سایتها، انتخاب محل اقامت و… هم برایمان با دردسر همراه اســت و گاهی مجبور به پرداخت هزینههای بیشتر هستیم؛ درنتیجه برنامهریزی برای سفر مشکلتر خواهد بود. اما درعینحال همهچیز شدنی اســت! چراکــه نه!
به نظر تو خارجیها ميتوانند ایران را مقصدی برای سبک زندگی دیجیتال نومدی بدانند؟
برای خارجیها زندگی در ایران ازلحاظ مالی عالی اســت و ميتوانند با مقداری خیلی کم برای مدت طولانی زندگی کنند و ازآنجاکــه ایران بزرگ و پر از جاذبه اســت و مردم آن بسیار مهربان و مهماننواز هستند، ميتوانند زندگی لاکچری و خوشی داشته باشند. اما خب محدودیتهای ایران را بهخصوص برای کسانی کــه کار دیجیتال ميکنند، نميشود نادیده گرفت. مثلاً اینکــه نميتوانند از کارت اعتباریشان اســتفاده کنند، سرعت اینترنت پایین اســت و بسیاری از سایتهایی کــه ممکن اســت از ملزومات کارشان باشد، در ایران فیلتر اســت.
به همین خاطر شاید به نوع کار بستگی داشته باشد. مثلاً اگر در حد نوشتن باشد، میزان اســتفادهشان از اینترنت خیلی کمتر اســت و زیاد اذیت نميشوند؛ اما اگر کارشان بیشتر با سرویسهای بینالمللی باشد، احتمالاً برایشان منطقی نخواهد بود.
تحریم ها مشکل جدی برای دیجیتال نومدها در ایران هستند
چگونه ميتوان دیجیتال نومد شد؟
کسب درآمد در طول سفر
برای دیجیتال نومد شدن باید عاشق سفر و تجربه مسایل جدید باشید.برای اینکــه یک خانهبهدوش دیجیتالی تمام عیار شوید باید یکسری ترفند و راهکار بلد باشید و پیشزمینههایی هم در این رابطه داشته باشید.
اول از همه، باید عاشق سفر و تجربه مسایل جدید باشید. اگر این عشق و علاقه را نداشته باشید، این سبک از زندگی برایتان کسالتآور و حتی فاجعه خواهد بود. بسته به اینکــه هر چند وقتیکبار جابهجا ميشوید، باید بدانید کــه شرایط ثابت و مطمئنی نخواهید داشت.این موضوع مخصوصا در مورد مناطقی کــه چندان پذیرای غریبهها نیستند بیشتر مصداق دارد.
دوم اینکــه باید در این کار مصمم و با پشتکار باشید. لازم اســت پیش از بستن کولهبار سفر و مسافر همیشگی جادهها شدن از تمامی تعلقات خود در خانه دست بکشید زیرا ممکن اســت دیگر نخواهید به آنجا بازگردید.
برخی از دیجیتال موندها عاشق یک شهر یا کشور خاص ميشوند و ممکن اســت زمانی طولانی را در آنجا سپری کنند. البته این در صورتی ممکن اســت کــه شما پاسپورت کانادایی و بریتانیایی داشته باشید. دیگر کشورها چنین موقعیتی ندارند.
برای تبدیل شدن به یک خانهبهدوش دیجیتالی خوب اســت ۹ گزینه زیر را مدنظر داشته باشید.
۱- قسطها یا وامهای خود را کم کرده یا کاملا تسویه کنید
اگر تصمیم جدی دارید کــه به یک دیجیتال نومد واقعی تبدیل شوید، باید قرضهای خود را پرداخت کنید و وامی نداشته باشید. به این خاطر کــه با قسطهای ماهانه وامها نميتوانید سفری آسوده به سراسر ایران یا دنیا داشته باشید. اگر موقعیت مالیتان اجازه ميدهد، پیش از دیجیتال نومد شدن همه وامها را تسویه کنید.
۲- از آنلاک بودن موبایل خود مطمئن شوید
برای اینکــه بتوانید سفرهای بینالمللی راحتی داشته باشید، باید موبایلی در اختیار داشته باشید کــه به اپراتور مخابرات وابسته نباشد. البته این مساله در مورد ایران چندان مصداق ندارد زیرا اپراتورهای موبایلی ما گوشی عرضه نميکنند. اما اگر خارج از کشور ساکن هستید و موبایلتان برای سرویس خاصی اســت، پیش از کوچنشینی دیجیتالی، یک گوشی آنلاک بخرید.
به این ترتیب ميتوانید در کشورهای مختلف سیمکارت محلی خریداری کرده و بسیاری از هزینههای خود را کاهش دهید و امکانات موبایلی بیشتری هم برخوردار شوید.
۳- شماره تلفن اسکایپی دریافت کنید
اگر مقصد سفرهای شما خارج از کشور اســت، توصیه ميکنیم کــه شماره اسکایپی خریداری کنید. مزیت این شماره در این اســت کــه ميتوانید آن را به همه موبایلها در جهان فوروارد کنید. از آنجا کــه شمارههای اسکایپ فقط در بعضی مناطق مخابراتی جهان در دسترس هستند، ميتوانید یک شماره محلی دریافت کرده و آن را بهعنوان شماره اصلی و دایمی خود انتخاب کنید.
سپس هنگام سفر به جاهای مختلف دنیا آن را به موبایلهای مختلف فوروارد کنید.
داشتن شماره تلفن همیشه در دسترس برای ارتباط داشتن با دیگران مهم و ضروری اســت.
شماره تلفن آنلاین اسکایپ در بسیاری از سایتهای ایرانی فروخته ميشود و ميتوانید بهراحتی آن را خریداری و اســتفاده کنید.
دیجتال نومدها در واقع همانهایی هستند کــه اغلب ما دوست داریم باشیم. اینکــه یک لپتاپ، موبایل و مودم به ما بدهند، برویم به هرآن کجا کــه دوست داریم و همزمان هم کار کنیم و پول در بیاوریم.
۴- خود رابیمه سفر کنید
خطر خبر نميکند. به همین خاطر، اگر قصد دارید دیجیتال نومد شوید و خانهبهدوش بودن را به زندگی عادی ترجیح دادهاید، بهتر اســت یک بیمه سفر مطمئن داشته باشید. بیمهای کــه خریداری ميکنید باید بهگونهای باشد کــه در تمام طول زمانی کــه در سفر هستید، شما را تحت پوشش خود داشته باشد و امکانات پزشکی مربوطه را در اختیارتان قرار دهد.
این را در نظر داشته باشید کــه سیستم بهداشت و سلامت کشورهای مختلف جهان با هم متفاوت اســت. به همین خاطر باید بیمهای تهیه کنید کــه کشورهای موردنظر شما را تحت پوشش خود داشته باشد.
۵- خانه خود را بفروشید یا آن را اجاره دهید
اگر تصمیمتان برای تبدیل شدن به یک دیجیتال نومد قطعی اســت و شکی در دل ندارید، ميتوانید خانه خود را بفروشید. یا بهطور سالانه آن را اجاره دهید تا هم درآمدی از خانه داشته باشید، هم اینکــه خانهتان خالی نماند.البته اجاره دادن خانه ممکن اســت مشکلاتی هم در پی داشته باشد. این دیگر به خودتان بستگی دارد کــه آن را بفروشید یا اجاره دهید، اما خانه را خالی نگذارید.
بسیار مهم اســت کــه پیش از سفر با فرهنگ و ویژگی مردم منظقه آشنا شوید تا سفر موفقی به منطقه داشته باشید.
۶- مکانی را برای انبار وسایل خود اجاره کنید
برای اینکــه بتوانید خانه را اجاره دهید، یا اگر مستاجر هستید، برای اینکــه بتوانید خانه را تحویل صاحبخانه بدهید باید یک فکری هم به حال وسایل خانه کنید.این فکر ميتواند دو جنبه داشته باشید: یا همه وسایل را حراج کنید و بفروشید. یا انباری یا پارکینگی را به طور سالانه یا ماهانه کرایه کنید و وسایل خود را در آنجا نگهدارید.
۷- پیش از سفر با مردم مقصد خود ارتباط اینترنتی برقرار کنید
در وبسایتهایی همانند couchsurfing، nomad list یا گروههای فیسبوکی ميتوانید با مردم شهری کــه قرار اســت به آنجا بروید، دوست شوید و با آنها ارتباط بگیرید.بسیار مهم اســت کــه پیش از سفر با فرهنگ و ویژگی مردم منظقه آشنا شوید تا سفر موفقی به منطقه داشته باشید.از سایتهایی همچون Fiverr، Upwork و دیگر سایتهای مستقل و فریلنسر برای کسب درآمد می توانید کمک بگیرید.
۸- بدنبال راههای کسب درآمد در شهر یا کشور مقصد باشید
پس از سفر به یک کشور خارجی بسیار مهم اســت کــه کار پیدا کنید. البته مساله مهم در مورد کاریابی، این اســت کــه خیلی سریع پول در بیاورید. برای این منظور ميتوانید از سایتهایی همچون Fiverr، Upwork و دیگر سایتهای مستقل و فریلنسر برای کسب درآمد کمک بگیرید.یا اگر زبان انگلیسی بلد هستید، ميتوانید با آموزش این زبان به مردم برای خود درآمدزایی سریع داشته باشید.
۹- پیش از سفر به مقصد حتما جای اقامت برای خود پیدا کنید
مهم نیست کجا قرار اســت اقامت داشته باشید، در هاســتل یا خانه اجارهای – مهم این اســت کــه پیش از ورود به کشور و شهر مقصد، اقامتگاه خود را از طریق اینترنت رزرو و کرایه کنید.
مطالب بیشتر:
فریلنسر بودن بهترین شغل برای افراد متکی به خود